Pressmeddelande -
Jättepotential att minska klimatpåverkan från byggnader med energiförvaltning
Upp till 1 000 000 MWh skulle kunna sparas om alla Riksbyggens cirka 4 000 bostadsrättskunder började använda energiförvaltning, det motsvarar ungefär lika mycket energi som alla flerbostadshusen i Uppsala län använder på ett år. Dessutom vill regeringen se fler energiåtgärder i flerbostadshus och har nyligen skickat ut ett förslag på remiss om ett nytt energieffektiviseringsstöd.
– Riksbyggen satsar nu stort på att underlätta för bostadsrättsföreningar att både minska sin klimatpåverkan och sina kostnader, detta är en win-win. Om vi i Sverige ska nå de klimatmål som satts upp måste det befintliga bostadsbeståndet minska sin klimatpåverkan och över en miljon bostäder består av bostadsrätter, säger Mari-Louise Persson, energistrateg på Riksbyggen.
Under de senaste 15 månaderna har Riksbyggen utbildat cirka 500 medarbetare över hela landet i tjänsten Energiförvaltning. Riksbyggens tjänst Energiförvaltning består av tre delar, energiutredning, energiförvaltning och genomförande av energiinvesteringar.
– Energiutredningen ger kunden ett gediget beslutsunderlag på fastighetens energistatus och vilka investeringar som är lämpliga att genomföra. Den innehåller även en 5-årsbudget som visar hur dessa investeringar påverkar kundens resultat- och balansräkning i positiv riktning, berättar Göran Danling, affärsutvecklare energitjänster på Riksbyggen.
Energianvändningen minskar med mellan 20-50 procent
Tjänsten energiförvaltning innebär att en energiingenjör analyserar och optimerar fastigheten vilket leder till att fastighetens energianvändning blir så låg som möjligt.
– Den potentiella energibesparingen för de 100 kunder vi hittills har identifierat är 50 000 000 kWh per/år. Vilket motsvarar ungefär energianvändningen för drygt 3000 villor, berättar Göran Danling
Lägre energianvändning ger också lägre kostnader. Den kostnad som de identifierade kunderna kan spara varierar från ca 100 000 kr/år upp till 2 000 000 kr/år beroende på storlek och energianvändning.
Regeringen vill stödja energieffektiviseringar
Samtidigt föreslår regeringen att ett nytt energieffektiviseringsstöd ska kunna ges till både hyres- och bostadsrätter samt kooperativa hyresrätter, enligt ett remissförslag som skickats ut nyligen.
– Det är bra om ett stöd för energieffektivisering i bostadsrättsföreningar införs. För att ett stöd verkligen ska göra nytta måste det vara enkelt att använda och ge långsiktiga och stabila spelregler, säger Johanna Ode bostadspolitisk expert och verksamhetsutvecklare på Riksbyggen.
Riksbyggen har tidigare föreslagit att ett statligt stöd för gröna åtgärder i bostadsrättsföreningar borde införas.
Riksbyggens förslag till grönt stöd för bostadsrättsföreningar, i korthet:
- En subvention med 30 procent av arbetskostnaderna.
- Halverad fastighetsavgift de första fem åren.
- Statliga kreditgarantier för investeringslån.
- Stöd ska ges för åtgärder inom fyra områden: Energiåtgärder, klimatanpassning, biologisk mångfald samt cirkulär ekonomi.
Läs mer om förslaget för Grönt stöd
För mer information:
Mari-Louise Persson, energistrateg, Riksbyggen, 072-516 90 30
Göran Danling, affärsutvecklare energitjänster på Riksbyggen, 070-35 00 411
Johanna Ode, bostadspolitisk expert och verksamhetsutvecklare, 072-465 66 92
Ämnen
Kategorier
Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.