Gå direkt till innehåll
Mari-Louise Persson, miljö- och energichef på Riksbyggen

Bild -

Mari-Louise Persson, miljö- och energichef på Riksbyggen

go to media item
Licens:
Medieanvändning
Innehållet får laddas ner, användas och delas i olika mediekanaler av t.ex. journalister, bloggare, krönikörer, opinionsbildare etc., i syftet att förmedla, redogöra för och kommentera ert pressmeddelande, inlägg eller information, så länge innehållet används oförändrat och i dess helhet. Upphovsmannen ska anges i den omfattning och på det sätt god sed kräver (vilket bl.a. innebär att fotografer till bilder nästan alltid måste anges).
Filformat:
.jpg
Storlek:
900 x 550, 401 KB
Ladda ner

Ämnen

Regioner

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31

Relaterat innehåll

Bostadsbranschen välkomnar regeringens besked om sänkta elnätspriser

Bostadsbranschen välkomnar regeringens besked om sänkta elnätspriser

Regeringen beslutar nu att sänka elnätsavgifterna. Från och med 2020 träder en ny reglering i kraft där bland annat elnätsbolagens avkastning kommer att nära nog halveras. Det påverkar alla landets hushåll och leder till att många kommer att få sänkta elnätsavgifter, i flera fall med upp till 21 procent. En enad bostadsbransch är mycket nöjd med regeringens besked.

​Mari-Louise Persson, energistrateg på Riksbyggen, vice ordförande i Värmemarknadskommittén.

Ny överenskommelse utvecklar miljövärden för fjärrvärmen

En ny överenskommelse har träffats mellan värmemarknadens parter i Värmemarknadskommittén, om principer för miljövärdering av förändrad energianvändning. Överenskommelsen är en utvidgning av tidigare överenskommelse om miljövärdering av fjärrvärme i ett bakåtblickande perspektiv. Den inkluderar nu även principer för miljövärdering vid beslut om framtida förändrad energianvändning.

Riksbyggen ställer sig bakom Färdplan för Uppvärmningssektorn

Riksbyggen ställer sig bakom Färdplan för Uppvärmningssektorn

Uppvärmningssektorn ska vara fossilbränslefri år 2030. Onsdagen den 20 mars överlämnas Färdplan för fossilfri konkurrenskraft i Uppvärmningssektorn till regeringen. Riksbyggen är en av de aktörer som varit med och tagit fram färdplanen och står bakom den.

Vänerenergi, VB Energi och Karlshamn Energi nya medlemmar i Prisdialogen

Vänerenergi, VB Energi och Karlshamn Energi nya medlemmar i Prisdialogen

Vid Prisdialogens senaste styrelsemöte tog styrelsen ställning till och godkände 30 ansökningar om medlemskap i Prisdialogen – mellan kunder och fjärrvärmeföretag för år 2020. Av dessa är tre helt nya företag i Prisdialogen: Vänerenergi, Västerbergslagens Energi (VB Energi) och Karlshamn Energi. Styrelsen beviljade också fyra nya företag medlemskap i Klimatdialogen.

​Mari-Louise Persson, energistrateg, Riksbyggen.

Riksbyggens Mari-Louise Persson prisas för energieffektivisering

Mari-Louise Persson, energistrateg på Riksbyggen, har utsetts till vinnare av årets Egil Öfverholms-pris, ett hederspris för energieffektivisering. Riksbyggen har jobbat intensivt med energieffektivisering, både i nyproduktion och i förvaltning av befintliga fastigheter.

​Mari-Louise Persson, energistrateg, Riksbyggen.

Riksbyggen vill tillsammans med Stockholm Exergi skapa minusutsläpp

Stockholm Exergi tar tillsammans med sex kunder, varav Riksbyggen är en av dessa, ett viktigt steg för minskade utsläpp av koldioxid. Genom avsiktsförklaringar om fjärrvärme med noll- eller minusutsläpp visar man en tydlig ambition att tillsammans bidra till att nå klimatmålen.

Jättepotential att minska klimatpåverkan från byggnader med energiförvaltning

Jättepotential att minska klimatpåverkan från byggnader med energiförvaltning

Upp till 1 000 000 MWh skulle kunna sparas om alla Riksbyggens cirka 4 000 bostadsrättskunder började använda energiförvaltning, det motsvarar ungefär lika mycket energi som alla flerbostadshusen i Uppsala län använder på ett år. Dessutom vill regeringen se fler energiåtgärder i flerbostadshus och har nyligen skickat ut ett förslag på remiss om ett nytt energieffektiviseringsstöd.

Lägre elnätspriser men kraftigt ökade skillnader mellan kommunerna

Lägre elnätspriser men kraftigt ökade skillnader mellan kommunerna

Elnätsavgifterna har minskat med i snitt 2,9 procent sedan förra året, till stor del beroende på att två stora aktörer gjort prissänkningar. Skillnaderna mellan olika kommuner har dock ökat och är större än någonsin. Mellan de tio kommuner med högst respektive lägst elnätsavgift skiljer nästan 3 000 kronor per lägenhet och år, visar Nils Holgerssongruppens kartläggning av elnätsavgifterna.

Mari-Louise Persson blir miljö- och energichef på Riksbyggen

Mari-Louise Persson blir miljö- och energichef på Riksbyggen

Från den 1 juni är Mari-Louise Persson miljö- och energichef på Riksbyggen. Mari-Louise tar därmed över rollen som miljöchef på Riksbyggen efter Karolina Brick som utsetts till hållbarhetschef. Tidigare har Mari-Louise varit energistrateg på Riksbyggen men får nu ett breddat ansvar, fortfarande med ett stort fokus på energifrågorna.

Kommunerna med billigaste och dyraste Va-taxan i Sverige.

Fortsatt stora skillnader på vatten- och avloppspriser i Sverige

På ett år har priserna för vatten och avlopp, VA, ökat med i genomsnitt 4,8 procent, men prisökningarna skiljer sig stort beroende på var i Sverige man är bosatt. Den totala årskostnaden för en lägenhet är mer än sex gånger så hög i den dyraste kommunen jämfört med den med lägst avgift. Det visar en ny rapport från Nils Holgerssongruppen, där Riksbyggen ingår.

Elbilsladdning hett på bostadsrättsföreningarnas hållbarhetslista

Elbilsladdning hett på bostadsrättsföreningarnas hållbarhetslista

Effektivare belysning och andra åtgärder för att minska energianvändningen i husen toppar Riksbyggens lista över bostadsrättsföreningarnas hållbarhetsåtgärder under 2021. Att allt fler väljer elbilar syns nu också för första gången på listan, installera laddstation för elbilar kommer in på plats nummer tio.

Mari-Louise Persson, energistrateg, är Riksbyggens företrädare i Prisdialogen.

Prisdialogen rullar på – digitalt

På grund av rådande situation med coronapandemin har medlemmarna i Prisdialogen fått ställa om sina möten till digital form. Nu har årets första ansökningar behandlats och förnyat medlemskap har beviljats för Borås Energi och Miljö samt Övik Energi.

Mari-Louise Persson, energistrateg, Riksbyggen och Johanna Ode bostadspolitisk expert på Riksbyggen.

Förenkling och förutsägbarhet viktigt för utformning av energistöd

Riksbyggen är positiva till införandet av stöd till energieffektivisering i flerbostadshus men ser att förslaget som varit ute på remiss kan förbättras på flera punkter. Enkelhet och förutsägbarhet är nycklar för att stödet också kommer att användas. Riksbyggen vill också se ett breddat stöd till bostadsrättsföreningar som förutom energiåtgärder bl a även omfattar klimatanpassning.

Modesta prishöjningar på fjärrvärme de kommande åren, enligt Prisdialogen

Modesta prishöjningar på fjärrvärme de kommande åren, enligt Prisdialogen

Ny statistik från Prisdialogen visar att prishöjningar på fjärrvärme beräknas att bli omkring 1,6 procent för åren 2022-2023 och 1,7 procent för 2024. Prognosen gäller Prisdialogens medlemmar som omfattar över två miljoner hushåll och cirka 75 procent av fjärrvärmeleveranserna. Energiföretagen Sverige, Riksbyggen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna står tillsammans bakom Prisdialogen.

Plantering in på topplistan: BRF-gårdarna blommar för ökad hållbarhet

Plantering in på topplistan: BRF-gårdarna blommar för ökad hållbarhet

Med Valborg gör våren definitivt sitt intåg och ny på Riksbyggens topplista över bostadsrättsföreningarnas hållbarhetsåtgärder är plantering av växter som blommar hela säsongen. Mer växter leder till ökad biologisk mångfald samtidigt som föreningarnas gård blir mycket trevligare att vistas på.

Leif Linde, vd Riksbyggen, tar gärna tåg på både korta och långa sträckor. Bilden på Leif är tagen på pendeltåget till Upplands Väsby inför första spadtaget för Brf Ljuspunkten.

Riksbyggens klimatsatsning: Från elbilar, till solceller och klimatsmart boende

Rapporten från IPCC, FN:s klimatpanel, visar att vi kan stanna vid 1,5 graders global uppvärmning om rätt åtgärder sätts in men det är bråttom. Riksbyggen arbetar med klimatfrågan på många fronter, från företagsövergripande utmaningar för ett Fossilfritt Sverige till att stötta både bostadsrättsföreningar och boende att minska sin klimatpåverkan och vid val av byggmaterial i nyproduktionen.

​Johanna Ode, bostadspolitisk expert och verksamhetsutvecklare och ​Mari-Louise Persson, energistrateg Riksbyggen.

Ge möjlighet till ROT-avdrag även till bostadsrättsföreningar

En villaägare kan få ROT-avdrag vid uppsättande av solceller eller för tilläggsisolering. Riksbyggen vill att samma möjlighet även ska gälla bostadsrättsföreningar. Regeringen har presenterat en strategi för energieffektiviserande renovering och i den skulle en subvention för bostadsrättsföreningar, liknande villaägarnas ROT-avdrag, kunna göra stor skillnad.

Ökade kostnader för el, värme, avfall, vatten och avlopp

Ökade kostnader för el, värme, avfall, vatten och avlopp

Totalkostnaderna för el, fjärrvärme, avfall, vatten och avlopp har ökat under det senaste året – och gapet mellan kommunerna växer. De som bor i kommunen med högsta sammanlagda taxa betalar 1 020 kronor mer i månaden jämfört med kommunen som har lägst kostnad. Det visar den årliga Nils Holgerssonrapporten som kartlägger avgifter och taxor i hela landet.

Fågelholkar flyger in på topplistan över bostadsrättsföreningarnas hållbarhetsåtgärder

Fågelholkar flyger in på topplistan över bostadsrättsföreningarnas hållbarhetsåtgärder

Att byta sina gamla lampor till nya, energisnåla ljuskällor är den hållbarhetsåtgärd som flest bostadsrättsföreningar gjort under 2018, enligt Riksbyggens sammanställning. Att utse miljö- och energiansvarig och byta elavtal kommer på andra respektive tredje plats. Ny på listan är att sätta upp fågelholkar för att bidra till den biologiska mångfalden.

Earth Hour 2019: Mer fågelholkar och mindre energianvändning

Earth Hour 2019: Mer fågelholkar och mindre energianvändning

Klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald är två ödesfrågor som står i fokus för årets Earth Hour. I varje nytt bostadsprojekt gör Riksbyggen en ekosystemtjänstanalys för att säkerställa att värdet av ekosystemtjänster inte minskar. Efter inflyttning hjälper Riksbyggen till att underlätta en mer hållbar vardag och hur man kan bidra till biologisk mångfald, genom exempelvis fågelholkar.

Släck och höj din röst för planeten – på lördag är det Earth hour!

Släck och höj din röst för planeten – på lördag är det Earth hour!

På lördag den 28 mars klockan 20.30-21.30 är det dags för Earth hour. Årets tema för Earth hour är Släck – och höj din röst för planeten! I år har Earth hour föregåtts av en utmaning där man under en månad har fått tävla i utmaningar för klimatet. Det har varit ett stort intresse bland anställda på Riksbyggen att medverka i WWF’s Earth Hour Challenge 2020 och ett av Riksbyggens lag finns i toppen.

Bostadsrättsföreningarna planterar för ökad hållbarhet som aldrig förr

Bostadsrättsföreningarna planterar för ökad hållbarhet som aldrig förr

Ny på årets topplista över bostadsrättsföreningarnas hållbarhetsåtgärder är plantering av växter som blommar hela säsongen, enligt Riksbyggens sammanställning. Mer växter leder både till ökad biologisk mångfald och föreningens gård blir mycket trevligare att vistas på. Åtgärder för mer hållbar belysning toppar årets lista.

Undvik kalla lägenheter i höst och spara energi samtidigt

Undvik kalla lägenheter i höst och spara energi samtidigt

Nu är hösten här och temperaturen utomhus sjunker och pendlar ofta kraftigt från en dag till en annan. Resultatet kan bli både kalla lägenheter och ökade värmekostnader. Men med injusterade värmesystem och ny teknik kan innetemperaturen hållas jämn samtidigt som kostnader och miljöbelastning minskas. Det finns också en hel del som den boende kan göra för att få ett skönare klimat inomhus.

Fossilfri gräsklippning med robotklippare blir standard på Riksbyggen

Fossilfri gräsklippning med robotklippare blir standard på Riksbyggen

Gräsklippning med eldrivna robotgräsklippare blir en ny standard när Riksbyggen omförhandlar eller tecknar avtal med nya kunder inom fastighetsförvaltningen. År 2025 ska Riksbyggen ha en fossilfri fordonsflotta och jobbar ständigt med förflyttningen till en eldriven, mer hållbar maskinpark.

Bjud in Riksbyggens experter till din panel i Almedalen

Bjud in Riksbyggens experter till din panel i Almedalen

Riksbyggen finns på plats under årets Almedalsvecka och arrangerar två egna seminarier tisdagen den 5 juli på Teaterskeppet med temat framtidsspaning – "Var och hur ska alla bo i framtiden?" och "Kan grön omställning bli hållbar inställning". Riksbyggens experter står också till förfogande för paneler om hållbarhet, digitalisering, bostadsbyggande, fastighetsförvaltning, stadsutveckling och bosta