Gå direkt till innehåll
Plantering in på topplistan: BRF-gårdarna blommar för ökad hållbarhet

Pressmeddelande -

Plantering in på topplistan: BRF-gårdarna blommar för ökad hållbarhet

Med Valborg gör våren definitivt sitt intåg och ny på Riksbyggens topplista över bostadsrättsföreningarnas hållbarhetsåtgärder är plantering av växter som blommar hela säsongen. Mer växter leder till ökad biologisk mångfald samtidigt som föreningarnas gård blir mycket trevligare att vistas på. 

– Det planteras som aldrig förr på bostadsrättsföreningarnas gårdar, det är både kul och bra för planeten. Hållbarhet är både stort och litet. Små åtgärder som alla kan genomföra får i slutänden också en stor påverkan på miljön, säger Karolina Brick, tillträdande hållbarhetschef på Riksbyggen.

Riksbyggen samlar sedan 2010 in statistik över vilka hållbarhetsåtgärder som bostadsrättsföreningarna genomför. Sammanlagt förvaltar Riksbyggen 4 384 bostadsrättföreningar. I topp ligger vardagsnära åtgärder medans större investeringar som solceller och isolering av vindar hamnar utanför topplistan.

– Intresset från bostadsrättsföreningarna att genomföra hållbarhetsåtgärder är rekordstort men vi ser att viljan att göra ännu mer finns där. Riksbyggen har tagit fram ett förslag om grönt stöd för bostadsrättsföreningar och ett statligt stöd skulle i många fall ha en avgörande betydelse, säger Karolina Brick. 

Läs mer om Riksbyggens förslag till Grönt stöd

Riksbyggens topplista/bostadsrättsföreningarnas hållbarhetsåtgärder

  1. (1) Inventering och byte av ljuskällor, inom- och utomhus*.
  2. (3.) Utse miljö- och energiansvarig
  3. (4) Välkomna nya medlemmar.
  4. (2) Byte till ett elavtal som innebär el från förnyelsebara källor.
  5. (5) Driftövervakning.
  6. (ny) Förbättrat skyltningen i källsorteringsrummet
  7. (ny) Planterat växter som blommar hela säsongen
  8. (ny) Kontrollerat temperaturen
  9. (9) Byte av gamla tvättmaskiner och torkutrustning i tvättstugan.
  10. (ny) Injustering av värmesystem

Siffran inom parentes avser placering 2019. *I denna lista har samtliga åtgärder kring mer hållbar belysning samlats på samma rad.

För mer information:
Karolina Brick, tillträdande hållbarhetschef på Riksbyggen, 070-291 54 47
Mari-Louise Persson, energistrateg Riksbyggen, 08-698 41 74

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31

Relaterat innehåll