Gå direkt till innehåll
Karolina Brick, miljöchef på Riksbyggen och Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad.
Karolina Brick, miljöchef på Riksbyggen och Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad.

Pressmeddelande -

Krav på klimatdeklarationer av byggnader ett steg i rätt riktning

Det behövs styrmedel som kompletterar de frivilliga åtaganden som byggsektorn i Sverige åtagit sig för att nå målet att Sverige inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser år 2045. För att nå dit är krav på klimatdeklarationer ett steg i rätt riktning, anser Riksbyggen i sitt remissvar av Ds 2020:4 Klimatdeklaration för byggnader.

– Det krävs incitament för att uppnå en minskad klimatpåverkan under byggskedet. I ett första steg handlar det om att öka kunskapsnivån och kompetens om klimatpåverkan inom branschen, säger Karolina Brick, miljöchef på Riksbyggen.

Riksbyggen tillstyrker krav på klimatdeklaration vid uppförande av byggnader.

– Initialt bedömer vi att effekterna av klimatdeklarationerna blir begränsade. För att nå byggnader med lägre klimatpåverkan behöver klimatdeklarationen utvecklas med exempelvis fler livcykelfaser och gränsvärden. Det behövs också en tydlig plan för att ge branschen långsiktiga spelregler och planeringsförutsättningar, säger Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad.

Vid årsskiftet 2019/2020 hade Riksbyggen 4 182 bostäder i pågående produktion, både hyres- och bostadsrätter samt boende för äldre genom kooperativ hyresrättsförening.

Riksbyggens synpunkter av Ds 2020:4 Klimatdeklaration för byggnader finns ladda ner i sin helhet nedan.

För mer information:
Karolina Brick, miljöchef på Riksbyggen, 070-291 54 47
Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad, 08-698 42 18

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31

Relaterat innehåll

Riksbyggen antar tre utmaningar för ett fossilfritt Sverige

Riksbyggen antar tre utmaningar för ett fossilfritt Sverige

Genom att anta tre utmaningar ställer sig Riksbyggen bakom regeringens initiativ Fossilfritt Sverige. De utmaningar som Riksbyggen antar är: Transportutmaningen, Solutmaningen och Klimatväxlingsutmaningen. Målet för Fossilfritt Sverige är att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer.

Brf Murgrönan i Kungälv är Riksbyggens projekt nummer 200 som certifieras enligt Miljöbyggnad.

Riksbyggen har miljöcertifierat 200 byggnader – flest i branschen

Riksbyggen har 200 byggnader certifierade i Miljöbyggnad och är därmed den aktör med flest certifieringar i miljöcertifieringssystemet som drivs av Sweden Green Building Council. Brf Murgrönan i Kungälv är Riksbyggens projekt nr 200 att certifieras med Miljöbyggnad.

Helgjutet resultat för Riksbyggens klimatförbättrade betong

Helgjutet resultat för Riksbyggens klimatförbättrade betong

I Riksbyggens Brf Viva i Göteborg har en ny typ av klimatförbättrad betong, med 30 procent lägre klimatpåverkan, testats för första gången. Brf Viva färdigställdes tidigare i år och under en dag i Göteborg samlades alla inblandade aktörer för att göra en enhetlig summering av betongen. Summeringen visar bland annat att den nya betongen lever upp till klimatkraven som ställts inför byggandet.

Hållbarhet är stort. Och litet.

Hållbarhet är stort. Och litet.

Riksbyggen lanserar den 6 april ett nytt koncept för kommunikation kring hållbarhet. Utgångspunkten är att det stora helhetsperspektivet är en förutsättning för att göra rätt i det lilla. Spännvidden är från att utveckla klimatförbättrad betong, sätta solceller på taken i nyproduktionen och uppmuntra bostadsrättföreningar att sätta upp fågelholkar för ökad biologisk mångfald.