Pressmeddelande -
Byggstart för Riksbyggens storsatsning på bostäder för unga i Lindholmshamnen i Göteborg
Riksbyggen har tagit det första spadtaget för kvarteret Futura i Lindholmshamnen, Göteborg, med totalt 197 bostäder. För första gången uppförs en kooperativ hyresrättsförening för unga vuxna och det blir även bl a lägenheter med Hyrköp och särskilda Ungdomsettor. Spadtaget togs av Hampus Magnusson, (M) kommunalråd, Ulrika Nyström, regionchef Riksbyggen, Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och Markus Brink, vd Brixly.
–Det behöver byggas mycket fler bostäder för unga vuxna och det är därför väldigt roligt att byggandet av Riksbyggens kvarter Futura nu är igång. Kvarteret är ett bra exempel på hur man kan underlätta för unga vuxna att komma in på bostadsmarknaden och få ett tryggt boende med innovativa och nya lösningar. Fler bostäder för unga vuxna är också väldigt viktigt för Göteborgs tillväxt, säger Hampus Magnusson, kommunalråd i Göteborg.
– Det är jättekul att vi efter år av planering nu kan sätta spaden i marken för ett kvarter med särskilt fokus på boende för unga vuxna. Unga vuxna är en av de grupper som har det tuffast på bostadsmarknaden och Riksbyggen vill med satsningen i Lindholmshamnen vara med att bidra till att fler unga kan få ett bra boende i Göteborg, säger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef på Riksbyggen Bostad i Göteborg.
Riksbyggens kommande bostadsprojekt i kvarteret Futura:
Brf Futura Lindholmsallén 91 lägenheter (1–4 rok)
Första etappen. 91 välplanerade bostadsrättslägenheter. Allt från yteffektiva 1:or till rymliga 4:or. Nio av lägenheterna i föreningen kommer att upplåtas med Riksbyggen Hyrköp. Hyrköp innebär att man har möjlighet att hyra en lägenhet med option att köpa den inom fem år. Lägenheterna ägs av Riksbyggen fram till en eventuell försäljning. Läs mer om Hyrköp.
Khf Futura Clara 40 mindre lägenheter, varav 8 coliving.
De 40 bostäderna i Futura Clara upplåts med kooperativ hyresrätt. Upplåtelseformen innebär att den kooperativa hyresrättsföreningen äger och styr sin fastighet. Förvaltningen sker i samarbete med Riksbyggen. Den som tecknar en kooperativ hyresrätt betalar en låg upplåtelseinsats och ”självkostnadshyra”. Upplåtelseinsatsen återbetalas vid avflyttning och lägenheten går tillbaka till föreningen.
Kollektivlägenheter (Co-Living)
Åtta av de 40 bostäderna i den kooperativa hyresrättsföreningen är kollektivlägenheter. Det innebär att 8 mindre bostäder bestående av ett rum och eget badrum delar på kök och vardagsrum. Här bor man själv tillsammans med andra. Co-living delen ligger i en egen byggnad. Lägenheterna är jämnt fördelade på de två övre våningarna. Centralt på varje plan finns ett ”nav” med gemensamma ytor som kök och vardagsrum för trivsel och social samvaro. I byggnadens bottenplan finns kvarterets gemensamhetslokal - som nyttjas gemensamt av alla boende i kvarteret.
Brf Futura Götaverksgatan 66 lägenheter (1–4 rok)
Tre av lägenheter i Brf Futura Götaverksgatan är Ungdomsettor och upplåts med mycket låg insats och högre månadsavgift än övriga bostadsrätter. Den som vill sälja sin ungdomsetta kan bara göra det till en annan ung vuxen i samma ålder till samma pris som hen köpt lägenheten för.
Ungdomsbostadsbristen är inte bara ett Stockholmsfenomen. Göteborg och 66 andra kommuner runt om i landet finns med på listan över orter med allvarlig ungdomsbostadsbrist, det visar en rapport från Riksbyggen. I Göteborg kan bara 10 procent av ensamboende 20-30 åringar köpa en etta i den egna kommunen.
För mer information:
Mikael Ahlén, marknadsområdeschef för Riksbyggen i Göteborg, 031-704 68 63
mikael.ahlen@riksbyggen.se
Martin Lundblad, sälj- och marknadsansvarig för Riksbyggen i Göteborg, 031-704 56 12
martin.lundblad@riksbyggen.se
Ämnen
Kategorier
Regioner
Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.