Gå direkt till innehåll
Karolina Brick och Therese Berg, Riksbyggen.
Karolina Brick och Therese Berg, Riksbyggen.

Pressmeddelande -

Grannar kan rädda liv genom Huskurage

I Sverige anmäls i snitt drygt femtio fall av våld mot en närstående om dagen. Det är fler än två i timmen. Dygnet runt, året om. Nu krävs det krafttag för att stoppa våldet. Riksbyggen samarbetar med Huskurage som har tagit fram en policy som bostadsrättsföreningar kan anta, ”Huskurage – En policy vid oro för våld i nära relation”.

– Tyvärr är frågan om våld mot närstående mer aktuell än någonsin. Genom att anta Huskurage policy tar bostadsrättsföreningen ett tydligt ställningstagande att man arbetar aktivt för att minska våld i hemmet och att alla ska kunna känna sig trygga, säger Karolina Brick, miljöchef och tillträdande hållbarhetschef på Riksbyggen.

Under coronaåret 2020 anmäldes totalt 16 461 misshandelsfall mot kvinna i en närstående relation vilket är en ökning med 15,4 % jämfört med 2019. Huskurage är en ideell organisation som verkar för att förebygga våld mot närstående.

– Det finns färdiga informationslappar att sätta upp i trapphusen om hur man som boende bör agera om man misstänker våld i hemmet. Med Huskurage metod kan grannar rädda liv utan att själva utsätta sig för fara, säger Therese Berg, hållbarhetschef på Riksbyggen.

Hämtat från informationslapparna:

Vid oro för våld och av omtanke ber vi dig:

1. Knacka på hos grannen.

2. Vid behov - hämta hjälp av andra! Fler grannar kan bidra till att skapa mer trygghet.

3. Ring polisen. Kontakta alltid polisen i första hand vid situationer som upplevs akuta eller hotfulla.

Exempel på trapphuslapp finns att ladda ner nedan.

Om Huskurage
Huskurage
är en våldspreventiv metod för att förebygga, förhindra och stoppa mäns våld mot kvinnor och våld mot närstående. Metoden innebär att kunskap om våld och civilkurage ökar för att få fler att agera vid oro för att någon far illa i sitt hem. Att knacka på, att hämta hjälp av fler grannar, att ringa polis och att kontakta socialtjänst är vad du som granne kan göra för att bidra till ökad trygghet och minskad utsatthet i huset eller i grannskapet där du bor.

Riksbyggen är en av Sveriges största fastighetsförvaltare med verksamhet på cirka 400 orter runt om i landet. Sammanlagt förvaltar Riksbyggen över 200 000 bostadsrätter och 100 000 hyresrätter samt ett stort antal offentliga och kommersiella lokaler. På Riksbyggen står hållbarhetsfrågorna i fokus.

För mer information:
Karolina Brick, tillträdande hållbarhetschef på Riksbyggen, 070-291 54 47
Therese Berg, hållbarhetschef på Riksbyggen, 08-698 41 88

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31

Relaterat innehåll

Karolina Brick ny hållbarhetschef på Riksbyggen

Karolina Brick ny hållbarhetschef på Riksbyggen

Den 2 juni tillträder Karolina Brick som ny hållbarhetschef på Riksbyggen. Ökat fokus på klimatomställningen, gröna åtgärder inom det befintliga bostadsbeståndet och social hållbarhet är några av de frågor som hon vill driva extra mycket i sin nya roll. Karolina Brick kommer närmast från jobbet som miljöchef på Riksbyggen.