Gå direkt till innehåll
​
Therese Berg, hållbarhetschef på Riksbyggen

Bild -

​
Therese Berg, hållbarhetschef på Riksbyggen

go to media item
Licens:
Medieanvändning
Innehållet får laddas ner, användas och delas i olika mediekanaler av t.ex. journalister, bloggare, krönikörer, opinionsbildare etc., i syftet att förmedla, redogöra för och kommentera ert pressmeddelande, inlägg eller information, så länge innehållet används oförändrat och i dess helhet. Upphovsmannen ska anges i den omfattning och på det sätt god sed kräver (vilket bl.a. innebär att fotografer till bilder nästan alltid måste anges).
Filformat:
.jpg
Storlek:
3840 x 5760, 11,7 MB
Ladda ner

Ämnen

Regioner

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31

Relaterat innehåll

Släck och höj din röst för planeten – på lördag är det Earth hour!

Släck och höj din röst för planeten – på lördag är det Earth hour!

På lördag den 28 mars klockan 20.30-21.30 är det dags för Earth hour. Årets tema för Earth hour är Släck – och höj din röst för planeten! I år har Earth hour föregåtts av en utmaning där man under en månad har fått tävla i utmaningar för klimatet. Det har varit ett stort intresse bland anställda på Riksbyggen att medverka i WWF’s Earth Hour Challenge 2020 och ett av Riksbyggens lag finns i toppen.

Riksbyggen tipsar: Alla kan bidra till minskad vattenanvändning

Riksbyggen tipsar: Alla kan bidra till minskad vattenanvändning

Värmen har slagit till i Sverige och på många håll råder även låga grundvattennivåer. Duscha kort istället för att bada, kör bara fulla tvätt- och diskmaskiner och laga droppande kranar är några av tipsen på Riksbyggens lista för en mer hållbar vattenanvändning.

Therese Berg, hållbarhetschef på Riksbyggen.

Huskurage viktigt i coronatider

Coronaviruset gör att allt fler, både vuxna och barn, tillbringar mer tid hemma. Det påverkar många som redan idag är utsatta i sina hem. Riksbyggen står bakom den ideella föreningen Huskurage som tagit fram en policy för hur man som granne kan av omtanke agera då man misstänker våld i hemmet.

Fågelholkar flyger in på topplistan över bostadsrättsföreningarnas hållbarhetsåtgärder

Fågelholkar flyger in på topplistan över bostadsrättsföreningarnas hållbarhetsåtgärder

Att byta sina gamla lampor till nya, energisnåla ljuskällor är den hållbarhetsåtgärd som flest bostadsrättsföreningar gjort under 2018, enligt Riksbyggens sammanställning. Att utse miljö- och energiansvarig och byta elavtal kommer på andra respektive tredje plats. Ny på listan är att sätta upp fågelholkar för att bidra till den biologiska mångfalden.

Karolina Brick, miljöchef på Riksbyggen och Therese Berg, hållbarhetschef på Riksbyggen

Alla kan påverka när Overshoot Day ska inträffa

​Overshoot Day, eller den ekologiska skuldens dag, inträffar i år den 22 augusti i år. Förra året inträffade Overshoot Day den 29 juli. Overshoot Day innebär att mänskligheten den 22 augusti har gjort av med årets budget av förnybara resurser som jorden kan producera under ett år. Riksbyggen arbetar med hållbarhetsfrågorna i alla nivåer inom företaget.

Earth Hour 2019: Mer fågelholkar och mindre energianvändning

Earth Hour 2019: Mer fågelholkar och mindre energianvändning

Klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald är två ödesfrågor som står i fokus för årets Earth Hour. I varje nytt bostadsprojekt gör Riksbyggen en ekosystemtjänstanalys för att säkerställa att värdet av ekosystemtjänster inte minskar. Efter inflyttning hjälper Riksbyggen till att underlätta en mer hållbar vardag och hur man kan bidra till biologisk mångfald, genom exempelvis fågelholkar.

ETTELVA Arkitekter och Riksbyggen får bidrag av Boverket för projekt om cirkulära material

ETTELVA Arkitekter och Riksbyggen får bidrag av Boverket för projekt om cirkulära material

Riksbyggen och ETTELVA Arkitekter får stöd för ett undersökande projekt med syfte att öka användningen av cirkulära material. Målsättningen för projektet är också att utveckla ett nytt verktyg, Cirkularitetsindex – CIX, som ska kunna användas av hela branschen. Bengt Dahlgren och Lokalförvaltningen Göteborgs stad ingår också i projektet.

Therese Berg, hållbarhetschef på Riksbyggen och Anna Porseby, förvaltare Skellefteå.

Huskurage extra viktigt i jul- och coronatider

Jultider och coronaviruset gör att allt fler, både vuxna och barn, tillbringar mer tid hemma. Det påverkar många som redan idag är utsatta i sina hem. Riksbyggen står bakom den ideella föreningen Huskurage som tagit fram en policy för hur man som granne kan av omtanke agera om man är orolig för att en granne utsätts för våld i hemmet.

Karolina Brick och Therese Berg, Riksbyggen.

Grannar kan rädda liv genom Huskurage

I Sverige anmäls i snitt drygt femtio fall av våld mot en närstående om dagen. Det är fler än två i timmen. Dygnet runt, året om. Nu krävs det krafttag för att stoppa våldet. Riksbyggen samarbetar med Huskurage som har tagit fram en policy som bostadsrättsföreningar kan anta, ”Huskurage – En policy vid oro för våld i nära relation”.

Riksbyggen möjliggör 15 elevplatser riktat till de elever som behöver det som mest på Hagaskolan.

Läxhjälpen till Sundsvall med stöd av Riksbyggen

På Hagaskolan i Sundsvall finns från och med nu Läxhjälpen på plats och erbjuder 15 elevplatser för de som mest behöver stöd för att klara skolgången. Riksbyggen är en av Läxhjälpens huvudpartners och det är genom det stödet som verksamheten kan starta i Sundsvall.

​Karolina Brick, miljöchef och ​
Therese Berg, hållbarhetschef.

Riksbyggen stöttar kampen för klimatet

Riksbyggen accelererar arbetet med konkreta åtgärder för att minska klimatpåverkan. Det gäller både vår egen verksamhet och att underlätta för alla som bor i bostäder förvaltade av Riksbyggen att bidra till minskad klimatpåverkan. Klimatsmart betong, solpaneler som standard i kommande nyproduktion och en Miljöskola som hjälper boende att göra ”rätt” i sin vardag är några exempel.

​Karolina Brick, miljöchef på Riksbyggen och ​Therese Berg, hållbarhetschef Riksbyggen,

Riksbyggen tipsar: Alla kan bidra till minskad vattenanvändning

Värmen har slagit till i Sverige och på flera håll råder redan låga grundvattennivåer. Duscha kort istället för att bada, kör bara fulla tvätt- och diskmaskiner och laga droppande kranar är några av tipsen på Riksbyggens lista för en mer hållbar vattenanvändning.

Brf Vågmästaren med 144 lägenheter är Ängelholms största bostadsrättsförening.

Årets mest hållbara bostadsrättsförening finns i Ängelholm

Brf Vågmästaren i Ängelholm är bostadsrättsföreningen som i princip gjort allt man kan för en ökad hållbarhet, från solcellsprojekt till att dela på prylar och utrymmen. Nu har Brf Vågmästaren utsetts till vinnare i tävlingen Årets Hållbarhetsförening inom Riksbyggen, som i år haft rekordmånga deltagare, och kammar hem förstapriset om 30 000 kronor.

Bostadsrättsföreningarna planterar för ökad hållbarhet som aldrig förr

Bostadsrättsföreningarna planterar för ökad hållbarhet som aldrig förr

Ny på årets topplista över bostadsrättsföreningarnas hållbarhetsåtgärder är plantering av växter som blommar hela säsongen, enligt Riksbyggens sammanställning. Mer växter leder både till ökad biologisk mångfald och föreningens gård blir mycket trevligare att vistas på. Åtgärder för mer hållbar belysning toppar årets lista.

Unga vuxna: Riksbyggen mest hållbara varumärket inom Bygg och Fastighet

Unga vuxna: Riksbyggen mest hållbara varumärket inom Bygg och Fastighet

I kategorin Bygg och Fastighet är Riksbyggen det mest hållbara varumärket, enligt Ungdomsbarometerns senaste rapport ”Framtidens hållbaraste varumärken”. I rapporten har man undersökt hur ungdomar i Sverige mellan 18-35 år värderar olika hållbarhetsperspektiv och vilka varumärken som de anser vara mest hållbara.

Riksbyggen vinnare i Earth Hour Challenge

Riksbyggen vinnare i Earth Hour Challenge

Riksbyggens lag nr 3, hemmahörande i Ängelholm, kammade hem guldet i Earth Hour Challenge. Laget knep första platsen med 235 deeds per person i laget och totalt 1410 deeds, alltså microuppdrag. De har svarat på 702 quizfrågor och har sparat 4211 kilo koldioxidutsläpp. Det motsvarar en besparing på hela 3509 mil i en bensinbil!

Earth Hour 2018: Belysning är en utmaning som ger resultat

Earth Hour 2018: Belysning är en utmaning som ger resultat

Lördag 24 mars klockan 20.30–21.30 är det dags för Earth Hour – världens största miljömanifestation. Earth Hour har vuxit från symbolhandling, där belysningen släcks under en timme, till en rörelse som engagerar miljontals människor. Belysning är ett bra exempel på Riksbyggens hållbarhetsarbete.

Leif Linde, vd Riksbyggen, tar gärna tåg på både korta och långa sträckor. Bilden på Leif är tagen på pendeltåget till Upplands Väsby inför första spadtaget för Brf Ljuspunkten.

Riksbyggens klimatsatsning: Från elbilar, till solceller och klimatsmart boende

Rapporten från IPCC, FN:s klimatpanel, visar att vi kan stanna vid 1,5 graders global uppvärmning om rätt åtgärder sätts in men det är bråttom. Riksbyggen arbetar med klimatfrågan på många fronter, från företagsövergripande utmaningar för ett Fossilfritt Sverige till att stötta både bostadsrättsföreningar och boende att minska sin klimatpåverkan och vid val av byggmaterial i nyproduktionen.

Hållbarhet är stort. Och litet.

Hållbarhet är stort. Och litet.

Riksbyggen lanserar den 6 april ett nytt koncept för kommunikation kring hållbarhet. Utgångspunkten är att det stora helhetsperspektivet är en förutsättning för att göra rätt i det lilla. Spännvidden är från att utveckla klimatförbättrad betong, sätta solceller på taken i nyproduktionen och uppmuntra bostadsrättföreningar att sätta upp fågelholkar för ökad biologisk mångfald.