Gå direkt till innehåll
Hållbarhet är stort. Och litet.

Pressmeddelande -

Hållbarhet är stort. Och litet.

Riksbyggen lanserar den 6 april ett nytt koncept för kommunikation kring hållbarhet. Utgångspunkten är att det stora helhetsperspektivet är en förutsättning för att göra rätt i det lilla. Spännvidden är från att utveckla klimatförbättrad betong, sätta solceller på taken i nyproduktionen och uppmuntra bostadsrättföreningar att sätta upp fågelholkar för ökad biologisk mångfald. Hållbarhet är stort. Och litet.

– För att visa att hållbarhet är komplext och innehåller flera olika perspektiv har vi valt att kommunicera i motsatspar. Hållbarhet handlar nämligen både om globalt och lokalt, hårt och mjukt samt svårt och enkelt, berättar Annika Bagge, marknadschef.

Riksbyggen har under många år arbetat framgångsrikt med hållbarhet. Till exempel har Riksbyggen två år på raken utsetts till det mest hållbara företaget i fastighetsbranschen enligt Sustainable Brand Index B2B.

– Men vi kan bli ännu bättre på att synliggöra vårt arbete i syfte att både stärka vårt varumärke och samtidigt påverka och bidra i omställningen till ett hållbart samhälle. Därför ökar vi nu takten i arbetet, säger Lina Öien, chef för hållbarhetsavdelningen.

– Med ett utvecklat kommunikationskoncept vill vi visa att Riksbyggen tar ansvar genom att spegla de utmaningar vi står inför i omställningen till ett hållbart samhälle. Vi vill också visa att de små saker vi gör i vardagen spelar roll, särskilt i en organisation som Riksbyggens som förvaltar bostäder som över en halv miljon människor bor i, säger Therese Berg, hållbarhetschef.

Den 6 april startar kampanjen som dramatiserar hur Riksbyggen arbetar med hållbarhet i såväl det stora som i det lilla.

– Vi vill hylla alla boende som kämpar på i sin vardag för att på olika sätt bidra till ett mer hållbart samhälle. Samtidigt lyfter vi fram de stora initiativen som Riksbyggen gör som att bygga med klimatförbättrad betong och sätta solceller på taken i vår nyproduktion. Eller hur vi i förvaltningsaffären ställer om till en fossilfri fordonspark och hur vi hjälper föreningarna att spara både pengar och miljö genom vår energiförvaltning, berättar Isabel Lechte, strategisk marknadskommunikatör, som ansvarar för reklamkampanjen.

För mer information:
Lina Öien, chef för hållbarhetsavdelningen, 070-698 41 36
Therese Berg, hållbarhetschef på Riksbyggen, 08-698 41 88
Annika Bagge, marknadschef på Riksbyggen, 08-553 63 517
Isabel Lechte, strategisk marknadskommunikatör, 070-322 51 21

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31

Relaterat innehåll

Skissbild på hur det planerade trygghetsboendet i Svenstavik kan komma att se ut.

Stort intresse för trygghetsboende i Svenstavik

Intresset för lägenheterna i det planerade trygghetsboendet i Svenstavik är stort: över 178 personer har svarat på enkäten som Bergs kommun skickade ut under våren. Bland de som svarat finns både boende i Bergs kommun och på andra håll i länet. Riksbyggen och Bergs kommun fortsätter nu planeringen av projektet, bland annat ska en ny detaljplan tas fram.

Bonum Brf Cavallo i Kalmar består av 29 bostadsrätter.

Inflyttning i Bonum Brf Cavallo i Kalmar

I april och maj har inflyttningar i Riksbyggens seniorboende Bonum Brf Cavallo i Kalmar pågått. Bonum Brf Cavallo består av 29 bostadsrätter och vänder sig till hushåll där minst en person fyllt 55 år. Den 7 maj var den sista ordinarie inflyttningen till Bonum Brf Cavallo. Det finns fortfarande några lägenheter kvar och de är alla inflyttningsklara nu.

Nytt förvaltningsavtal till Riksbyggen i Borås

Nytt förvaltningsavtal till Riksbyggen i Borås

Från den 4 maj har Riksbyggen tagit över förvaltningen av fastigheterna till Consortio Business Center AB och Cellbes Real Estate AB i Borås. Avtalet är treårigt och omfattar teknisk förvaltning, energitjänster och fastighetsservice.

Bild från Filippinerna. Foto: Marcus Lundstedt, We Effect.

Riksbyggen samlade in över 2,1 miljoner till We Effect

Under 2019 samlade Riksbyggen in 2 145 953 kronor till biståndsorganisationen We Effect. Pengarna gör att fler människor kan ta steget från fattigdom och slum till en riktig bostad och ett tryggare liv. Riksbyggen stöttar bland annat fokusprojektet ”28 kvadrat som kan rädda liv” på Filippinerna och stödet är särskilt viktigt i coronatider.

Bild från förra årets event i Jönköping. Då vann Team Fernet Ultimatum bestående av Filip Granqvist (Cambridge) och Oskar Holmberg (Göteborg).

Riksbyggen medarrangör i Sveriges viktigaste e-sportshackaton

Den världsomspännande e-sportshackatonen Considition kommer att genomföras i höst. I dagarna öppnar tävlingen för anmälningar. Årets Considition har temat "hållbara städer för framtiden" och arrangeras i samarbete med Riksbyggen.

Riksbyggens jubileumsfond ”Den goda staden” firar 30 år i år.

Riksbyggen delar ut 580 000 kronor för idéer om hållbara städer

I samband med Riksbyggens fullmäktige den 8 maj delas 580 000 kronor ut till stipendiater som på olika vis bidragit till, eller kommer bidra till, innovativa idéer för att göra världens städer mer hållbara. Riksbyggens fullmäktige genomfördes i år digitalt med tanke på coronaviruset och därför kommer stipendiaterna att uppmärksammas vid ett senare tillfälle.

Helena Persson redo att ge sig ut på uppdrag med elcykeln.

Elcykel ersätter bil inom Riksbyggens lokalvård i Mariestad

​Idag, den 3 juni, är det den internationella Världscykeldagen. I Mariestad tar lokalvårdaren Helena Persson numera elcykeln ut till kunderna istället för bilen. Moppgarn och annan utrustning fraktas i cykeln förvaringslåda. Initiativet är ett av många steg på vägen för Riksbyggen att uppnå Fossilfritt Sveriges Transportutmaning.

Mari-Louise Persson, energistrateg, är Riksbyggens företrädare i Prisdialogen.

Prisdialogen rullar på – digitalt

På grund av rådande situation med coronapandemin har medlemmarna i Prisdialogen fått ställa om sina möten till digital form. Nu har årets första ansökningar behandlats och förnyat medlemskap har beviljats för Borås Energi och Miljö samt Övik Energi.

Inflyttning i Riksbyggens Brf Prostkvarnen i Jönköping

Inflyttning i Riksbyggens Brf Prostkvarnen i Jönköping

Nu har inflyttningarna i Riksbyggens Brf Prostkvarnen på Dalvik i Jönköping startat. Brf Prostvkarnen består av 54 bostadsrätter om 1-4 rum och kök. Inflyttningarna startade 17 maj. Det finns endast två lägenheter om 1 rum och kök, 33 kvm, kvar och de är båda inflyttningsklara nu.

Utsikt från Brf Oceankajen över sundet mot Danmark. Två av de 46 lägenheterna finns kvar till salu, varav den ena har balkong mot väster likt bilden ovan.

Inflyttning i Riksbyggens Brf Oceankajen i Helsingborg

Nu pågår inflyttningen i de 46 bostadsrätterna i Riksbyggens Brf Oceankajen i Helsingborg. Hela projektet har genomförts med det senaste inom hållbart bostadsbyggande, bland annat med ett särskilt avloppssystem "Tre rör ut" som omfattar alla bostäder i den nya, innovativa stadsdelen Oceanhamnen.

Planeringen startar för Riksbyggens etapp 3 i Korseberg, Vänersborg

Planeringen startar för Riksbyggens etapp 3 i Korseberg, Vänersborg

I dagarna såldes den sista lägenheten i Brf Korseberg Strand. Projektet som består av 40 lägenheter med start för inflyttningar i oktober 2020 till mars 2021. Riksbyggen startar nu planeringen av den tredje etappen i området, Brf Korseberg Fjärd, med 54 bostäder.

Karolina Brick, miljöchef på Riksbyggen och Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad.

Krav på klimatdeklarationer av byggnader ett steg i rätt riktning

Det behövs styrmedel som kompletterar de frivilliga åtaganden som byggsektorn i Sverige åtagit sig för att nå målet att Sverige inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser år 2045. För att nå dit är krav på klimatdeklarationer ett steg i rätt riktning, anser Riksbyggen i sitt remissvar av Ds 2020:4 Klimatdeklaration för byggnader.