Pressmeddelande -
Hållbarhet: Solel i bussbatterier kapar topparna i Brf Viva och gör elnätet smartare
I Riksbyggens Brf Viva på Guldheden i Göteborg testas nu ett unikt system där energi från solceller på byggnadernas tak lagras i begagnade elbussbatterier från Linje 55. Med hjälp av energilagret skapas flexibilitet i energianvändningen och fastigheternas effekttoppar kapas. Energilagret bidrar också till att effektivisera det omgivande elnätet i staden. Bakom projektet står Riksbyggen, Volvo, Göteborg Energi och Johanneberg Science Park.
– Att återanvända begagnade elbussbatterier i Riksbyggens Brf Viva för att lagra solel är smått genialiskt. I Brf Viva, där inflyttningen nyligen startat, testas många nya lösningar inom hållbarhetsområdet för första gången i praktiken. Projektet med bussbatterierna visar också att energi- och fastighetsbranschen samt fordonsindustrin tillsammans kan hitta nya smarta lösningar och kan komplettera varandra på ett nytt sätt, säger Anders Johansson, biträdande marknadsområdeschef, Riksbyggen.
– Vi vet att elbussbatterier har god prestanda för andra applikationer såsom energilagring när de har använts färdigt i bussen. Exakt hur bra ska vi nu undersöka. Genom att använda batterierna som energilager får de ökad livslängd och innebär bättre utnyttjande av resurser och mindre miljöpåverkan. Inom Volvo tittar vi på olika möjligheter att återanvända bussbatterier som energilager, och Viva är ett exempel, säger Ylva Olofsson, projektkoordinator på Volvo.
– Genom att samla in data från energisystemet i Brf Viva kommer vi att kunna hjälpa till med smart styrning och optimering av energianvändningen. Det handlar om optimering utifrån bostadsrättsföreningens behov men också ur ett systemperspektiv för att stadens energianvändning ska bli mer effektiv med minskad miljöpåverkan. Tillsammans blir vi bättre, säger Helena Nordström, projektledare på Göteborg Energi.
– Smarta samarbeten mellan olika sektorer behöver vi se mer av för att få till ett hållbart samhälle och det är häftigt att Riksbyggen har en ambition som går utanför den egna organisationen. Positive Footprint Housing, som energilagret är en del av, är en forsknings- och innovationsplattform som öppnar för andra aktörer, som Volvo och Göteborg Energi, att vara med och driva gemensamma innovationsprojekt, säger Peter Selberg, forskningsstrateg på Johanneberg Science Park.
Fakta energilagret i Riksbyggens Brf Viva
- Energilagret består av 14 stycken begagnade elbussbatterier från Linje 55 av typen litiumjon
- Energin som lagras i batterierna kommer från solceller på fastigheternas tak. Batterierna kan också laddas med förnybar el från det omgivande elnätet när priset är lågt
- Energilagret används till att kapa fastigheternas effekttoppar. Den egenproducerade solelen kan användas, lagras eller säljas beroende på vilket som är mest fördelaktigt för tillfället.
- Energilagret (200 kWh) innebär att endast fyra procent av den egenproducerade solelen behöver säljas jämfört med 20 procent utan energilager
- Ett fullt energilager räcker till att ladda ungefär 4,5 elbilar (á 40 kWh), 30 elcyklar (á 0,5 kWh) och köra fem tvättmaskiner (á 1 kWh)
Om Riksbyggens Brf Viva
Brf Viva består totalt av 132 lägenheter. I mitten av november startade inflyttningen för den första etappen som består av 47 lägenheter. Målet med Brf Viva är att skapa Sveriges mest innovativa och hållbara bostadsprojekt baserat på forskning inom Positive Footprint Housing, (PFH). Solcellsanläggning, energilagring, återvinning av värme från ventilation (FTX), bil- och elcykelpooler, ungdomsettor, distansarbetsplatser samt resurssnålt byggande i klimatsmart betong visar vägen mot framtidens hållbara boende.
PFH är tvärvetenskaplig forskning för helhetstänkande kring innovativ hållbar bostads- och stadsutveckling. Projektet ska resultera i ökad miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet där vunna insikter och lärdomar får sin första praktiska tillämpning i Brf Viva. Projektet är initierat av Riksbyggen i samverkan med bland andra Johanneberg Science Park, Chalmers, Göteborgs universitet, Göteborg Energi, Göteborgs Stad och RISE.
Vissa delar, som exempelvis energilagring i begagnade bussbatterier, sker med stöd från EU-projektet IRIS Smart Cities. IRIS är ett femårigt Light House-projekt, finansierat av EUs HORIZON 2020. Inom IRIS ska sju städer, varav Göteborg är en, ta fram och testa smarta, hållbara lösningar inom energi, mobilitet och IKT, samt sprida lösningarna över Europa. Totalt samverkar 43 parter i nio länder och medborgarengagemang löper som en röd tråd genom projektet.
Riksbyggen har nyligen utsetts till det mest hållbar företaget inom fastighetsbranschen, enligt undersökningen Sustainable Brand Index B2B 2018.
För mer information kontakta:
Anders Johansson, biträdande marknadsområdeschef, Riksbyggen, 070-288 41 02
Ämnen
Kategorier
Regioner
Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.