Gå direkt till innehåll
Bostadsrättsföreningarna planterar för ökad hållbarhet som aldrig förr

Pressmeddelande -

Bostadsrättsföreningarna planterar för ökad hållbarhet som aldrig förr

Ny på årets topplista över bostadsrättsföreningarnas hållbarhetsåtgärder är plantering av växter som blommar hela säsongen, enligt Riksbyggens sammanställning. Mer växter leder både till ökad biologisk mångfald och föreningens gård blir mycket trevligare att vistas på. Åtgärder för mer hållbar belysning toppar årets lista.

– Intresset från bostadsrättsföreningarna att genomföra hållbarhetsåtgärder är i år rekordstort och spännvidden bland åtgärderna är också stor. Från att sätta in solceller till att plantera nya växter. Det går inte att bortse från en pandemieffekt när behovet av att kunna träffas utomhus ökat på grund av corona, säger Therese Berg, hållbarhetschef på Riksbyggen.

Riksbyggen samlar sedan 2010 in statistik över vilka hållbarhetsåtgärder som bostadsrättsföreningarna genomför. Sammanlagt förvaltar Riksbyggen 4 384 bostadsrättföreningar. I topp ligger vardagsnära åtgärder medans större investeringar som solceller och isolering av vindar hamnar utanför topplistan.

– Hållbarhet är både stort och litet. Små åtgärder som alla kan genomföra får i slutänden också en stor påverkan på miljön. I Riksbyggens tävling ”Årets hållbarhetsförening” hade vi rekordmånga anmälningar och ansökningarna visar vilket högt engagemang som finns i fler och fler bostadsrättsföreningar, säger Therese Berg.

Riksbyggens topplista/bostadsrättsföreningarnas hållbarhetsåtgärder

  1. (1) Inventering och byte av ljuskällor, inom- och utomhus*.
  2. (3.) Utse miljö- och energiansvarig
  3. (4) Välkomna nya medlemmar.
  4. (2) Byte till ett elavtal som innebär el från förnyelsebara källor.
  5. (5) Driftövervakning.
  6. (ny) Förbättrat skyltningen i källsorteringsrummet
  7. (ny) Planterat växter som blommar hela säsongen
  8. (ny) Kontrollerat temperaturen
  9. (9) Byte av gamla tvättmaskiner och torkutrustning i tvättstugan.
  10. (ny) Injustering av värmesystem

Siffran inom parentes avser placering 2019. *I denna lista har samtliga åtgärder kring mer hållbar belysning samlats på samma rad.

Riksbyggen har två år på raken utsetts till det mest hållbara företaget i fastighetsbranschen, enligt Sustainable Brand Index B2B för 2019 som är Nordens största studie om hållbarhet.

För mer information:
Therese Berg, hållbarhetschef på Riksbyggen, 08-698 41 88
Karolina Brick, miljöchef på Riksbyggen, 070-291 54 47
Mari-Louise Persson, energistrateg Riksbyggen, 08-698 41 74

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38

Relaterat innehåll