Gå direkt till innehåll
Unga vuxna: Riksbyggen mest hållbara varumärket inom Bygg och Fastighet

Pressmeddelande -

Unga vuxna: Riksbyggen mest hållbara varumärket inom Bygg och Fastighet

I kategorin Bygg och Fastighet är Riksbyggen det mest hållbara varumärket, enligt Ungdomsbarometerns senaste rapport ”Framtidens hållbaraste varumärken”. I rapporten har man undersökt hur ungdomar i Sverige mellan 18-35 år värderar olika hållbarhetsperspektiv och vilka varumärken som de anser vara mest hållbara.

– Det är fantastiskt roligt att så många unga personer har uppmärksammat Riksbyggens hållbarhetsarbete. För oss på Riksbyggen är hållbarhet både stort och litet, från att utveckla betong med lägre klimatpåverkan till att sätta upp fågelholkar för ökad biologisk mångfald, något som vi också har blivit bättre på att kommunicera, säger Annika Bagge, marknadschef på Riksbyggen.

Jung Relations har tillsammans med Ungdomsbarometern genomfört en nationell studie, ”Framtidens hållbaraste varumärken”. Undersökningen genomfördes i september 2020 och visar unga svenskars (18-35 år) attityder kring hållbarhet, samt vilka branscher och varumärken som de tycker tar mest ansvar för miljön. Sammanlagt 273 bolag i 20 branscher är med i undersökningen.

Riksbyggen har under många år arbetat framgångsrikt med hållbarhet. Till exempel har Riksbyggen två år på raken utsetts till det mest hållbara företaget i fastighetsbranschen enligt Sustainable Brand Index B2B.

– I år har vi satt ett extra fokus på att synliggöra vårt hållbarhetsarbete i syfte att både stärka vårt varumärke och samtidigt påverka och bidra i omställningen till ett hållbart samhälle. Att unga vuxna rankar Riksbyggens som det mest hållbara varumärket är ett kvitto på att det arbetet fallit väl ut, säger Lina Öien, chef för hållbarhetsavdelningen på Riksbyggen.

Den 6 april i år var det premiär för den nya hållbarhetskommunikation som dramatiserar hur Riksbyggen arbetar med hållbarhet i såväl det stora som i det lilla.

– Med ett utvecklat kommunikationskoncept vill vi visa att Riksbyggen tar ansvar genom att spegla de utmaningar vi står inför i omställningen till ett hållbart samhälle. Vi vill också visa att de små saker vi gör i vardagen spelar roll, särskilt i en organisation som Riksbyggens som förvaltar bostäder som över en halv miljon människor bor i. Nyligen fick vi in rekordmånga anmälningar till vår tävling "Årets Hållbarhetsförening" vilket visar på ett stort engagemang bland de boende, säger Therese Berg, hållbarhetschef.

Sammanlagt 1 509 personer i åldern 18-35 år har deltagit i Ungdomsbarometerns rapport.

– Det är jättekul att Riksbyggen tar förstaplatsen i kategorin Bygg och Fastighet. Vi vill hylla alla boende som kämpar på i sin vardag för att på olika sätt bidra till ett mer hållbart samhälle, säger Isabel Lechte, strategisk marknadskommunikatör, som ansvarar för reklamkampanjen.

Riksbyggen har även tagit fram flera initiativ för att hjälpa unga vuxna in på bostadsmarknaden. Bland annat har Riksbyggen utarbetat ett förslag om ett statligt Ungbolån, liknande CSN lånet, samt infört Hyrköp av bostadsrätt för unga vuxna i fyra bostadsprojekt.

För mer information:
Lina Öien, chef för hållbarhetsavdelningen, 070-698 41 36
Therese Berg, hållbarhetschef på Riksbyggen, 08-698 41 88
Annika Bagge, marknadschef på Riksbyggen, 08-553 63 517
Isabel Lechte, strategisk marknadskommunikatör, 070-322 51 21

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31

Relaterat innehåll

Pilen visar var Brf Åstråket med 35 lägenheter kommer att byggas.

Brf Åstråket blir Riksbyggens andra etapp i Västra Munktellstaden

Riksbyggen planerar nu för cirka 35 nya bostadsrätter och har förvärvat fastigheten Nattskiftet 1 för att uppföra Brf Åstråket i Västra Munktellstaden, Eskilstuna. Brf Åstråket är Riksbyggens andra etapp i Västra Munktellstaden och är uppföljare till Brf Lokomotivet med 48 lägenheter som hade inflyttning 1 september 2020. I Brf Lokomotivet finns nu endast en inflyttningsklar 3:a kvar till salu.

Bakre raden, fr v: Emil Johansson, Matthias Grimm, Ludvig Stolterman, Mattias Palmqvist. Främre raden, fr v: Emil Edeholt, Vilma Larsson.

Pallplats till Brf Umeåhus 1 i tävlingen Årets Hållbarhetsförening

Brf Umeåhus 1 har gjort allt från att sätta upp solceller, byggt igelkottshotell till att plantera en naturäng för att öka den biologiska mångfalden. Föreningen har också gjort byggvårdsinsatser för att bevara istället för byta ut och slänga. Nu prisas Brf Umeåhus 1 i tävlingen Årets Hållbarhetsförening inom Riksbyggen, som i år haft rekordmånga deltagare, och kniper andrapriset om 15 000 kronor.

Brf Tomtebo har bland annat skapat boende åt Tornseglarna.

Pallplats till Brf Tomtebo i tävlingen Årets Hållbarhetsförening

Brf Tomtebo i Uppsala har ett hållbarhetsarbete som spänner från att bygga boenden åt Tornseglare och skapa sysselsättning för skolungdomar. Nu prisas Brf Tomtebo i tävlingen Årets Hållbarhetsförening inom Riksbyggen, som i år haft rekordmånga deltagare, och kniper tredjepriset om 10 000 kronor. Hållbarhetsarbetet i Brf Tomtebo präglas av ”nytänkande och samhällsansvar”, enligt juryns motivering.

Karolina Brick, miljöchef och Anna Rosén affärsutvecklare inom fastighetsförvaltning på Riksbyggen.

Riksbyggen inför hållbarhetsprofilering i förvaltningsavtal

Nu inför Riksbyggen gröna hållbarhetssymboler i nytecknade förvaltningsavtal för att tydligt visa vilka åtgärder som skapar värde inom miljömässig och social hållbarhet. Målsättningen är att hjälpa bostadsrättsföreningar, kommersiella fastighetsägare och andra uppdragsgivare att bli mer hållbara och därmed också bidra till Sveriges mål att inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser 2045.

Johanna Frelin, vd Riksbyggen.

Riksbyggen är en del av den växande kooperativa sekorn som motsvarar 10 % av BNP

Ny statistik visar att de 100 största kooperativa och ömsesidiga företagen förra året tillsammans hade en omsättning på nära 500 miljarder kronor och cirka 100 000 anställda. Omsättningen ökar för varje år och 2019 var inget undantag med en ökning på 25 miljarder jämfört med året innan. Den totala omsättningen motsvarar 10 procent av Sveriges BNP och befäster de kooperativa och