Gå direkt till innehåll
Brf Murgrönan i Kungälv är Riksbyggens projekt nummer 200 som certifieras enligt Miljöbyggnad.
Brf Murgrönan i Kungälv är Riksbyggens projekt nummer 200 som certifieras enligt Miljöbyggnad.

Pressmeddelande -

Riksbyggen har miljöcertifierat 200 byggnader – flest i branschen

Riksbyggen har nu 200 byggnader certifierade i Miljöbyggnad och är därmed den aktör med flest certifieringar i miljöcertifieringssystemet som drivs av Sweden Green Building Council. Brf Murgrönan i Kungälv är Riksbyggens projekt nr 200 att certifieras med Miljöbyggnad.

– Det är jätteroligt att Brf Murgrönan är projekt nr 200 som certifieras med Miljöbyggnad. Vi gör mycket för ökad hållbarhet i projektet där certifieringen av byggnaden är en viktig del. Bland annat planterar vi växtlighet för att gynna pollinering och fröspridning, synlig dagvattenfördröjning på gården samt anlägger odlingslådor. All belysning är LED och det kommer också att bli laddstolpar för elbilar och en gemensam bilpool, säger Rasmus Edlund, projektchef på Riksbyggen Bostad Väst.

Brf Murgrönan kommer att bestå av 61 lägenheter med beräknad inflyttning våren 2021 och byggs i Kungälvs nya centrumstadsdel Kongahälla där Riksbyggen bygger fyra kvarter med 340 nya bostäder. Riksbyggen har arbetat med Miljöbyggnad sedan 2012, då man började använda sig av Miljöbyggnad i sin nyproduktion av flerbostadshus.

– Genom att systematiskt använda oss av kraven för Miljöbyggnad i vår bostadsproduktion bidrar Riksbyggen till mer hållbara boendemiljöer hus för hus. En viktig del av Miljöbyggnad är den kontroll och besiktning som sker både innan byggnation och två år efter att husen är klara, en funktion som inte alla miljömärkningar har, säger Karolina Brick, miljöchef på Riksbyggen.

Riksbyggens nyproducerade flerbostadshus med tre eller fler våningar certifieras enligt Miljöbyggnad Silver. Men Riksbyggen har även två projekt med betyget Guld, Brf Viva i Göteborg och Brf Sjökortet i Västerås. Brf Viva har också utsetts till Årets Miljöbyggnad.

– Vi är väldigt glada över att en stor aktör som Riksbyggen så länge varit engagerade i Miljöbyggnad. Som långsiktiga förvaltare ser de värdet i att använda systemet som ett verktyg under projektering och byggnation, men även för att säkra driften under många år framöver. Det gör skillnad för vår miljö och hjälper oss att uppnå Sveriges miljömål, säger Lotta Werner Flyborg, vd på Sweden Green Building Council.

Miljöbyggnad är Sveriges mest använda miljöcertifiering för byggnader och drivs av Sweden Green Building Council. Det är baserat på svenska lagar och myndighetskrav och utgår från svenska förhållanden. Certifieringssystemet hanterar 15 olika kriterier inom energi, innemiljö och material som granskas av oberoende part innan SGBC certifierar. Slutcertifiering sker efter två år när värdena verifieras i en uppföljande kontroll.

För mer information:

Rasmus Edlund, projektchef, Riksbyggen Bostad, Region Väst, 0522-65 446

Rasmus.edlund@riksbyggen.se

Karolina Brick, miljöchef på Riksbyggen, 070-291 54 47

karolina.brick@riksbyggen.se

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31

Relaterat innehåll

Unga vuxna: Riksbyggen mest hållbara varumärket inom Bygg och Fastighet

Unga vuxna: Riksbyggen mest hållbara varumärket inom Bygg och Fastighet

I kategorin Bygg och Fastighet är Riksbyggen det mest hållbara varumärket, enligt Ungdomsbarometerns senaste rapport ”Framtidens hållbaraste varumärken”. I rapporten har man undersökt hur ungdomar i Sverige mellan 18-35 år värderar olika hållbarhetsperspektiv och vilka varumärken som de anser vara mest hållbara.

Den 22 maj, den biologiska mångfaldens dag, är det premiär för tipspromenaden i Riksbyggens pop-up trädgård.

Riksbyggens pop-up trädgård får Täby Park att blomma

Lagom till den biologiska mångfaldens dag den 22 maj står Riksbyggens pop-up trädgård färdig i Täby Park. I trädgården blommar för närvarande tulpaner och påsk- pingstliljor i 60 odlingslådor. I krydd- och bärsektionen kommer det att finnas allt från smultron till oregano och kärleksört.

Karolina Brick, miljöchef på Riksbyggen och Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad.

Krav på klimatdeklarationer av byggnader ett steg i rätt riktning

Det behövs styrmedel som kompletterar de frivilliga åtaganden som byggsektorn i Sverige åtagit sig för att nå målet att Sverige inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser år 2045. För att nå dit är krav på klimatdeklarationer ett steg i rätt riktning, anser Riksbyggen i sitt remissvar av Ds 2020:4 Klimatdeklaration för byggnader.

Kika in hos Brf Kikaren i Västra Hamnen i Malmö

Kika in hos Brf Kikaren i Västra Hamnen i Malmö

I Västra Hamnen i Malmö bygger Riksbyggen 75 välplanerade lägenheter i Brf Kikaren. Huset kommer att bestå av välplanerade ettor och tvåor och nu är Riksbyggens visningslägenhet färdig. Lägenheten kan ses både digitalt på Riksbyggens hemsida eller på plats genom en privat visning.

Detaljplan för Riksbyggens 300 bostäder i Skärholmen vinner laga kraft

Detaljplan för Riksbyggens 300 bostäder i Skärholmen vinner laga kraft

Stockholms kommunfullmäktige har godkänt detaljplanen för Riksbyggens kommande bostadsrätter i projektet Söderholmen, Skärholmen. Riksbyggen planerar att bygga bostadsrätter i fyra etapper med cirka 70 lägenheter i varje etapp. Säljstart för den första etappen planeras kunna ske under 2023.

Inflyttning klar i Riksbyggens Brf Munkebäcksäng i Göteborg

Inflyttning klar i Riksbyggens Brf Munkebäcksäng i Göteborg

I dagarna sker de sista inflyttningarna till de 79 bostadsrätterna Riksbyggens Brf Munkebäcksäng i Göteborg. Samtliga lägenheter är sålda i Brf Munkebäcksäng där utformningen av husen och innergården har gjorts av Wingårdhs arkitekter.