Pressmeddelande -
Ny undersökning: En av fem ser över boendesituationen på grund av Corona
Coronapandemin förändrar sättet att använda våra bostäder. 17 procent av de tillfrågade, nästan en av fem, funderar på förändra sin boendesituation eller har redan gjort det på grund av Corona. Många jobbar hemma under coronapandemin och köket eller vardagsrummet är förstahandsvalet när hemmakontor saknas, visar en undersökning som Riksbyggen gjort bland boende i fastigheter som de förvaltar.
– Coronapandemin kommer att förändra vårt samhälle på många olika nivåer och inte minst hur vi använder våra bostäder. Riksbyggens undersökning visar tydligt hur hemmet i stor utsträckning också har förvandlats till arbetsplats under coronapandemin, säger Johanna Frelin, vd för Riksbyggen.
Undersökningen har genomförts i juli. På frågan ”Har du eller din familj funderat på att förändra boendesituationen till en följd av pandemin?” svarar 14 procent att de ser över sin boendesituation på grund av coronapandemin samtidigt som tre procent uppger att de redan har gjort förändringen.
29 procent av de tillfrågade uppger att de har undvikit arbetsplatsen under coronapandemin. Av dessa har 77 procent arbetat hemifrån. Om bostaden saknar hemmakontor är köket och vardagsrummet den mest populära platsen för hemarbete.
– Vid utformningen av framtidens bostäder kommer erfarenheterna från coronapandemin att få betydelse. Om fler kommer att fortsätta att jobba mer hemifrån efter corona hur påverkar det då planlösningen och behov av nya tekniska lösningar i framtidens bostäder? Vår undersökning ger en snabb ögonblicksbild av hur förändringen av användandet av bostäder har skett under coronapandemin, säger Johanna Frelin.
Den största fördelen med att sitta hemma och jobba är att man slipper restiden till och från jobbet, vilket 79 procent av de tillfrågade instämmer i.
Läs mer om undersökningen på riksbyggen.se/coronarapport
Undersökningen skickades ut under juli månad till boende i fastigheter som Riksbyggen förvaltar. Drygt 500 personer har helt eller delvis besvarat frågorna i rapporten. Hela undersökningen kommer bli klar i augusti, men redan nu kan vi se ett flera intressanta trender hur svenskar redan har och vill ändra sina tidigare vanor och boendeförhållanden.
Vid årsskiftet 2019/2020 hade Riksbyggen 4 163 bostäder i produktion, både hyres- och bostadsrätter samt boende för äldre genom kooperativ hyresrättsförening. Riksbyggen är en av Sveriges största fastighetsförvaltare. Totalt förvaltar Riksbyggen 4 384 bostadsrättsföreningar med över 200 000 bostadsrätter samt över 100 000 hyresrätter. Riksbyggen förvaltar även ett stort antal kommersiella och offentliga lokaler. Riksbyggen har förvaltningsverksamhet på cirka 430 orter runt om i landet.
För mer information:
Håkan Andersson, presschef Riksbyggen, 072-239 00 66
Ämnen
Kategorier
Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.