Gå direkt till innehåll
Mårten Lilja och Johanna Ode

Bild -

Mårten Lilja och Johanna Ode

Licens:
Medieanvändning
Innehållet får laddas ner, användas och delas i olika mediekanaler av t.ex. journalister, bloggare, krönikörer, opinionsbildare etc., i syftet att förmedla, redogöra för och kommentera ert pressmeddelande, inlägg eller information, så länge innehållet används oförändrat och i dess helhet. Upphovsmannen ska anges i den omfattning och på det sätt god sed kräver (vilket bl.a. innebär att fotografer till bilder nästan alltid måste anges).
Av:
Evelina Carborn
Filformat:
.jpg
Storlek:
7003 x 4668, 16,6 MB
Ladda ner

Ämnen

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31

Relaterat innehåll

Hög byggtakt men svårt för unga att skaffa egen bostad

Hög byggtakt men svårt för unga att skaffa egen bostad

Preliminärt påbörjades byggandet av cirka 46 000 lägenheter under de tre första kvartalen 2021, vilket är en ökning med 17 procent jämfört med samma period 2020, visar färsk statistik från SCB. Åtgärder behövs dock både för att bibehålla en hög byggtakt och för att fler ska ha råd med en egen bostad, till exempel genom investeringsstöd för hyresrätter och införande av startlån för unga vuxna.

Mårten Lilja, vice vd  och chef för affärsområde Bostad och Johanna Ode, bostadspolitisk expert. Foto: Evelina Carborn

Bostadsrättsproduktionen halverad - garantier för byggnadskreditiv behövs nu

Byggföretagen spår i sin senaste prognos att antalet startade bostadsrätter kommer att uppgå till 12 800 för 2021. Om prognosen slår in innebär det att bostadsrättsproduktionen halverats sedan toppåret 2017 då det byggstartades 25 000 bostadsrätter. Riksbyggen föreslår att regeringen inför särskilda garantier för byggnadskreditiv för att vända trenden för bostadsrättsbyggandet.

För låg byggtakt trots fler påbörjade bostäder under 2020

För låg byggtakt trots fler påbörjade bostäder under 2020

Ny statistik visar att det preliminärt påbörjades nybyggnation av cirka 51 550 bostäder under 2020, enligt SCB. Det är sex procent fler bostäder jämfört med 2019 då 48 581 bostäder började byggas. Fortfarande är byggtakten för låg och Riksbyggen vill att regeringen med nya bostadsministern Märta Stenevi i spetsen inför statliga garantier för byggnadskreditiv för att öka bostadsrättsbyggandet.

Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och Johanna Ode bostadspolitisk expert på Riksbyggen.

Grönt stöd skulle få 66 % av bostadsrättsföreningarna att genomföra hållbarhetsåtgärder

Fler än 6 av 10 bostadsrättsföreningar skulle genomföra någon grön åtgärd om ett statligt stöd införs, visar en undersökning som Riksbyggen gjort. Riksbyggen efterlyser ett statligt stödpaket till bostadsrättsföreningar som är enkelt att använda, som ROT-avdraget. Stödet bör omfatta fyra områden: Energiåtgärder, klimatanpassning, biologisk mångfald samt cirkulär ekonomi.