Gå direkt till innehåll
Riksbyggen energioptimerar fastigheter med AI

Pressmeddelande -

Riksbyggen energioptimerar fastigheter med AI

Riksbyggen använder Artificiell Intelligens (AI) och tar sina tjänster för energiförvaltning ytterligare ett steg. Med AI och en digital plattform kan Riksbyggen optimera energianvändningen i fastigheter med upp till 20 procent, det sparar både pengar och minskar påverkan på klimatet.

– Det blir mycket manuellt arbete när energiingenjörer fysiskt måste resa till fastigheterna för att felsöka och optimera. Genom att använda AI och Machine Learning (ML) kan vi effektivisera energianvändningen i byggnader utan att vara på plats, säger Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.

Generellt styrs fastigheters värmesystem efter gränsvärden som bestämmer när och till vilken grad värme ska tillföras. Detta baseras på den temperatur som är utomhus och ingen hänsyn tas till inomhustemperaturen. Den nya tekniken gör det möjligt att prediktera (förutse) vad temperaturen inomhus kommer vara om till exempel fem timmar baserat på en rad olika parametrar så som väderprognos, inomhustemperatur, byggnadens ”tröghet” och energitillförsel.

– Förutom minskad klimatpåverkan och lägre kostnader får de boende en jämnare inomhustemperatur. AI gör det möjligt att ”lyssna” på fastigheten, dygnet runt, alla dagar i veckan, berättar Jonas Holmberg.

Upp till 1 000 000 MWh skulle kunna sparas om alla Riksbyggens cirka 4 000 bostadsrättskunder började använda energiförvaltning, det motsvarar ungefär lika mycket energi som alla flerbostadshusen i Uppsala län använder på ett år.

– Riksbyggen satsar nu stort på att underlätta för bostadsrättsföreningar att både minska sin klimatpåverkan och sina kostnader, detta är en win-win. Om vi i Sverige ska nå de klimatmål som satts upp måste det befintliga bostadsbeståndet minska sin klimatpåverkan och över en miljon bostäder består av bostadsrätter, säger Mari-Louise Persson, miljö- och energichef på Riksbyggen.

Under den senaste tiden har Riksbyggen utbildat cirka 500 medarbetare över hela landet i tjänsten Energiförvaltning. Riksbyggens tjänst Energiförvaltning består av tre moment, energiutredning, energiförvaltning och genomförande av energiinvesteringar. Energioptimering med hjälp av AI är en del av dessa.

För att identifiera hur tekniken kan optimera energianvändningen involverade Riksbyggen Forefront Consulting.

– En digital plattform från Microsoft är idag på plats. Plattformen möjliggör nära samverkan och sömlös integration mellan interna system och externa leverantörer, säger Siamak Khodayari, Chef Digital Utveckling på Riksbyggen.

För mer information:
Jonas Holmberg, energiingenjör Riksbyggen, 018-18 98 48
jonas.holmberg@riksbyggen.se

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31

Relaterat innehåll

Jättepotential att minska klimatpåverkan från byggnader med energiförvaltning

Jättepotential att minska klimatpåverkan från byggnader med energiförvaltning

Upp till 1 000 000 MWh skulle kunna sparas om alla Riksbyggens cirka 4 000 bostadsrättskunder började använda energiförvaltning, det motsvarar ungefär lika mycket energi som alla flerbostadshusen i Uppsala län använder på ett år. Dessutom vill regeringen se fler energiåtgärder i flerbostadshus och har nyligen skickat ut ett förslag på remiss om ett nytt energieffektiviseringsstöd.

Henrik Forsgren ny hållbarhetsspecialist med energifokus på Riksbyggen

Henrik Forsgren ny hållbarhetsspecialist med energifokus på Riksbyggen

Riksbyggen förstärker med energikompetens och rekryterar Henrik Forsgren som ny hållbarhetsspecialist. Henrik kommer att tillföra viktig kompetens och stötta organisationen i energifrågor när det gäller både nyproduktion av bostäder och fastighetsförvaltning. Närmast kommer Henrik från Einar Mattson.

Daniel Toftskär, marknadsområdeschef på Riksbyggens fastighetsförvaltning i Sydost.

Riksbyggens uppvärmning ger 10 000 MWh el till Kalmar

Riksbyggen värmer fastigheter i Kalmar med fjärrvärme från Kalmar Energi. I processen skapas samtidigt hela 10 000 MWh lokalproducerad, förnybar el som går tillbaka till Kalmars energisystem. Kalmar Energi producerar el och fjärrvärme samtidigt, så kallad kraftvärme.

Fr v Karolina Brick, hållbarhetschef, Johanna Frelin, vd, och Lina Öien, chef Enheten för Hållbar Utveckling.

Riksbyggens Hållbarhetsbarometer: 6 av 10 oroliga eller mycket oroliga över tillståndet på planeten

För första gången publiceras Riksbyggens Hållbarhetsbarometer som tar temperaturen på hållbarhetsfrågorna i landets bostadsrättsföreningar. 60 procent av de tillfrågade svarar att de känner oro för planeten kopplat till hållbarhetsfrågorna. På listan över åtgärder som man vill se i sin bostadsrättsförening finns bland annat solceller, energieffektiviseringar och åtgärder för ökad trygghet.

Undvik kalla lägenheter i höst och spara energi samtidigt

Undvik kalla lägenheter i höst och spara energi samtidigt

Nu är hösten här och temperaturen utomhus sjunker och pendlar ofta kraftigt från en dag till en annan. Resultatet kan bli både kalla lägenheter och ökade värmekostnader. Men med injusterade värmesystem och ny teknik kan innetemperaturen hållas jämn samtidigt som kostnader och miljöbelastning minskas. Det finns också en hel del som den boende kan göra för att få ett skönare klimat inomhus.

Energiförvaltning hos Riksbyggens Brf-kunder kan spara 1 000 000 MWh

Energiförvaltning hos Riksbyggens Brf-kunder kan spara 1 000 000 MWh

Varje dag kommer rapporter om energikrisen men tekniken som kan göra en stor skillnad finns redan. Upp till 1 000 000 MWh skulle kunna sparas om alla Riksbyggens cirka 4 400 bostadsrättskunder började använda energiförvaltning. Det motsvarar ungefär lika mycket energi som alla flerbostadshusen i Uppsala län använder på ett år. Bland annat kan AI-teknik användas för att minska värmekostnaden.