Gå direkt till innehåll
Sofia Berg Horner, chefsjurist på Riksbyggen.
Sofia Berg Horner, chefsjurist på Riksbyggen.

Pressmeddelande -

Nytt fall ger vägledning för bostadsrättsföreningen som vill sätta upp bevakningskameror

Datainspektionen har kommit med ett nytt beslut rörande kameraövervakning i bostadsrättsföreningar. Genom beslutet klargör Datainspektionen vad som gäller om man som bostadsrättsförening vill sätta upp bevakningskameror.

– Många bostadsrättsföreningar ställer frågor om vad som gäller för bevakningskameror. Att sätta upp bevakningskameror är känsligt och det gäller att göra rätt. Att göra fel kan innebära en kränkning för de boende och en felaktigt installation kan bli ekonomiskt mycket kännbar för föreningen, säger Sofia Berg Horner, chefsjurist på Riksbyggen.

Datainspektionen har tagit emot klagomål som gör gällande att en bostadsrättsförening kameraövervakar trapphuset i föreningens bostadshus. Myndigheten har nu granskat föreningens kamerabevakning och beslutet kan vägleda andra föreningar att göra rätt. I det aktuella fallet utfärdar Datainspektionen en sanktionsavgift på 20 000 kronor mot föreningen.

– Vi får många frågor och klagomål som rör just kamerabevakning i flerbostadshus. Därför är det viktigt för oss att ge vägledning kring när och hur kamerabevakning kan vara tillåten eller inte i sådana situationer, säger Nils Henckel som är jurist på Datainspektionen.

Riksbyggen är en av Sveriges största fastighetsförvaltare. Totalt förvaltar Riksbyggen 4 384 bostadsrättsföreningar med över 200 000 bostadsrätter samt över 100 000 hyresrätter. Riksbyggen förvaltar även ett stort antal kommersiella och offentliga lokaler. Riksbyggen har förvaltningsverksamhet på cirka 430 orter runt om i landet.

Nedan information från Datainspektionen om det aktuella fallet:
Datainspektionens granskning visar att föreningen har totalt fyra bevakningskameror. Två är placerade i trapphus, en i entrén till föreningens fastighet och en är riktad mot en el-central i föreningens förrådsrum. Samtliga kameror spelar in bild och ljud alla dagar i veckan, dygnet runt.

I sitt beslut konstaterar Datainspektionen att bostadsföreningar inte behöver ansöka om tillstånd hos Datainspektionen för att få kamerabevaka.

– Det innebär dock inte att det är fritt fram att kamerabevaka i flerbostadshus. Föreningen ansvarar själv för att dess kamerabevakning inte strider mot dataskyddsförordningen, GDPR, säger Nils Henckel.

För de två kameror som är uppsatta i trapphus konstaterar Datainspektionen att dessa gör det möjligt för föreningen att kartlägga de boendes vanor, besök och umgängeskrets. "Redan det faktum att bevakningen avser de boende och deras hemmiljö innebär därför att det krävs mycket starka skäl för att bevakningen ska vara tillåten", skriver myndigheten i sitt beslut.

– Under särskilda omständigheter kan en bostadsrättförening ha möjlighet att kamerabevaka ett trapphus och rikta kameran mot en viss boendes ytterdörr. Men, för att sådan bevakning ska vara tillåten krävs att det finns mycket tungt vägande skäl till kamerabevakningen och det anser vi inte är fallet här.

Den tredje kameran är uppsatt vid entrén till föreningens fastighet. Föreningen uppger att den haft problem med skadegörelse vid entrén under två månader 2018. Datainspektionen framhåller att föreningen löpande måste göra en prövning av om det fortfarande är motiverat att ha denna kamera uppsatt. Eftersom föreningen inte haft några problem med skadegörelse sedan augusti 2018 finns det inget som motiverar att bevakningskameran fortfarande används.

Datainspektionen förelägger föreningen att rikta om den fjärde kameran, som är riktad mot el-centralen, så att den inte filmar de boendes förråd.

Samtliga kameror spelar in både bild och ljud. Datainspektionen konstaterar att ljudinspelning är extra integritetskänslig, särskilt i ett bostadshus, och att det inte finns något som motiverar ljudinspelning i det här fallet.

– Att styrelsen i en bostadsrättförening kontinuerligt avlyssnar och spelar in ljud i människors bostadsmiljö är som utgångspunkt inte tillåtet.

Datainspektionen anser även att föreningen inte tillräckligt informerar de boende om kamerabevakningen. Bland annat saknas information om vem som övervakar, var man kan vända sig för att få mer information och att även ljud spelas in från kamerorna, vilket är en särskilt allvarlig brist.

Datainspektionen förelägger bostadsrättsföreningen att sluta kamerabevaka trapphus och entré, att upphöra med ljudinspelning för bevakningskameran i el-centralen och att förbättra informationen om kamerabevakningen. Datainspektionen utfärdar en sanktionsavgift på 20 000 kronor mot föreningen. Vid beräkningen av beloppets storlek har särskild hänsyn tagits till att det rörde sig om en mindre bostadsrättsförening.

– Jag uppmanar alla bostadsrättsföreningar som kamerabevakar eller överväger att göra det, att ta del av detta beslut och de rättsliga bedömningar vi gjort, säger Nils Henckel.

För mer information:
Sofia Berg Horner, chefsjurist på Riksbyggen, 08-698 42 53

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31

Relaterat innehåll