Gå direkt till innehåll
Jättepotential att minska klimatpåverkan från byggnader med energiförvaltning

Pressmeddelande -

Jättepotential att minska klimatpåverkan från byggnader med energiförvaltning

Upp till 1 000 000 MWh skulle kunna sparas om alla Riksbyggens cirka 4 000 bostadsrättskunder började använda energiförvaltning, det motsvarar ungefär lika mycket energi som alla flerbostadshusen i Uppsala län använder på ett år. Dessutom vill regeringen se fler energiåtgärder i flerbostadshus och har nyligen skickat ut ett förslag på remiss om ett nytt energieffektiviseringsstöd.

– Riksbyggen satsar nu stort på att underlätta för bostadsrättsföreningar att både minska sin klimatpåverkan och sina kostnader, detta är en win-win. Om vi i Sverige ska nå de klimatmål som satts upp måste det befintliga bostadsbeståndet minska sin klimatpåverkan och över en miljon bostäder består av bostadsrätter, säger Mari-Louise Persson, energistrateg på Riksbyggen.

Under de senaste 15 månaderna har Riksbyggen utbildat cirka 500 medarbetare över hela landet i tjänsten Energiförvaltning. Riksbyggens tjänst Energiförvaltning består av tre delar, energiutredning, energiförvaltning och genomförande av energiinvesteringar.

– Energiutredningen ger kunden ett gediget beslutsunderlag på fastighetens energistatus och vilka investeringar som är lämpliga att genomföra. Den innehåller även en 5-årsbudget som visar hur dessa investeringar påverkar kundens resultat- och balansräkning i positiv riktning, berättar Göran Danling, affärsutvecklare energitjänster på Riksbyggen.

Energianvändningen minskar med mellan 20-50 procent
Tjänsten energiförvaltning innebär att en energiingenjör analyserar och optimerar fastigheten vilket leder till att fastighetens energianvändning blir så låg som möjligt.

– Den potentiella energibesparingen för de 100 kunder vi hittills har identifierat är 50 000 000 kWh per/år. Vilket motsvarar ungefär energianvändningen för drygt 3000 villor, berättar Göran Danling

Lägre energianvändning ger också lägre kostnader. Den kostnad som de identifierade kunderna kan spara varierar från ca 100 000 kr/år upp till 2 000 000 kr/år beroende på storlek och energianvändning.

Regeringen vill stödja energieffektiviseringar
Samtidigt föreslår regeringen att ett nytt energieffektiviseringsstöd ska kunna ges till både hyres- och bostadsrätter samt kooperativa hyresrätter, enligt ett remissförslag som skickats ut nyligen.

– Det är bra om ett stöd för energieffektivisering i bostadsrättsföreningar införs. För att ett stöd verkligen ska göra nytta måste det vara enkelt att använda och ge långsiktiga och stabila spelregler, säger Johanna Ode bostadspolitisk expert och verksamhetsutvecklare på Riksbyggen.

Riksbyggen har tidigare föreslagit att ett statligt stöd för gröna åtgärder i bostadsrättsföreningar borde införas.

Riksbyggens förslag till grönt stöd för bostadsrättsföreningar, i korthet:

  • En subvention med 30 procent av arbetskostnaderna.
  • Halverad fastighetsavgift de första fem åren.
  • Statliga kreditgarantier för investeringslån.
  • Stöd ska ges för åtgärder inom fyra områden: Energiåtgärder, klimatanpassning, biologisk mångfald samt cirkulär ekonomi.

Läs mer om förslaget för Grönt stöd

För mer information:
Mari-Louise Persson, energistrateg, Riksbyggen, 072-516 90 30
Göran Danling, affärsutvecklare energitjänster på Riksbyggen, 070-35 00 411
Johanna Ode, bostadspolitisk expert och verksamhetsutvecklare, 072-465 66 92

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31

Relaterat innehåll

Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och Johanna Ode bostadspolitisk expert på Riksbyggen.

Grönt stöd skulle få 66 % av bostadsrättsföreningarna att genomföra hållbarhetsåtgärder

Fler än 6 av 10 bostadsrättsföreningar skulle genomföra någon grön åtgärd om ett statligt stöd införs, visar en undersökning som Riksbyggen gjort. Riksbyggen efterlyser ett statligt stödpaket till bostadsrättsföreningar som är enkelt att använda, som ROT-avdraget. Stödet bör omfatta fyra områden: Energiåtgärder, klimatanpassning, biologisk mångfald samt cirkulär ekonomi.

Från vänster Christian Sylva, bitr. projektledare Riksbyggen, Martin Nilsson projektledare Riksbyggen, Kent Fritsö, ordförande Göteborgshus 22 och Filip Strömgren, energiingenjör Riksbyggen.

Brf Göteborgs Hus 22 halverar energianvändningen med nytt energiförvaltningsavtal

Brf Göteborgshus 22 på Hisingen i Göteborg har 356 lägenheter. Nu har föreningen tecknat ett 5-årigt energiförvaltningsavtal med Riksbyggen som både gör stor skillnad för klimatet och för föreningens ekonomi. Föreningens miljöpåverkan minskar när energianvändningen i föreningen halveras och när alla åtgärder är genomförda om fem år kommer de ha en positiv budgetpåverkan på 730 000 kr/år.

Riksbyggen energioptimerar fastigheter med AI

Riksbyggen energioptimerar fastigheter med AI

Riksbyggen använder Artificiell Intelligens (AI) och tar sina tjänster för energiförvaltning ytterligare ett steg. Med AI och en digital plattform kan Riksbyggen optimera energianvändningen i fastigheter med upp till 20 procent, det sparar både pengar och minskar påverkan på klimatet.

Henrik Forsgren ny hållbarhetsspecialist med energifokus på Riksbyggen

Henrik Forsgren ny hållbarhetsspecialist med energifokus på Riksbyggen

Riksbyggen förstärker med energikompetens och rekryterar Henrik Forsgren som ny hållbarhetsspecialist. Henrik kommer att tillföra viktig kompetens och stötta organisationen i energifrågor när det gäller både nyproduktion av bostäder och fastighetsförvaltning. Närmast kommer Henrik från Einar Mattson.

Brf i Värnamo storsatsar på energiåtgärder - minskar kostnader och klimatpåverkan

Brf i Värnamo storsatsar på energiåtgärder - minskar kostnader och klimatpåverkan

Brf Rörestorpshus 2 i Värnamo genomför en rad olika energibesparingsåtgärder i samband med renovering av föreningens byggnader. Nytt tak, installation av solceller, nya fönster och ny teknik för bland annat smart styrning av värmesystem och driftövervakning. Åtgärderna uppskattas minska föreningens årliga kostnader med cirka 1,1 mkr och koldioxidutsläppen med 129 ton.

Elbilsladdning hett på bostadsrättsföreningarnas hållbarhetslista

Elbilsladdning hett på bostadsrättsföreningarnas hållbarhetslista

Effektivare belysning och andra åtgärder för att minska energianvändningen i husen toppar Riksbyggens lista över bostadsrättsföreningarnas hållbarhetsåtgärder under 2021. Att allt fler väljer elbilar syns nu också för första gången på listan, installera laddstation för elbilar kommer in på plats nummer tio.

Fr v Per Ekdahl och Daniel Toftskär.

Riksbyggens fastighetsförvaltning satsar på Gotland och i sydost

Från den 1 september bildar Riksbyggens fastighetsförvaltning ett nytt och större marknadsområde där Kalmar, Kronoberg, Blekinge och Gotlands län ingår, genom ett samgående av två tidigare marknadsområden. Chef för nya Marknadsområdet blir Daniel Toftskär. För att bibehålla en stark lokal förankring kommer Riksbyggen fortsatt att ha platskontor i bl a Kalmar, Växjö, Ljungby, Karlshamn och Visby.

Riksbyggens fastighetsförvaltning satsar i norra Sverige

Riksbyggens fastighetsförvaltning satsar i norra Sverige

Från den 1 juni har Riksbyggens fastighetsförvaltning bildat ett nytt och större marknadsområde där Skellefteå, Luleå, Kiruna och Gällivare ingår, genom ett samgående av två tidigare marknadsområden. Chef för nya Marknadsområde Norr blir Maritha Nordström som började på Riksbyggen som marknadsområdeschef i april.

Daniel Toftskär, marknadsområdeschef på Riksbyggens fastighetsförvaltning i Sydost.

Riksbyggens uppvärmning ger 10 000 MWh el till Kalmar

Riksbyggen värmer fastigheter i Kalmar med fjärrvärme från Kalmar Energi. I processen skapas samtidigt hela 10 000 MWh lokalproducerad, förnybar el som går tillbaka till Kalmars energisystem. Kalmar Energi producerar el och fjärrvärme samtidigt, så kallad kraftvärme.

Fr v Jeanette Bernhard Bertilsson, marknadsområdeschef i Halland och Johanna Frelin, vd Riksbyggen.

Riksbyggens fastighetsförvaltning i Halland toppar Nöjd Kund-index

Hur får man de nöjdaste kunderna? Riksbyggens marknadsområde i Halland ligger i topp när det gäller Nöjd Kund-index, NKI, inom Riksbyggens fastighetsförvaltning samtidigt som lönsamheten ökat. Se inslaget där Jeanette Bernhard Bertilsson, marknadsområdeschef i Halland och Johanna Frelin, vd Riksbyggen, berättar om sina erfarenheter för att få både nöjdare kunder och ökad lönsamhet.

Fr v Karolina Brick, hållbarhetschef, Johanna Frelin, vd, och Lina Öien, chef Enheten för Hållbar Utveckling.

Riksbyggens Hållbarhetsbarometer: 6 av 10 oroliga eller mycket oroliga över tillståndet på planeten

För första gången publiceras Riksbyggens Hållbarhetsbarometer som tar temperaturen på hållbarhetsfrågorna i landets bostadsrättsföreningar. 60 procent av de tillfrågade svarar att de känner oro för planeten kopplat till hållbarhetsfrågorna. På listan över åtgärder som man vill se i sin bostadsrättsförening finns bland annat solceller, energieffektiviseringar och åtgärder för ökad trygghet.

Mårten Lilja, vice vd och Johanna Ode bostadspolitisk expert på Riksbyggen.

23 000 bostadsrätter i Värmlands län berörs: Inför grönt stödpaket till BRF:er

Villaägare kan få stöd för hållbarhetsåtgärder genom bland annat ROT-avdraget. För bostadsrättsföreningar gäller inte ROT, men Riksbyggen föreslår nu att ett statligt stöd införs för gröna åtgärder. Ungefär en miljon lägenheter i Sverige är bostadsrätter varav cirka 23 000 finns i Värmlands län. Stödet bör omfatta fyra områden.

Mari-Louise Persson, energistrateg, Riksbyggen och Johanna Ode bostadspolitisk expert på Riksbyggen.

Förenkling och förutsägbarhet viktigt för utformning av energistöd

Riksbyggen är positiva till införandet av stöd till energieffektivisering i flerbostadshus men ser att förslaget som varit ute på remiss kan förbättras på flera punkter. Enkelhet och förutsägbarhet är nycklar för att stödet också kommer att användas. Riksbyggen vill också se ett breddat stöd till bostadsrättsföreningar som förutom energiåtgärder bl a även omfattar klimatanpassning.

Undvik kalla lägenheter i höst och spara energi samtidigt

Undvik kalla lägenheter i höst och spara energi samtidigt

Nu är hösten här och temperaturen utomhus sjunker och pendlar ofta kraftigt från en dag till en annan. Resultatet kan bli både kalla lägenheter och ökade värmekostnader. Men med injusterade värmesystem och ny teknik kan innetemperaturen hållas jämn samtidigt som kostnader och miljöbelastning minskas. Det finns också en hel del som den boende kan göra för att få ett skönare klimat inomhus.

Fr v Amir Chizari, CIO på Riksbyggen, Johanna Frelin, vd för Riksbyggen och Ludvig Emgård, vd på Spotscale.

Riksbyggen ingår partnerskap med Spotscale och ökar tempot i digitaliseringsarbetet

Riksbyggen blir ny investerare i teknikbolaget Spotscale och inleder partnerskap för att stötta utvecklingen av digitala lösningar som gör fastighetsbranschen mer hållbar, både miljömässigt och ekonomiskt. Spotscale har sedan starten 2013 arbetat med att bygga världens mest tekniskt avancerade plattform för bildanalys och visualisering av drönarbilder för byggnader.