Gå direkt till innehåll

Ämnen: Ekonomi

Årets fjärrvärmehöjningar: ”Rekord i prischock”

Årets fjärrvärmehöjningar: ”Rekord i prischock”

Efter förra årets rekordhöjningar av fjärrvärmeavgifterna visar Nils Holgerssongruppens kartläggning att de kraftiga höjningarna fortsätter, nu med i snitt drygt 15 procent över hela Sverige. Kartläggningen visar även att fjärrvärmepriserna i 79 kommuner ökat med över 20 procent. Priset i 23 kommuner har ökat med över 30 procent.

Johanna Frelin, vd på Riksbyggen

Riksbyggens årsbokslut 2023

Riksbyggen hade under 2023 ett rörelseresultat på - 421 miljoner (70) med en omsättning på 8,8 miljarder (7,8). Rörelseresultatet präglas av stora orealiserade nedskrivningar i mark och lägenheter. Under 2023 startade Riksbyggen totalt 400 bostäder runt om i landet.

Johanna Frelin, vd på Riksbyggen

Halvering av påbörjad byggnation av lägenheter 2023

Enligt preliminära siffror från SCB för bostadsbyggande påbörjades cirka 29 350 lägenheter under 2023. Det är nära 49 procent färre jämfört med 2022 då 57 033 lägenheter påbörjades. Riksbyggen anser att det bäddar för brådskande politiska åtgärder.

Brf New York vid Masthuggskajen

Riksbyggen visar upp inflyttningsklara lägenheter i Göteborg den 4 februari

Söndagen den 4 februari mellan kl 12-14 har Riksbyggen visning runt om i landet. Sammanlagt visas 44 olika bostadsprojekt på hela 25 orter från norr till söder. I Göteborg med omnejd visar Riksbyggen upp hela åtta projekt däribland lägenheter inflyttningsklara i fyra olika bostadsrättsföreningar.

Fr v Mårten Lilja, vice vd, Johanna Frelin, vd och Tobias Dysenius, försäljningschef.

Riksbyggen ökade försäljningen av bostadsrätter med 33 procent under 2021

Riksbyggen sålde totalt 1 253 bostadsrätter under 2021, det är en ökning med 33 procent jämfört med 2020. Försäljningsframgångarna finns i projekt över hela landet - Malmö, Helsingborg, Stockholm, Kalmar, Kungälv, Vänersborg, Eskilstuna, Västerås, Sundsvall, Gällivare och Kiruna är några av de städer som sticker ut i försäljningsstatistiken.

Lina Öien, chef för enheten för hållbar utveckling samt ansvarig för arbetet med ”Den Goda Staden” på Riksbyggen.

Sök stipendier ur Riksbyggens Jubileumsfond ”Den Goda Staden”

Nästa år kommer Riksbyggens Jubileumsfond ”Den Goda Staden” att dela ut cirka 500 000 - 600 000 kronor fördelat på minst fyra stipendiater. Under 2022 ges särskild prioritet till ansökningar med projekt som bidrar till kunskap om " Efter pandemin: Hur kan bostäder och grannskap möta nya behov och önskemål?"

Hög byggtakt men svårt för unga att skaffa egen bostad

Hög byggtakt men svårt för unga att skaffa egen bostad

Preliminärt påbörjades byggandet av cirka 46 000 lägenheter under de tre första kvartalen 2021, vilket är en ökning med 17 procent jämfört med samma period 2020, visar färsk statistik från SCB. Åtgärder behövs dock både för att bibehålla en hög byggtakt och för att fler ska ha råd med en egen bostad, till exempel genom investeringsstöd för hyresrätter och införande av startlån för unga vuxna.

Johanna Frelin, vd Riksbyggen.

Stor andel kooperation i de svenska hushållens ekonomi

En femtedel av kostnaderna inom ett genomsnittligt hushålls budgetposter går att härleda till tjänster och produkter från kooperativa och ömsesidiga företag, visar nya beräkningar från Svensk Kooperation. Riksbyggen är ett kooperativt företag som både är en av Sveriges största bostadsbyggare och fastighetsförvaltare.

Debatt kring investeringsstödet – 5 Minuter med Johanna Ode

Debatt kring investeringsstödet – 5 Minuter med Johanna Ode

Investeringsstödet för byggande av hyresrätter har väckt debatt under den senaste tiden. Johanna Ode berättar om hur stödet fungerar och om Riksbyggens syn på detta. "Egentligen handlar det om två debatter, en om stödets varande och en om stödets utformning", berättar Johanna Ode.

Debatt om villkor för tomträtt – 5 Minuter med Johanna Ode

Debatt om villkor för tomträtt – 5 Minuter med Johanna Ode

Både i Stockholm och Göteborg är det just nu debatt kring avgifter och friköpspriser för tomträtter. Johanna Ode berättar mer om tomträtten som konstruktion och den senaste tidens debatt. Nyligen har också ett branschgemensamt tomträttsprogram lanserats.

Följ Riksbyggens seminarium om unga vuxnas boende under Frihamnsdagarna

Följ Riksbyggens seminarium om unga vuxnas boende under Frihamnsdagarna

Hur ska unga vuxna komma in på bostadsmarknaden? I Riksbyggens seminarium deltar Elin Olsson (MP), statssekreterare hos Märta Stenevi, Hampus Magnusson, (M) kommunalråd stadsbyggnadsfrågor i Göteborg, Dina Oetterli, ordförande Jagvillhabostad.nu, Robert Boije, chefsekonom SBAB. Seminariet kan antingen ses på plats i tält Dawit eller via livestream den 3 september kl 11.30-12.15.

Johanna Ode, bostadspolitisk expert och verksamhetsutvecklare på ​Riksbyggen.

Åtgärder krävs för att motverka bostadsbristen

Preliminärt påbörjades nybyggnationen av ca 11 900 nya bostäder under första kvartalet 2020, enligt färska siffror från SCB. Det är inte tillräckligt för att komma till rätta med bostadsbristen och coronapandemin riskerar att sänka nuvarande byggtakt. Riksbyggen efterlyser ett statligt Ungbolån som både kan hjälpa fler unga vuxna in på bostadsmarknaden och bidra till att motverka bostadsbristen.

Riksbyggen och Handelshögskolan i Göteborg samarbetar om hållbart boende

Riksbyggen och Handelshögskolan i Göteborg samarbetar om hållbart boende

För bostadsföretag med ambitioner att verka långsiktigt har hållbarhet blivit ett nyckelbegrepp. Det har Riksbyggen tagit till sig av, och hållbarhetstänkandet genomsyrar hela företagets verksamhet. I ett nytt samarbete med Handelshögskolan vid Göteborgs universitet ska nu de ekonomiska aspekterna av hållbarhetsbegreppet utforskas grundligare.

Visa mer