Gå direkt till innehåll
Kom när Riksbyggen framtidsspanar i Almedalen

Pressmeddelande -

Kom när Riksbyggen framtidsspanar i Almedalen

Hur planerar vi för ett boende som ska stå kvar i hundra år, när förändring snart är det enda vi har att förhålla oss till? I en värld med snabba förändringar behöver vi redan nu kunna se runt det hörn där klimat, miljö och samhälle kommer vara annorlunda än idag. Hur bygger vi hållbart för en framtid som vi inte har någon aning om? Riksbyggen finns på plats under årets Almedalsvecka och arrangerar två seminarier med temat framtidsspaning tisdagen den 5 juli på Teaterskeppet.

Läs mer om Riksbyggens seminarier:

Var och hur ska alla bo i framtiden - Kl 12.45-13.45

Medverkande:
Per Schlingmann, författare & entreprenör
Anna Tibblin, generalsekreterare, We Effect
Anders Wester, arkitekt & teknisk expert, Spacemaker

Kan grön omställning bli hållbar inställning - Kl 14.00-14.45

Medverkande:
Maria Wetterstrand, vd, Miltton Europe
Ivana Kildsgaard, director of Sustainability and Quality, Tengbom
Stefan Dahlbo, vd, Fabege

– Efter några års uppehåll under pandemin ser vi nu på Riksbyggen fram emot ett genomförande av Almedalsveckan "på riktigt". Riksbyggen driver aktivt frågor som bland annat handlar om ungas möjlighet att skaffa sin första bostad, hur tempot den grön omställning av det befintliga bostadsbeståndet ska kunna höjas och hur vi ska klara av att få fram fler anpassade bostäder till en åldrande befolkning, säger Mårten Lilja, vice vd och ansvarig för Riksbyggens bostadspolitiska arbete.

Välkommen till Teaterskeppet tisdagen den 5 juli!

En stor del av vårt engagemang i Almedalen är också att delta i seminarier, paneldebatter eller rundabordssamtal som arrangeras av andra aktörer och organisationer. Söker du en expert? Hör gärna av dig till oss på Riksbyggen.

Riksbyggens experter som finns på plats under Almedalsveckan:

Johanna Frelin, vd Riksbyggen. Johanna är utan tvekan en av fastighetsbranschens mest spännande ledare. Har under våren kunnat presentera ett rekordresultat för Riksbyggen och är djupt engagerad inom hållbarhet, innovation, digitalisering och ledarskap.

Mårten Lilja, vice vd och chef för Affärsområde Bostad. Ansvarig för Riksbyggens bostadspolitiska arbete. Affärsområde Bostad ansvarar bland annat för markstrategi, förvärv av byggrätter och nyproduktion av hyres- och bostadsrätter, egna hem samt boende i kooperativ hyresrätt.

Lina Öien, chef för hållbar utveckling med ansvarar för Riksbyggens strategiskt hållbarhetsarbete. Lång erfarenhet av hur vi konkret ökar takten i omställningen till ett hållbart samhälle. Betydelsen av effektiva processer och digitalisering är också Linas områden.

Karolina Brick, hållbarhetschef Riksbyggen. I spetsen för Riksbyggens hållbarhetsarbete när det gäller såväl nyproduktion av bostäder som fastighetsförvaltning. Ökat fokus på klimatomställningen, gröna åtgärder inom det befintliga bostadsbeståndet och social hållbarhet är några av hennes hjärtefrågor.

Mari-Louise Persson, miljö- och energichef på Riksbyggen på Riksbyggen. Kan allt från energilagring i begagnade bussbatterier till effekten av solpaneler. Mari-Louise arbetar med allt från framtidens energisystem, mobilitet och till att bidra till att boende i hus som Riksbyggen förvaltar ska kunna bo och leva mer hållbart i vardagen.

Sofia Berg Horner, chefsjurist på Riksbyggen. Expert inom rättsområdena för bostads- och hyresrätter och föreningsrätt samt inom GDPR.

Delar av Riksbyggens bostadspolitiska ståndpunkter:

  • Införande av ett startlån, till exempel Riksbyggens förslag om UngBolån, som underlättar inträdet på bostadsmarknaden för unga vuxna.
  • Beklagar det slopade investeringsstödet för byggande av hyresrätter. Investeringsstödet hade stor betydelse för att hålla byggvolymerna av hyresrätter uppe.
  • Grönt stöd till bostadsrättsföreningar. Riksbyggen efterlyser ett statligt stödpaket till bostadsrättsföreningar som är enkelt att använda, som ROT-avdraget. Stödet bör omfatta fyra områden: Energiåtgärder, klimatanpassning, biologisk mångfald samt cirkulär ekonomi.

Läs mer Riksbyggens bostadspolitiska arbete på Riksbyggen Opinion.

För mer information:
Håkan Andersson, presschef Riksbyggen, 072-239 00 66
hakan.andersson@riksbyggen.se

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31