Gå direkt till innehåll
Detaljplan klar för Riksbyggens 900 bostäder på Kopparlunden

Pressmeddelande -

Detaljplan klar för Riksbyggens 900 bostäder på Kopparlunden

De nya detaljplanerna för Riksbyggens kommande bostäder i Kopparlunden, Västerås, har nu vunnit laga kraft. Riksbyggen kommer över tid att bygga cirka 900 nya bostäder i Kopparlunden. Med omvandlingen blir Kopparlunden till en levande, unik, öppen, hållbar och attraktiv stadsdel.

– På Riksbyggen är väldigt glada över att detaljplanerna nu är klara, Kopparlunden är ett av Västerås mest spännande och centrala utvecklingsområden just nu. Den kommande byggnationen på Kopparlunden kommer bli stommen i Riksbyggens bostadsproduktion i Västerås under många år, säger Mikael Pettersson Sjölund, marknadsområdeschef Bostad för Riksbyggen Bostad Bergslagen.

Riksbyggens första etapper kommer att bli cirka 100 hyresrätter och en bostadsrättsförening med cirka 50 lägenheter. Den första inflyttningen är planerad att kunna ske 2024. Riksbyggens bostäder kommer att byggas inom detaljplan Norr.

– Riksbyggens vision är att skapa ett cykel- och promenadvänligt område fullt av liv och rörelse med myllrande mötesplatser och en tydlig hållbarhetsprofil, berättar Mikael Pettersson Sjölund. 

– Scius Partners har som fastighetsägare drivit planarbetet för fastigheten Verkstaden 20 sedan 2015 och är mycket nöjda över planens slutliga utformning och att den nu vunnit Lag kraft. Vi ser fram emot att följa Riksbyggen, som ny fastighetsägare, bygga ut och förädla området över de kommande åren, säger Håkan Blixt på Scius Partners.

Inom planprogrammet ryms också förskolor, livsmedelsbutik och förbättrad koppling till stadskärnan med en ny gång- och cykelbro över E18 och en tunnel till Ängsgärdet.

– Vill vi skapa boenden som passar alla, boenden för unga, för små och stora familjer, singlar, sambos, särbos, mambos och varannan-veckas-föräldrar. Att skapa boende för äldre är också en viktigt, till exempel planerar vi för att det även ska finnas trygghetsboende i området, säger Mikael.

Att bibehålla områdets historiska karaktär blir en del av utvecklingen av området. 

– Inom fastigheten Verkstaden 20 kommer vi till exempel att bevara och utveckla kulturarvet Linverket med sitt karaktäristiska sågtandstak. Utvecklingen i Kopparlunden kommer att bidra till att Västerås får en mer levande innerstad. Vi vill skapa nya bostäder med gångavstånd till stadskärnan. Målet är att området ska bli attraktivt och spännande för dagens och framtidens västeråsare. säger Dean Moore, projektchef på Riksbyggen.

Läs mer om Riksbyggen planer i Kopparlunden.

För mer information:

Mikael Pettersson Sjölund, marknadsområdeschef Riksbyggen Bostad Bergslagen, 070–375 02 32

Ämnen

Kategorier

Regioner


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38

Relaterat innehåll