Gå direkt till innehåll
​Karolina Brick, miljöchef och ​
Therese Berg, hållbarhetschef.
​Karolina Brick, miljöchef och ​
Therese Berg, hållbarhetschef.

Pressmeddelande -

Riksbyggen stöttar kampen för klimatet

Riksbyggen accelererar arbetet med konkreta åtgärder för att minska klimatpåverkan. Det gäller både vår egen verksamhet och att underlätta för de över en halv miljon människor som bor i bostäder förvaltade av Riksbyggen att bidra till minskad klimatpåverkan. Klimatsmart betong, solpaneler som standard i kommande nyproduktion och en Miljöskola som hjälper boende att göra ”rätt” i sin vardag är några exempel.

– Intresset för klimatfrågan är extra stort just nu i samband FN:s toppmöte vilket vi på Riksbyggen är mycket glada över. På Riksbyggen har vi i många år arbetat hårt med att ställa om vår verksamhet för att minska påverkan på klimatet och bidra till ett mer hållbart samhälle, från det att ett bostadsprojekt inleds till förvaltningsskedet, säger Therese Berg, hållbarhetschef på Riksbyggen.

Några exempel på Riksbyggens arbete för att minska klimatpåverkan:

  • Klimatsmart betong – betong med mindre CO2-utsläpp som Riksbyggen varit först med att ta fram vid byggandet av Brf Viva i Göteborg och som nu kommer att användas i fler projekt.
  • Ett utökat utbud av energitjänster, bland annat energideklarationer och energioptimering av fastigheter. Hjälper våra kunder, både bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare, att bli mer hållbara.
  • Solcellsanläggningar standard i Riksbyggens nyproduktion av flerbostadshus.
 
  • Bygger med höga energikrav. Flerbostadshusen certifieras med Miljöbyggnad Silver.
  • Omfattande ombyggnadsverksamhet som hjälper bostadsrättsföreningar att bli mer hållbara.
  • Forskning och samarbeten för att få fram innovativa klimatlösningar som energilagring från solceller i begagnade bussbatterier.
  • Riksbyggens Miljöskola är öppen för alla.

– Inte minst den sista punkten är viktig, klimatet är allas ansvar, privatpersoners, företags och politikers. Alla kan bidra till en minskad klimatpåverkan. Det kan handla om en så enkel sak som att bli bättre på att sortera plast för att minimera fossilt innehåll i restavfall som går till energiåtervinning. Det gör skillnad, säger Karolina Brick, miljöchef på Riksbyggen.

Riksbyggen arbetar med Agenda 2030 och ska bidra till att uppnå FN:s 17 globala hållbarhetsmål samt ställt sig bakom flera av Fossilfritt Sveriges färdplaner:

  • Färdplan för fossilfri konkurrenskraft i Uppvärmningssektorn. 
  • Färdplan för Betongbranschen.
  • Färdplan för Byggsektorn och för för anläggningssektorn.

Riksbyggen har även antagit tre utmaningar inom ramen för ett Fossilfritt Sverige. De utmaningar som Riksbyggen ställt sig bakom är: Transportutmaningen, Solutmaningen och Klimatväxlingsutmaningen. Målet för Fossilfritt Sverige är att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer.

För mer information:

Therese Berg, hållbarhetschef, 073-908 78 98
Karolina Brick, miljöchef på Riksbyggen, 070-291 54 47

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31