Gå direkt till innehåll
Digital tvilling av hyresfastigheter i området Skarpan i Linköping.
Digital tvilling av hyresfastigheter i området Skarpan i Linköping.

Pressmeddelande -

Riksbyggen en av finalisterna i CIO Awards 2022

Utmärkelsen ”Årets digitala projekt” kan gå till Riksbyggen. Riksbyggen är en av finalisterna inför CIO Awards 2022 som arrangeras den 12 december. Det är Riksbyggens arbete tillsammans med Spotscale med att skapa digitala tvillingar av fastigheter som fått en finalplats.

– Det är väldigt roligt att Riksbyggen har gått vidare till final i kategorin ”Årets digitala projekt”. Riksbyggen har en tydlig ambition att vara med och driva digitalisering och ökad hållbarhet inom fastighetsbranschen och arbetet med digitala tvillingar är ett bra exempel på det, säger Per Karmteg, IT- och digitaliseringschef (CIO/CDO) på Riksbyggen.

Nomineringen:
”Riksbyggen har tillsammans med Spotscale skapat digitala tvillingar av de hyresrätter som ska säljas, genom att skanna fastigheten med drönare. Med hjälp av detta blir det lättare för både köparna och säljarna att se fastigheten visuellt och inte behöva åka ut till platsen personligen. Nästa steg för projektet är att lägga på informationslager för att lättare se fastighetens skick.”

Riksbyggen ingick under 2021 ett partnerskap med Spotscale och för att öka tempot i digitaliseringsarbetet. Med matematiska algoritmer för att tolka bilder analyseras byggnaders delar så att man kan förstå slitage och att hitta dolda värmeläckage på byggnaden. Eftersom allting beräknas i 3D så kan problemens storlek automatiskt mätas upp i bredd och area i en digital kopia, som är basen i en digital tvilling.

– Med digital tvillingar av byggnader kan Riksbyggen till exempel hjälpa våra kunder med att spara energi och underhållskostnader och därmed också både miljö och pengar, berättar Per Karmteg.

Vinnarna i CIO Awards Vinnarna koras på Berns Salonger i Stockholm den 12 december.

Riksbyggen är en av Sveriges största fastighetsförvaltare. Totalt förvaltar Riksbyggen ca 4 400 bostadsrättsföreningar med över 200 000 bostadsrätter samt över 100 000 hyresrätter. Riksbyggen förvaltar även ett stort antal kommersiella och offentliga lokaler. Riksbyggen har förvaltningsverksamhet på cirka 430 orter runt om i landet.

Läs mer om Riksbyggens Fastighetsförvaltning.

För mer information:
Per Karmteg, IT- och digitaliseringschef (CIO/CDO), 070-296 09 88
Per.karmteg@riksbyggen.se

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38

Relaterat innehåll