Gå direkt till innehåll
Riksbyggens Brf Fiskelyckan i Råå verifierad Miljöbyggnad Silver

Pressmeddelande -

Riksbyggens Brf Fiskelyckan i Råå verifierad Miljöbyggnad Silver

Brf Fiskelyckan i Råå, Helsingborg, med 67 lägenheter preliminärcertifierades med Miljöbyggnad Silver under byggnationen. Nu är Silvernivån även verifierad vilket visar att husen lever upp till de högt satta miljökraven enligt certifieringen. Riksbyggen har nu 217 projekt certifierade med Miljöbyggnad. Därmed är Riksbyggen den aktör med flest flerfamiljshus enligt Miljöbyggnad, en certifiering som drivs av Sweden Green Building Council.

– Det är jätteroligt att Brf Fiskelyckan verifierats med Miljöbyggnad Silver. Verifieringen sker två år efter att de boende flyttat in och när man har kunnat följa upp att projektet i praktiken klarar de krav som sattes upp i samband med projekteringen av bostadsrättsföreningen, säger Pelle Persson, projektchef på Riksbyggen Bostad Syd.

När ett projekt är verifierat får man också sätta upp plaketter som visar att husen klarar nivån för Miljöbyggnad Silver. För att öka hållbarheten i projektet har Riksbyggen bland annat skapa grönytor där så inte funnits, anlagt sedumtak på miljöhus och föreningens medlemmar har tillgång till bilpool. För att öka den sociala hållbarheten finns både gemensamhetslokal och boulebana.

– Genom att systematiskt använda oss av kraven för Miljöbyggnad i vår bostadsproduktion bidrar Riksbyggen till mer hållbara boendemiljöer hus för hus. En viktig del av Miljöbyggnad är den kontroll och besiktning som sker både innan byggnation och två år efter att husen är klara, en funktion som inte alla miljömärkningar har, säger Karolina Brick, miljöchef på Riksbyggen.

Hållbarhet är både stort och litet. I Riksbyggens nyproduktion av bostäder är certifiering enligt kraven för Miljöbyggnad en viktig del. Miljöbyggnad visar på viktiga kvaliteter hos en byggnad när det gäller energi, inomhusmiljö och byggnadsmaterial. Sammanlagt handlar det om 15 olika områden som bedöms för certifieringen.

Riksbyggens nyproducerade flerbostadshus med tre eller fler våningar certifieras enligt Miljöbyggnad Silver. Men Riksbyggen har även två projekt med betyget Guld, Brf Viva i Göteborg och Brf Sjökortet i Västerås. Brf Viva har också utsetts till Årets Miljöbyggnad.

Redan 2012 började Riksbyggen använda sig av miljöcertifieringssystemet Miljöbyggnad i sin nyproduktion av flerbostadshus. Miljöbyggnad är utvecklat för svenska förhållanden och är det mest använda certifieringssystemet i Sverige för byggnader. Miljöbyggnad utgår från svenska miljömål, byggregler samt bygg- och förvaltningspraxis.

Riksbyggens nyproducerade flerbostadshus med tre eller fler våningar certifieras enligt Miljöbyggnad och då uppnå minst nivå silver. Idag är Riksbyggen den aktör som har flest certifierade bostadsprojekt, sammanlagt 217 stycken.

För mer information:
Karolina Brick, miljöchef på Riksbyggen, 070-291 54 47

Ämnen

Kategorier

Regioner


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31

Relaterat innehåll