Gå direkt till innehåll
Karolina Brick, miljöchef och Anna Rosén affärsutvecklare inom fastighetsförvaltning på Riksbyggen.
Karolina Brick, miljöchef och Anna Rosén affärsutvecklare inom fastighetsförvaltning på Riksbyggen.

Pressmeddelande -

Riksbyggen inför hållbarhetsprofilering i förvaltningsavtal

Nu inför Riksbyggen gröna hållbarhetssymboler i nytecknade förvaltningsavtal för att tydligt visa vilka åtgärder som skapar värde inom miljömässig och social hållbarhet. Målsättningen är att hjälpa bostadsrättsföreningar, kommersiella fastighetsägare och andra uppdragsgivare att bli mer hållbara och därmed också bidra till Sveriges mål att inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser 2045.

– Bygg- och fastighetssektorn står för 19 procent av klimatpåverkan i Sverige varav det befintliga fastighetsbeståndet står för en betydande del. Genom en mer hållbar fastighetsförvaltning finns stora möjligheter att minska denna. Sverige har ställt sig bakom Parisavtalet och det så kallade 2-gradersmålet och för att klara det måste vi arbeta tillsammans på alla nivåer, säger Karolina Brick, miljöchef på Riksbyggen.

Hållbarhetsymbolerna markerar vilka tjänster som har positiv inverkan på miljömässig och social hållbarhet inom fastighetsförvaltning, både när det gäller drift och underhåll. Vilka tjänster som får symbolen utgår från Miljöbyggnad iDrift som är ett certifieringssystem för att förbättra och certifiera byggnader i drift genom att arbeta med byggnaden, driften och förvaltningen samt övriga delar som har stor inverkan på miljömässig och social hållbarhet inom fastighetsförvaltning.

– Intresset bland våra kunder är stort. Kundundersökningar visar att det är viktigt för kunderna att leverantören av fastighetsförvaltning också är bra på hållbarhetsarbete. Till exempel har vi haft rekordmånga bostadsrättsföreningar som anmält sig till Riksbyggens tävling Årets hållbarhetsförening, säger Anna Rosén affärsutvecklare inom fastighetsförvaltning på Riksbyggen.

På kundportalen Mitt Riksbyggen kan kunden tävla i Årets hållbarhetsförening, inspireras av andra och läsa om hållbarhetsidéer.

– Riksbyggens förvaltningstjänster skapar stora hållbarhetsnyttor i det befintliga beståndet, men som kanske inte alltid är så synliga. Det kan handla om minskad klimatpåverkan kopplat till energitjänster eller att utveckling av utemiljöer har en stor potential till att bidra till ökad biologisk mångfald och klimatanpassning, säger Karolina Brick.

Avtal med hållbarhetssymboler kommer att införas från och med slutet av januari 2021.

För mer information:
Karolina Brick, miljöchef på Riksbyggen, 070-291 54 47
Karolina.brick@riksbyggen.se
Anna Rosén, affärsutvecklare, Affärsområde Fastighetsförvaltning, 08-69 84 199
anna.rosen@riksbyggen.se

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38

Relaterat innehåll