Gå direkt till innehåll
Johanna Frelin, vd för Riksbyggen. Foto: Evelina Carborn
Johanna Frelin, vd för Riksbyggen. Foto: Evelina Carborn

Pressmeddelande -

Riksbyggen ökar bostadsproduktionen och bildar nytt fastighetsbolag

Riksbyggens målsättning är att öka antalet bostäder i pågående produktion till 5 000 bostäder/år och lägger huvuddelen av sitt fastighetsbestånd i ett nytt fastighetsbolag. Fastighetsbeståndet består av cirka 5 000 hyresrätter.

– Det behöver byggas fler bostäder i Sverige än vad som görs idag och Riksbyggen vill bidra genom en ökad byggtakt och där hållbarhet finns med i alla led. Bolagiseringen av vårt fastighetsbestånd är en offensiv plan där vi kan vi dra nytta av de övervärden som finns i vår portfölj och på sikt öppna upp för att ta in institutionella ägare i det nya fastighetsbolaget när tiden är mogen för detta, säger Johanna Frelin, vd för Riksbyggen.

Vid årsskiftet hade Riksbyggen 4 163 bostäder i pågående produktion, både hyres- och bostadsrätter samt kooperativa hyresrätter för äldre.

– Vi vill kunna hålla en uthålligt och långsiktig byggtakt med pågående produktion på cirka 5 000 bostäder per år med olika upplåtelseformer, säger Johanna Frelin.

Carl-Johan Hansson, chef för affärsområde Fastigheter på Riksbyggen, har uppdraget att formera det nya fastighetsbolaget.

– Med stora kassaflöden redan från början och kontinuerliga investeringsmöjligheter i nyproducerade hyresrätter förväntas det nya fastighetsbolaget att bli mycket attraktivt för institutionella investerare, säger Carl-Johan Hansson.

Projektutvecklingen av hyresrätterna kommer att ske i Riksbyggens affärsområde Bostad. 

Läs mer om Riksbyggens hållbarhetsarbete

Riksbyggen har anlitat KPMG som finansiell rådgivare och DLA Piper som juridisk rådgivare.

För mer information:
Håkan Andersson, presschef Riksbyggen, 072-239 00 66

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31

Relaterat innehåll

Johanna Frelin, vd Riksbyggen.

Riksbyggen är en del av den växande kooperativa sekorn som motsvarar 10 % av BNP

Ny statistik visar att de 100 största kooperativa och ömsesidiga företagen förra året tillsammans hade en omsättning på nära 500 miljarder kronor och cirka 100 000 anställda. Omsättningen ökar för varje år och 2019 var inget undantag med en ökning på 25 miljarder jämfört med året innan. Den totala omsättningen motsvarar 10 procent av Sveriges BNP och befäster de kooperativa och

Pressinbjudan: Första spadtag med kunglig glans för 118 bostäder vid Fredriksskans

Pressinbjudan: Första spadtag med kunglig glans för 118 bostäder vid Fredriksskans

Den 14 oktober är det officiell byggstart för Riksbyggens 76 bostadsrätter i Brf Fredriks Udde och för 42 hyresrätter i Fredriksskans i Kalmar. Det första spadtaget tas av Johan Persson, kommunstyrelsens ordförande i Kalmar, Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och Thomas Leijon, distriktschef Skanska. Dessutom gästas spadtaget av självaste Konung Fredrik I som Fredriksskans är uppkallad efter.

Mårten Lilja, vice vd  och chef för affärsområde Bostad och Johanna Ode, bostadspolitisk expert. Foto: Evelina Carborn

Bostadsrättsproduktionen halverad - garantier för byggnadskreditiv behövs nu

Byggföretagen spår i sin senaste prognos att antalet startade bostadsrätter kommer att uppgå till 12 800 för 2021. Om prognosen slår in innebär det att bostadsrättsproduktionen halverats sedan toppåret 2017 då det byggstartades 25 000 bostadsrätter. Riksbyggen föreslår att regeringen inför särskilda garantier för byggnadskreditiv för att vända trenden för bostadsrättsbyggandet.

Johanna Ode, bostadspolitisk expert och verksamhetsutvecklare på Riksbyggen. Foto: Evelina Carborn

Ny rapport: Allvarlig ungdomsbostadsbrist i 67 av landets kommuner

Värst drabbade av ungdomsbostadsbrist är Lund, Stockholm och Göteborg där cirka 90 procent av 20-30 åringar inte kan köpa en etta. Men ungdomsbostadsbristen är inte bara ett storstadsfenomen. I 67 av Sveriges kommuner råder allvarlig ungdomsbostadsbrist, visar en ny rapport från Riksbyggen. Riksbyggen vill införa ett statligt, CSN-liknande Ungbolån för att hjälpa unga vuxna in på bostadsmarknaden.