Gå direkt till innehåll
Solel står för halva elanvändningen i bostadsrättsföreningar i Trelleborg och Ystad

Pressmeddelande -

Solel står för halva elanvändningen i bostadsrättsföreningar i Trelleborg och Ystad

Under 2018 startade Riksbyggen Brf Högalid i Trelleborg och på Riksbyggen Brf Tornväktaren IV i Ystad driften av sina nyinstallerade solcellsanläggningar. Den årliga solelsproduktionen har sedan dess motsvarat ungefär 50 procent av de bostadsrättsföreningarnas årliga elförbrukning.

– Det är jättekul att uppföljningen visar att solcellsanläggningarna har en så bra effekt som både leder till minskade kostnader och minskad klimatpåverkan, säger Martin Mårtensson, marknadsområdeschef på Ombyggnad Syd.

Fler och fler bostadsrättsföreningar är intresserade av att installera solpaneler. Just nu har Riksbyggens marknadsområde i Syd pågående solcellsprojekt i Varberg, Trelleborg och Ystad. Dessutom utreder och planerar de kommande solcellsprojekt i Falkenberg, Kalmar, Ronneby, Simrishamn, Eslöv och Helsingborg.

– Intresset för ny teknik växer för varje år bland våra kunder och det är roligt att i samband med större ombyggnader kunna passa på att modernisera äldre bostadshus och bostadsrättsföreningar, säger Martin Mårtensson.

Riksbyggen Brf Högalid i Trelleborg
Den stora solcellsanläggningen på Riksbyggen Brf Högalid i Trelleborg har varit i drift sedan december 2018. Den årliga solelsproduktionen har legat kring 250 MWh och det motsvarar ca 50 procent av bostadsrättsföreningens årliga elförbrukning. Med denna takt beräknas anläggningen vara avbetalad på 12-13 år. Den beräknade livslängden för solpanelerna är minst 30 år. Under den tidsperioden har anläggningen dessutom sparat 3000 ton koldioxid vilket motsvarar ca 90 000 planterade träd.

Riksbyggen Brf Tornväktaren IV i Ystad
Anläggningen på Tornväktaren IV i Ystad har varit i drift sedan maj 2018 och producerar cirka 40 MWh/ år vilket täcker cirka 50 procent av årsförbrukningen i föreningen. I Ystad har anläggningen kompletterats med en batteribackup.

– Batteribackup kan vara ett lysande sätt att hålla nere energitopparna och öka den egna användningen av solel. Batterierna på Tornväktaren IV kombinerades dessutom med en energihub som ger en bättre styrning av elsystemet, säger Ola Palmblad, projektchef för Riksbyggens ombyggnadsverksamhet i Södra Skåne.

Fler än 6 av 10 bostadsrättsföreningar skulle genomföra någon grön åtgärd om ett statligt stöd införs, visar en undersökning som Riksbyggen gjort. Riksbyggen efterlyser ett statligt stödpaket till bostadsrättsföreningar som är enkelt att använda, som ROT-avdraget. Stödet bör omfatta fyra områden: Energiåtgärder, klimatanpassning, biologisk mångfald samt cirkulär ekonomi.

– Grön omställning där alla hjälper till är en förutsättning för att vi ska klara klimatmålen. Tillsammans kan vi göra verkligheten mer hållbar, avslutar Ola Palmblad.

För mer information:
Martin Mårtensson, marknadsområdeschef Riksbyggen Ombyggnad Syd, 046-16 56 51

Ämnen

Kategorier

Regioner


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31

Relaterat innehåll