Gå direkt till innehåll
Social hållbarhet ökar på Riksbyggens topplista över bostadsrättsföreningarnas hållbarhetsåtgärder

Pressmeddelande -

Social hållbarhet ökar på Riksbyggens topplista över bostadsrättsföreningarnas hållbarhetsåtgärder

På årets topplista finns inte mindre än tre hållbarhetsåtgärder med inriktning på social hållbarhet. Att byta sina gamla lampor till nya, energisnåla ljuskällor är dock den hållbarhetsåtgärd som flest bostadsrättsföreningar gjort under 2019, enligt Riksbyggens sammanställning.

– Hållbarhet är både stort och smått och för många har hållbarhet varit kopplade till klimatet och miljön. Vi ser nu en tydlig trend att många bostadsrättsföreningar arbetar mer strukturerat även med de sociala frågorna vilket återspeglas i årets lista över bostadsrättsföreningarnas hållbarhetsåtgärder, säger Therese Berg, hållbarhetschef på Riksbyggen.

Välkomna nya medlemmar, utveckla styrelsen och träffas dagtid är alla åtgärder med bäring på den sociala hållbarheten. Sedan något år tillbaka finns dessa med bland Riksbyggens hållbarhetsåtgärder och blir genom det också mätbara.

– Ett boende är mer än att ha ett tak över huvudet och det är glädjande att fler föreningar börjat arbeta aktivt med att förbättra boendemiljön även på ett socialt plan, säger Therese Berg.

Riksbyggen samlar sedan 2010 in statistik över vilka hållbarhetsåtgärder som bostadsrättsföreningarna genomför. Sammanlagt förvaltar Riksbyggen 4 384 bostadsrättföreningar. Räknar man även in förvaltning av hyresrätter bor över en halv miljon människor i bostäder som Riksbyggen tar hand om.

Energiåtgärderna toppar listan men åtgärder kring delningsekonomi, trivsel och trygghet kommer starkt.

Riksbyggens topplista/bostadsrättsföreningarnas hållbarhetsåtgärder

1. (1) Byte till energisnåla ljuskällor.

2. (3) Byte till ett elavtal som innebär el från förnyelsebara källor.

3. (2) Utse miljö- och energiansvarig.

4. (Ny) Välkomna nya medlemmar.

5. (6) Driftövervakning.

6. (Ny) Utveckla styrelsen.

7. (9) Energioptimering.

8. (Ny) Träffas dagtid.

9. (4) Byt ut gamla tvättmaskiner och torkutrustning i tvättstugan.

10. (Ny) Samla in farligt avfall.

Siffran inom parentes avser placering 2018.

Riksbyggen har för andra året på raken utsetts till det mest hållbara företaget i fastighetsbranschen, enligt Sustainable Brand Index B2B för 2019 som är Nordens största studie om hållbarhet.

För mer information:
Therese Berg, hållbarhetschef på Riksbyggen, 08-698 41 88
Karolina Brick, miljöchef på Riksbyggen, 070-291 54 47
Mari-Louise Persson, energistrateg Riksbyggen, 08-698 41 74

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31

Relaterat innehåll