Gå direkt till innehåll
Kvarteret Handfatet i Gustavsberg där Värmeoptimering 24/7 används med framgång.
Kvarteret Handfatet i Gustavsberg där Värmeoptimering 24/7 används med framgång.

Pressmeddelande -

Värmeoptimering 24/7 – styr värmen med AI-teknik och minskar förbrukningen med 20%

Riksbyggen hjälper sina kunder att både spara pengar och minska påverkan på klimatet. Med den intelligenta tjänsten Värmeoptimering 24/7 minskas värmeförbrukningen med upp till 20 procent samtidigt som inomhusklimatet blir jämnare. Tjänsten lär sig hur byggnaden reagerar på väderväxlingar och använder framtida väderprognoser för att hålla en jämnare innertemperatur med lägre energiförbrukning.

– Med Värmeoptimering 24/7 är Riksbyggen uppkopplade mot fastigheten dygnet runt, året runt. Är varmare väder i sikte så minskas värmetillförseln redan innan solen börjar värma upp huset, säger Anna Rosén, affärsutvecklare, Affärsområde Fastighetsförvaltning på Riksbyggen.

Läs mer om Värmeoptimering 24/7

Värmekostnader står normalt för 30 – 40 procent av en fastighets löpande energikostnader. Med Värmeoptimering 24/7 mäts både inom- och utomhustemperaturer på olika punkter i huset.

– Genom att väga in olika faktorer som solinstrålning och väderprognoser kan systemet ligga steget före och förutse den mängd värme huset behöver för att hålla rätt temperatur med minsta möjliga tillförsel av värme, berättar Tommy Lampa, säljledare, Affärsområde Fastighetsförvaltning.

Lyckat införande av Värmeoptimering 24/7 i hyresprojekt i Gustavsberg
Kvarteren Badkaret och Handfatet i Gustavsberg består av 119 hyresrättslägenheter. Inflyttningen i husen skedde under 2018. Flera åtgärder har satts in för minska energianvändningen, bland annat Värmeoptimering 24/7.  Införandet av Värmeoptimering 24/7 gör att cirka 20 procent av värmen sparas in. I kombination med övriga åtgärder handlar det om en besparing på totalt 30 procent.  

– Under våren påbörjade vi ett samarbete med Riksbyggen gällande fastigheterna Handfatet och Badkaret. En injustering gjordes och Riksbyggens 24/7 lösning med AI teknik för styrning av fastigheten infördes. Resultatet är över förväntan och har fått oss att se över möjligheten att införa detta på fler fastigheter, säger Michael Skogqvist, fastighetschef på Polstjärnan.

Brf Åsikten Södra 1 i Uppsala var först ut med att testa tekniken
Föreningen har varit testpilot för Värmeoptimering 24/7  och har haft tjänsten igång i 17 månader. Under en del av tiden har tjänsten varit under utveckling.

– Vi har sparat 40 000 kWh vilket motsvarar cirka 32 000 kronor för vår del. Det är nästan 500 kr per lägenhet. Med tanke på de ökande energipriserna räknar vi med att besparingen i kronor kommer att bli större framöver, säger David Johansson, energiansvarig i Brf Åsikten Södra 1 i Uppsala.

För mer information:
Anna Rosén, affärsutvecklare, Affärsområde Fastighetsförvaltning, 08-69 84 199
Tommy Lampa, säljledare, Affärsområde Fastighetsförvaltning, 090-15 96 29
Göran Danling, affärsutvecklare energitjänster på Riksbyggen, 070-35 00 411
goran.danling@riksbyggen.se

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31

Relaterat innehåll

Energiförvaltning hos Riksbyggens Brf-kunder kan spara 1 000 000 MWh

Energiförvaltning hos Riksbyggens Brf-kunder kan spara 1 000 000 MWh

Varje dag kommer rapporter om energikrisen men tekniken som kan göra en stor skillnad finns redan. Upp till 1 000 000 MWh skulle kunna sparas om alla Riksbyggens cirka 4 400 bostadsrättskunder började använda energiförvaltning. Det motsvarar ungefär lika mycket energi som alla flerbostadshusen i Uppsala län använder på ett år. Bland annat kan AI-teknik användas för att minska värmekostnaden.

Hållbarhet: Solel i bussbatterier kapar topparna i Brf Viva och gör elnätet smartare

Hållbarhet: Solel i bussbatterier kapar topparna i Brf Viva och gör elnätet smartare

I Riksbyggens Brf Viva på Guldheden i Göteborg testas nu ett unikt system där energi från solceller på byggnadernas tak lagras i begagnade elbussbatterier från Linje 55. Med hjälp av energilagret skapas flexibilitet i energianvändningen och fastigheternas effekttoppar kapas. Bakom projektet står Riksbyggen, Volvo, Göteborg Energi och Johanneberg Science Park.

Riksbyggens fastighetsförvaltning satsar i norra Sverige

Riksbyggens fastighetsförvaltning satsar i norra Sverige

Riksbyggens fastighetsförvaltning har bildat ett nytt och större marknadsområde där bland annat Östersund, Sundsvall, och Härnösand ingår, genom ett samgående av två tidigare marknadsområden, Jämtland och Västernorrland. Chef för det utvidgade marknadsområdet är Karin Eriksson.

Digital tvilling av hyresfastigheter i området Skarpan i Linköping.

Riksbyggen en av finalisterna i CIO Awards 2022

Utmärkelsen ”Årets digitala projekt” kan gå till Riksbyggen. Riksbyggen är en av finalisterna inför CIO Awards 2022 som arrangeras den 12 december. Det är Riksbyggens arbete tillsammans med Spotscale med att skapa digitala tvillingar av fastigheter som fått en finalplats.

Karolina Brick, hållbarhetschef, Johanna Frelin, vd och Mari-Louise Persson,  miljö- och energichef.

Solceller och energieffektivisering viktigast för att göra bostadsrättsföreningen mer hållbar

53 procent anser att installation av solceller är viktigast för att göra den egna bostadsrättsföreningen mer hållbar. För ett år sedan var samma siffra 30 procent. Det visar Riksbyggens Hållbarhetsbarometer som tar temperaturen på hållbarhetsfrågorna i landets bostadsrättsföreningar. Nummer två på listan är energieffektivisering, 40 % av de tillfrågade svarar att det är den viktigaste åtgärden.

Riksbyggen får teknisk förvaltning i Brf Porkala med 823 lägenheter

Riksbyggen får teknisk förvaltning i Brf Porkala med 823 lägenheter

Från den 1 oktober sköter Riksbyggen teknisk förvaltning, drift av byggnader och installationer i Brf Porkala, Akalla. Brf Porkala är en av Stockholmsområdets största bostadsrättföreningar som äger 18 bostadshus med totalt 823 lägenheter och 22 lokaler.