Gå direkt till innehåll
Energiförvaltning hos Riksbyggens Brf-kunder kan spara 1 000 000 MWh

Pressmeddelande -

Energiförvaltning hos Riksbyggens Brf-kunder kan spara 1 000 000 MWh

Varje dag kommer rapporter om energikrisen men tekniken som kan göra en stor skillnad finns redan. Upp till 1 000 000 MWh skulle kunna sparas om alla Riksbyggens cirka 4 400 bostadsrättskunder började använda energiförvaltning. Det motsvarar ungefär lika mycket energi som alla flerbostadshusen i Uppsala län använder på ett år. Bland annat kan AI-teknik användas för att minska värmekostnaden.

– Riksbyggen satsar nu stort på att underlätta för bostadsrättsföreningar att både minska sin klimatpåverkan och sina kostnader, detta är en win-win. Med tanke på det rådande läget med ökande energipriser är detta ett högprioriterat område hos oss, säger Mari-Louise Persson, miljö- och energichef på Riksbyggen.

Riksbyggen har utbildat cirka 500 medarbetare över hela landet i tjänsten Energiförvaltning. Riksbyggens tjänst Energiförvaltning består av tre delar, energiutredning, energiförvaltning och genomförande av energiinvesteringar.

– Energiutredningen ger kunden ett gediget beslutsunderlag på fastighetens energistatus och vilka investeringar som är lämpliga att genomföra. Den innehåller även en 5-årsbudget som visar hur dessa investeringar påverkar kundens resultat- och balansräkning i positiv riktning, berättar Göran Danling, affärsutvecklare energitjänster på Riksbyggen.

Energianvändningen minskar med mellan 20-50 procent
Tjänsten energiförvaltning innebär att en energiingenjör analyserar och optimerar fastigheten vilket leder till att fastighetens energianvändning blir så låg som möjligt.

– Den potentiella energibesparingen för de 200 kunder vi hittills har identifierat är 100 000 000 kWh per/år. Vilket motsvarar ungefär energianvändningen för drygt 6000 villor, berättar Göran Danling

Lägre energianvändning ger också lägre kostnader. Den kostnad som de identifierade kunderna kan spara varierar från ca 100 000 kr/år upp till 2 000 000 kr/år beroende på storlek och energianvändning.

Värmeoptimering 24/7 – styr värmen med AI-teknik
En del i energiförvaltning kan vara att införa den intelligenta tjänsten Värmeoptimering 24/7. Värmeförbrukningen med upp till 20 procent samtidigt som inomhusklimatet blir jämnare. Tjänsten lär sig hur byggnaden reagerar på väderväxlingar och använder framtida väderprognoser för att hålla en jämnare innertemperatur med lägre energiförbrukning.

– Med Värmeoptimering 24/7 är Riksbyggen uppkopplade mot fastigheten dygnet runt, året runt. Är varmare väder i sikte så minskas värmetillförseln redan innan solen börjar värma upp huset, säger Göran Danling.

För mer information:
Mari-Louise Persson, miljö- och energichef, Riksbyggen, 072-516 90 30
Göran Danling, affärsutvecklare energitjänster på Riksbyggen, 070-35 00 411

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31

Relaterat innehåll

Brf i Värnamo storsatsar på energiåtgärder - minskar kostnader och klimatpåverkan

Brf i Värnamo storsatsar på energiåtgärder - minskar kostnader och klimatpåverkan

Brf Rörestorpshus 2 i Värnamo genomför en rad olika energibesparingsåtgärder i samband med renovering av föreningens byggnader. Nytt tak, installation av solceller, nya fönster och ny teknik för bland annat smart styrning av värmesystem och driftövervakning. Åtgärderna uppskattas minska föreningens årliga kostnader med cirka 1,1 mkr och koldioxidutsläppen med 129 ton.

Johanna Frelin, vd Riksbyggen och Håkan Johansson, ordförande i Brf Opalen kopplar symboliskt ihop anläggningen.

Brf Opalen i Norrköping inviger jättelik solcellsanläggning

I strålande sol invigdes Brf Opalens stora satsning på solpaneler. På plats under invigningen var bland andra Johanna Frelin, vd på Riksbyggen och Håkan Johansson, ordförande i Brf Opalen, Norrköping. Brf Opalen med 649 lägenheter installerar i samband med ett takbyte solpaneler som under sommartid kommer att göra föreningen självförsörjande på el.

Riksbyggen energioptimerar fastigheter med AI

Riksbyggen energioptimerar fastigheter med AI

Riksbyggen använder Artificiell Intelligens (AI) och tar sina tjänster för energiförvaltning ytterligare ett steg. Med AI och en digital plattform kan Riksbyggen optimera energianvändningen i fastigheter med upp till 20 procent, det sparar både pengar och minskar påverkan på klimatet.

Åsa Måård ny marknadsområdeschef för Riksbyggens fastighetsförvaltning i Sydost

Åsa Måård ny marknadsområdeschef för Riksbyggens fastighetsförvaltning i Sydost

Sedan i slutet av augusti är Åsa Måård ny marknadsområdeschef för Riksbyggens fastighetsförvaltning i Sydost. I marknadsområdet ingår Kalmar, Kronoberg, Blekinge och Gotlands län ingår. Riksbyggen finns på många orter inom länen och platskontor finns i Kalmar, Växjö, Ljungby, Karlshamn, Karlskrona och Visby.

Solcellsanläggning ger Brf Örnsköldsvikshus halva årsanvändningen av el

Solcellsanläggning ger Brf Örnsköldsvikshus halva årsanvändningen av el

Brf Örnsköldsvikshus 2 har gjort en storsatsning på solceller i samband med ett takbyte. Sammanlagt är det åtta huskroppar som fått nya plåttak och samtidigt har 1 200 kvm solceller installerats. Föreningen beräknas nu kunna producera 110 000 – 120 000 kWh/år egen el. Uppskattningsvis motsvarar detta halva fastighetselen för föreningen på årsbasis.

Kvarteret Handfatet i Gustavsberg där Värmeoptimering 24/7 används med framgång.

Värmeoptimering 24/7 – styr värmen med AI-teknik och minskar förbrukningen med 20%

Riksbyggen hjälper sina kunder att både spara pengar och minska påverkan på klimatet. Med den intelligenta tjänsten Värmeoptimering 24/7 minskas värmeförbrukningen med upp till 20 procent samtidigt som inomhusklimatet blir jämnare. Tjänsten lär sig hur byggnaden reagerar på väderväxlingar och använder framtida väderprognoser för att hålla en jämnare innertemperatur med lägre energiförbrukning.