Gå direkt till innehåll
​Johanna Ode, bostadspolitisk expert och verksamhetsutvecklare och ​Mari-Louise Persson, energistrateg Riksbyggen.
​Johanna Ode, bostadspolitisk expert och verksamhetsutvecklare och ​Mari-Louise Persson, energistrateg Riksbyggen.

Pressmeddelande -

Ge möjlighet till ROT-avdrag även till bostadsrättsföreningar

En villaägare kan få ROT-avdrag vid uppsättande av solceller eller för tilläggsisolering. Riksbyggen vill att samma möjlighet även ska gälla bostadsrättsföreningar. Regeringen har presenterat en strategi för energieffektiviserande renovering och i den skulle en subvention för bostadsrättsföreningar, liknande villaägarnas ROT-avdrag, kunna göra stor skillnad.

– ROT-avdraget behöver vidgas till att ge bostadsrättsföreningar en liknande subvention för att öka deras incitament att genomföra renoveringar på motsvarande sätt som småhusägare. ROT-avdraget är också ett sätt att skapa sysselsättning och nu finns möjlighet att göra två saker samtidigt – bidra till ökad hållbarhet och fler jobb, säger Johanna Ode, bostadspolitisk expert och verksamhetsutvecklare på Riksbyggen.

ROT-avdraget är en skattereduktion på arbetskostnaden för reparationer, underhåll samt om- och tillbyggnader i bostäder för ägare av småhus, ägarlägenheter och fritidshus samt innehavare av bostadsrätter. Avdraget infördes 2008 med motiveringen att det skulle stimulera arbetskraftsutbudet och minska svartarbete.

– Bostadsrättsföreningar har både ekonomiska och praktiska möjligheter att genomföra mer omfattande åtgärder än enskilda bostadsrättsinnehavare. För att ytterligare påskynda den gröna omställningen borde regeringen också fokusera stödet på klimatsmarta åtgärder, fortsätter Johanna Ode.

Regeringen konstaterar i strategin att många flerbostadshus uppfördes för drygt 50 år sedan och många av dessa har ett eftersatt underhåll och är renoverade i liten utsträckning.

– Det finns en stor energieffektiviseringspotential i att genomföra de lite större renoveringarna på ett energimedvetet sätt, till exempel att effektivisera ventilationen samtidigt som fönster- och fasadrenovering genomförs. Ofta kan dock kostnaderna för detta bli avskräckande för många bostadsrättsföreningar och då skulle en subvention liknande ROT-avdrag vara precis den morot som behövs, säger Mari-Louise Persson, energistrateg på Riksbyggen.

Bakgrunden till regeringens strategi är att uppfylla EU-direktivet om byggnaders energiprestanda, som anger att varje land ska fastställa en renoveringsstrategi för ett energieffektivt byggnadsbestånd där fossila bränslen fasas ut senast 2050 och för att underlätta en kostnadseffektiv omvandling av befintliga byggnader till näranollenergibyggnader.

För mer information:
Johanna Ode, bostadspolitisk expert och verksamhetsutvecklare, 072-465 66 92
Mari-Louise Persson, energistrateg Riksbyggen, 08-698 41 74

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38

Relaterat innehåll