Gå direkt till innehåll
Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och Johanna Ode bostadspolitisk expert på Riksbyggen.
Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och Johanna Ode bostadspolitisk expert på Riksbyggen.

Pressmeddelande -

Grönt stöd skulle få 66 % av bostadsrättsföreningarna att genomföra hållbarhetsåtgärder

Fler än 6 av 10 bostadsrättsföreningar skulle genomföra någon grön åtgärd om ett statligt stöd införs, visar en undersökning som Riksbyggen gjort. Riksbyggen efterlyser ett statligt stödpaket till bostadsrättsföreningar som är enkelt att använda, som ROT-avdraget. Stödet bör omfatta fyra områden: Energiåtgärder, klimatanpassning, biologisk mångfald samt cirkulär ekonomi.

– Nästan en miljon lägenheter i Sverige är bostadsrätter. Villaägare kan exempelvis få solcellsstöd eller ROT-avdrag för gröna åtgärder. Det är viktigt att även bostadsrättsföreningarna får ett grönt stöd, klimatet och miljön gör ingen skillnad på upplåtelseform, säger Johanna Ode bostadspolitisk expert och verksamhetsutvecklare på Riksbyggen.

En femtedel av alla bostäder i Sverige är bostadsrätter. De ägs alltså av bostadsrättsföreningar som har sina specifika förutsättningar när det gäller mer hållbar fastighetsförvaltning och klimatförbättrande investeringar. Riksbyggens undersökning visar att 66 procent av bostadsrättsföreningarna skulle genomföra någon grön åtgärd om ett stöd införs.

–  Det finns en stark vilja hos många bostadsrättsföreningar att göra gröna åtgärder och mycket görs redan idag. Vår undersökning visar att med ett statligt stöd skulle ännu fler åtgärder genomföras, säger Mårten Lilja, vice vd för Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad.

Bland åtgärderna bostadsrättsföreningarna vill genomföra finns:

  • Byte till energieffektiva fönster.
  • Injustera värme- och ventilationssystem.
  • Plantera vegetation som gynnar biologisk mångfald.
  • Anlägga gröna tak.
  • Bygga återbruksrum.

    Undersökningen gjordes i januari 2021 och över 1 200 bostadsrättsföreningar över hela landet har svarat på Riksbyggens enkät.

Riksbyggens förslag till grönt stöd för bostadsrättsföreningar, i korthet:

  • En subvention med 30 procent av arbetskostnaderna.
  • Halverad fastighetsavgift de första fem åren.
  • Statliga kreditgarantier för investeringslån.
  • Stöd ska ges för åtgärder inom fyra områden: Energiåtgärder, klimatanpassningar, biologiska mångfald samt cirkulär ekonomi.
  • För att stödet verkligen ska göra nytta måste det vara enkelt att använda, liknande ROT-avdraget.

– Det finns idag en outnyttjad potential i bostadsrättsföreningarnas byggnader och tillhörande gårdar. Med ett statligt stöd skulle bostadsrättsföreningar runt om i landet både kunna rusta byggnaderna bättre för klimatförändringar och investera i åtgärder som ger energieffektivisering, ökad biologisk mångfald och främjar cirkulär ekonomi, säger Johanna Ode.

Läs mer om förslaget för Grönt stöd och Riksbyggens undersökning

För mer information:
Johanna Ode, bostadspolitisk expert och verksamhetsutvecklare, 072-465 66 92
Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad, 08-698 42 18

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31

Relaterat innehåll

Karolina Brick, tillträdande hållbarhetschef på Riksbyggen och Maria Brogren, chef Hållbarhet och innovation på WSP.

Vad betyder gröna åtgärder i bostadsrättsföreningar för miljön? Nytt avsnitt av Öppet fönster!

En miljon lägenheter i Sverige är bostadsrätter. Riksbyggen har tagit fram ett förslag till statligt stöd för gröna åtgärder i bostadsrättsföreningar. I Öppet fönster pratar vi om effekterna av ett sådant stöd. I avsnittet deltar Maria Brogren, chef Hållbarhet och innovation på WSP och Karolina Brick, idag miljöchef på Riksbyggen men som i juni tillträder jobbet som hållbarhetschef.

Fr v Karolina Brick, hållbarhetschef, Johanna Frelin, vd, och Lina Öien, chef Enheten för Hållbar Utveckling.

Riksbyggens Hållbarhetsbarometer: 6 av 10 oroliga eller mycket oroliga över tillståndet på planeten

För första gången publiceras Riksbyggens Hållbarhetsbarometer som tar temperaturen på hållbarhetsfrågorna i landets bostadsrättsföreningar. 60 procent av de tillfrågade svarar att de känner oro för planeten kopplat till hållbarhetsfrågorna. På listan över åtgärder som man vill se i sin bostadsrättsförening finns bland annat solceller, energieffektiviseringar och åtgärder för ökad trygghet.

Osäkerhet kring bostadspolitiska frågor – 5 Minuter med Johanna Ode

Osäkerhet kring bostadspolitiska frågor – 5 Minuter med Johanna Ode

De politiska förvecklingarna fortsätter och efter statsminister Stefan Löfvens avgång har talmannen inlett talmansrundor. Vad händer med de frågor som är kopplade till bostadsmarknaden i den här situationen? På regeringens sista regeringsmöte innan misstroendeomröstningen togs beslut om energistöd till flerbostadshus. Men hur går det med övriga frågor? Titta på 5 Minuter med Johanna Ode!

Vad händer med bostadsfrågorna efter stadsministeromröstningen? – 5 Minuter med Johanna Ode

Vad händer med bostadsfrågorna efter stadsministeromröstningen? – 5 Minuter med Johanna Ode

Riksdagens omröstning om Stefan Löfven som statsminister är nu klar. Vad innebär den nya situationen och hur påverkar det bostadspolitiken? Johanna Ode analyserar läget och berättar bland annat om investeringsstödet för hyresrätter, utredningen kring fri hyressättning i nyproduktionen och utredningen för att underlätta för förstagångsköpare att komma in på bostadsmarknaden.

Jättepotential att minska klimatpåverkan från byggnader med energiförvaltning

Jättepotential att minska klimatpåverkan från byggnader med energiförvaltning

Upp till 1 000 000 MWh skulle kunna sparas om alla Riksbyggens cirka 4 000 bostadsrättskunder började använda energiförvaltning, det motsvarar ungefär lika mycket energi som alla flerbostadshusen i Uppsala län använder på ett år. Dessutom vill regeringen se fler energiåtgärder i flerbostadshus och har nyligen skickat ut ett förslag på remiss om ett nytt energieffektiviseringsstöd.

Vinnare! Fr v. Margreth Heirås medlem/boende, Henrik Eliasson, ordförande, Inga-Lill Engström, suppleant och Robin Johnsson, sekreterare.

Brf Storås Ängar i Angered är årets mest hållbara bostadsrättsförening i Göteborg

Brf Storås Ängar arbetar målinriktat för ökad hållbarhet och har till exempel installerat laddstolpar på föreningens samtliga parkeringsplatser. Efter en investering i solceller är föreningen självförsörjande på den el som föreningen använder och man lägger också stor vikt vid att utveckla den sociala hållbarheten. Nu har Brf Storås Ängar utsetts till Årets Hållbarhetsförening i Göteborg.