Gå direkt till innehåll
Karolina Brick, tillträdande hållbarhetschef på Riksbyggen och Maria Brogren, chef Hållbarhet och innovation på WSP.
Karolina Brick, tillträdande hållbarhetschef på Riksbyggen och Maria Brogren, chef Hållbarhet och innovation på WSP.

Pressmeddelande -

Vad betyder gröna åtgärder i bostadsrättsföreningar för miljön? Nytt avsnitt av Öppet fönster!

En miljon lägenheter i Sverige är bostadsrätter. Riksbyggen har tagit fram ett förslag till statligt stöd för gröna åtgärder i bostadsrättsföreningar. I Öppet fönster pratar vi om effekterna av ett sådant stöd. I avsnittet deltar Maria Brogren, chef Hållbarhet och innovation på WSP och Karolina Brick, idag miljöchef på Riksbyggen men som i juni tillträder jobbet som hållbarhetschef.

"Det görs  mycket i bostadsrättsföreningarna idag men vi ser att viljan att göra ännu mer finns där och att ett statligt stöd i många fall skulle ha en avgörande betydelse". Karolina Brick.

"Ekosystemtjänster har också monetära värden. Arten honungsbin bidrar genom sin pollinering också till ett ekonomiskt värde om 300-650 miljoner kronor årligen i Sverige". Maria Brogren.

Fler än 6 av 10 bostadsrättsföreningar skulle genomföra någon grön åtgärd om ett statligt stöd införs, visar en undersökning som Riksbyggen gjort. Riksbyggen efterlyser ett statligt stödpaket till bostadsrättsföreningar som är enkelt att använda, som ROT-avdraget.

Riksbyggens förslag till grönt stöd för bostadsrättsföreningar, i korthet:

– Stöd ska ges för åtgärder inom fyra områden: Energiåtgärder, klimatanpassning, biologisk mångfald samt cirkulär ekonomi.

– En subvention med 30 procent av arbetskostnaderna.

– Halverad fastighetsavgift de första fem åren.

– Statliga kreditgarantier för investeringslån.

Läs mer om förslaget för Grönt stöd

Mer information om Riksbyggens opinionsarbete

För mer information:
Håkan Andersson, presschef Riksbyggen, 072-239 00 66

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31

Relaterat innehåll

Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och Johanna Ode bostadspolitisk expert på Riksbyggen.

Grönt stöd skulle få 66 % av bostadsrättsföreningarna att genomföra hållbarhetsåtgärder

Fler än 6 av 10 bostadsrättsföreningar skulle genomföra någon grön åtgärd om ett statligt stöd införs, visar en undersökning som Riksbyggen gjort. Riksbyggen efterlyser ett statligt stödpaket till bostadsrättsföreningar som är enkelt att använda, som ROT-avdraget. Stödet bör omfatta fyra områden: Energiåtgärder, klimatanpassning, biologisk mångfald samt cirkulär ekonomi.

Mårten Lilja, vice vd på Riksbyggen, Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB och Johan Engström, vd för Fastighetsbyrån.

Vad händer på bostadsmarknaden när ”nya normala” inträder? Titta på Öppet fönster!

Hur påverkas en glödhet bostadsmarknad när återgången till en ny vardag inleds? Vilka bostäder kommer att efterfrågas mest? Hur påverkar ett återinförande av amorteringskraven? Med stigande priser har inträdet på bostadsmarknaden blivit svårare. Hur kan trösklarna sänkas? I panelen Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, Johan Engström, vd för Fastighetsbyrån och Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen.

Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad och Johanna Ode, bostadspolitisk expert.

150 000 bostadsrätter i Skåne län berörs: Inför grönt stödpaket till BRF:er

Villaägare kan få stöd för hållbarhetsåtgärder genom bland annat ROT-avdraget. För bostadsrättsföreningar gäller inte ROT, men Riksbyggen föreslår nu att ett statligt stöd införs för gröna åtgärder. Ungefär en miljon lägenheter i Sverige är bostadsrätter varav cirka 150 000 finns i Skåne län. Stödet bör omfatta fyra områden: Energiåtgärder, klimatanpassning, biologisk mångfald samt cirkulär eko