Gå direkt till innehåll
Johanna Frelin, vd Riksbyggen. Foto: Evelina Carborn
Johanna Frelin, vd Riksbyggen. Foto: Evelina Carborn

Pressmeddelande -

Riksbyggen säljer 70 procent av Unobo till Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB köper 70 procent av Riksbyggens dotterbolag Unobo för ett underliggande fastighetsvärde om cirka 6 900 mkr. Unobo har ett bostadsbestånd som omfattar 5 368 lägenheter. Riksbyggen stannar kvar som en långsiktig ägare med en andel på 30 procent av Unobo. Försäljningen görs för att Riksbyggen vill frigöra kapital för att öka sin nyproduktion av bostäder.

– Vi är mycket glada över att affären är klar och Riksbyggen följer nu sin plan att öka produktionen av nya bostäder med omkring 20 procent på några års sikt. Det behöver byggas fler bostäder i Sverige än vad som görs idag och Riksbyggen vill bidra genom en ökad byggtakt och där hållbarhet finns med i alla led, säger Johanna Frelin, vd på Riksbyggen.

Det aktuella befintliga fastighetsbeståndet i Unobo omfattar 5 368 lägenheter i Linköping, Jönköping, Trelleborg, Helsingborg, Höganäs, Östersund, Skellefteå och Umeå. Utöver detta ingår 628 lägenheter i pågående nyproduktionsprojekt samt omfattande framtida investeringsmöjligheter i både det befintliga beståndet och planerad nyproduktion.

– Vi ser väldigt mycket fram emot ett långsiktigt samarbete med Riksbyggen där Riksbyggens starka utvecklingskompetens och goda relationer med kommunerna kommer att borga för att Unobo blir en av de ledande bostadsaktörerna i Sverige, säger Ilija Batljan, vd och grundare av Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB.

Målsättningen från Riksbyggens sida har varit att hitta köpare som delar Riksbyggens värderingar om långsiktighet och hållbarhet.

– Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB kompletterar Riksbyggen på ett bra sätt och tillsammans med Riksbyggen kommer de att utgöra en trygg och stabil ägarkonstellation i Unobo, säger Johanna Frelin.

Över tid finns en ambition att utöka ägarspridningen till att även omfatta institutionella investerare.

Unobo bildades vid årsskiftet 2020/21 och i samband med det överfördes Riksbyggens hyresfastigheter till bolaget. Ett affärsmässigt samarbete har etablerats med Riksbyggen som förvaltare av fastigheterna. Därutöver kommer Unobo erbjudas att investera i de hyresrätter som Riksbyggen projektutvecklar.

Vd för Unobo AB är Carl-Johan Hansson. Namnet Unobo är hämtat från Riksbyggens första chef - arkitekten, formgivaren och stadsplaneraren Uno Åhrén.

Vid årsskiftet hade Riksbyggen 4 092 bostäder i pågående produktion, både hyres- och bostadsrätter samt kooperativa hyresrätter för äldre.

KPMG och DLA Piper har agerat rådgivare till Riksbyggen i samband med bildandet och ägarspridningen av Unobo.

För mer information:
Håkan Andersson, presschef Riksbyggen, 072-239 00 66

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38

Relaterat innehåll