Pressmeddelande -
Riksbyggen Brf Östersundshus 20 är årets mest hållbara bostadsrättsförening i Jämtland
Östersundshus 20 är bostadsrättsföreningen som utifrån årets tema Engagemang och Delaktighet utmärker sig genom hur man arbetar för att medlemmarna ska bli mer medvetna om hållbarhetsfrågor. Nu har Brf Östersundshus 20 utsetts till Årets Hållbarhetsförening inom Riksbyggen i Jämtland. Tävlingen Årets Hållbarhetsförening har i år haft rekordmånga deltagare.
– Det känns fantastiskt roligt att vi i Östersundshus 20 blivit Årets Hållbarhetsförening i Jämtland. Det är ett kvitto på att arbetet vi lagt ner lönat sig och vi är väldigt stolta över utnämningen, säger Lena Björk, ordförande i Brf Östersundshus 20.
Ewa Wilhelmsdotter, suppleant i styrelsen och den som nominerat föreningen, bekräftar att medlemmarnas engagemang och delaktighet har ökat de senaste åren. Cirka 350 bostadsrättsföreningar över hela landet är i år med i tävlingen, vilket är rekord.
– Det är både roligt och viktigt att intresset för hållbarhet ökar i bostadsrättsföreningarna. Ungefär en miljon lägenheter i Sverige är bostadsrätter och det finns en enorm potential i att göra det här bostadsbeståndet mer hållbart. Stort grattis till Brf Östersundshus 20 som gjort ett fantastiskt arbete, säger Karin Eriksson, marknadsområdeschef på Riksbyggens Fastighetsförvaltning i Jämtland.
Brf Östersundshus 20 består av 12 byggnader med 120 lägenheter på Frösön. Byggnaderna är uppförda 1974.
Juryns motivering:
"I årets tema Engagemang och Delaktighet utmärker sig föreningen genom att regelbundet kommunicera med medlemmarna genom utskick där man förutom löpande information även uppmuntrar till att bli mera hållbar gällande exempelvis energi- och vattenförbrukning, sopsortering med mera.
Vidare arbetar föreningen med delaktighet genom att ordföranden välkomnar nya medlemmar personligen och överlämnar samtidigt föreningens trivselhandbok. I och med detta blir den personliga kontakten viktig för föreningens samarbete i bland annat hållbarhetsfrågor.
Föreningen främjar engagemang genom att tillhandahålla odlingslotter för medlemmarna att nyttja och man har intill den befintliga lekplatsen anlagt en stor gemensam yta med grillplats, bänkar och möjlighet att tända en brasa för att umgås såväl sommar som vinter. Föreningen har under året köpt in och inrett en gästlägenhet, som medlemmarna kan hyra för sina gäster.".
Förutom äran, blommor och diplom så vinner föreningen en biljett Svenska Hjältargalan där Riksbyggen och Aftonbladet utser Årets hållbarhetshjälte.
Riksbyggen har cirka 4 400 bostadsrättsföreningar som medlemmar och kunder.
– Omställningen till ett hållbart samhälle är en av vår tids främsta utmaningar och hur vi bor och lever har stor betydelse. Riksbyggen som organisation en viktig uppgift att fylla för att sprida kunskap, inspiration och vägleda föreningarna vid större investeringar för ökad hållbarhet, säger Karolina Brick, hållbarhetschef på Riksbyggen.
För första gången i år har Riksbyggen publicerat sin Hållbarhetsbarometer som tar temperaturen på hållbarhetsfrågorna i landets bostadsrättsföreningar.
För mer information:
Karin Eriksson, marknadsområdeschef på Riksbyggens Fastighetsförvaltning i Jämtland, 063-151914, karin.eriksson@riksbyggen.se
Karolina Brick, hållbarhetschef, Riksbyggen, 070-291 54 47,
Karolina.brick@riksbyggen.se
Ämnen
Kategorier
Regioner
Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.