Gå direkt till innehåll
Helena Persson redo att ge sig ut på uppdrag med elcykeln.
Helena Persson redo att ge sig ut på uppdrag med elcykeln.

Pressmeddelande -

Elcykel ersätter bil inom Riksbyggens lokalvård i Mariestad

Idag, den 3 juni, är det den internationella Världscykeldagen. I Mariestad tar lokalvårdaren Helena Persson numera elcykeln ut till kunderna istället för bilen. Moppgarn och annan utrustning fraktas i cykeln förvaringslåda. Initiativet är ett av många steg på vägen för Riksbyggen att uppnå Fossilfritt Sveriges Transportutmaning.

– Det är praktiskt och smidigt att använda elcykel istället för bil. Det är bra för miljön och dessutom blir transportkostnaden mycket lägre med cykel jämfört med bil, säger Gunilla Nilsson, verksamhetschef för lokalvård på Riksbyggens fastighetsförvaltning i Skaraborg.

I Mariestad har elcykeln kunnat ersätta bil för transport ut till kunder som finns inom ett rimligt avstånd. Lokalvårdarna Helena Persson och Gunilla Lindström använder växelvis elcykeln. Tack vare elmotorn och förvaringslådan på cykeln kan de få med sig material som moppgarn, hygienpapper och rengöringsmedel som behövs för arbetsdagens uppdrag.

– Satsningen har fallit så väl ut att vi nu funderar på att utöka detta och köpa in elcyklar till flera orter i Skaraborg. Personalen upplever det positivt och det är väldigt bra för miljön, berättar Gunilla Nilsson.

Under 2018 antog Riksbyggen Transportutmaningen inom ramarna för regeringens initiativ Fossilfritt Sverige.

– Att nå upp till målet för Transportutmaningen är ett omfattande arbete som handlar om allt från utbyte av fordon och bränslen till att hitta alternativa sätt att transportera sig på. Att växla över till elcykel istället för bil är ett fantastiskt bra steg i rätt riktning, hållbarhet är stort och litet, säger Karolina Brick, miljöchef på Riksbyggen.

Transportutmaningen
Politikerna i riksdagen är överens om att koldioxidutsläppen från transportsektorn i Sverige ska minska med 70 procent till år 2030 jämfört med 2010. För att visa vägen sätter de företag och organisationer som antar den här utmaningen målet att senast år 2030 endast utföra och köpa fossilfria inrikestransporter. Riksbyggen antar denna utmaning med målsättningen att vara i mål år 2025.

Under 2018 antog Riksbyggen även Solutmaningen och Klimatväxlingsutmaningen.

Världscykeldagen
Den 3 juni är det cykelns dag. Världscykeldagen instiftades av FN 2018 för att lyfta de positiva effekter cyklande har på hälsa och miljö.

För mer information:
Karolina Brick, miljöchef på Riksbyggen, 070-291 54 47

Ämnen

Kategorier

Regioner


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38

Relaterat innehåll