Pressmeddelande -
Sök stipendier ur Riksbyggens Jubileumsfond ”Den Goda Staden”
Nästa år kommer Riksbyggens Jubileumsfond ”Den Goda Staden” att dela ut cirka 500 000 - 600 000 kronor fördelat på minst fyra stipendiater. Under 2022 ges särskild prioritet till ansökningar med projekt som bidrar till kunskap om "Efter pandemin: Hur kan bostäder och grannskap möta nya behov och önskemål?"
Riksbyggens Jubileumsfond ”Den Goda Staden” delar ut stipendier för att stödja forskning, utveckling och utbildning för bättre boendemiljö inom områden som arkitektur, byggnadsteknik, fastighetsförvaltning, energiförsörjning, miljövård, samhälls- och trafikplanering.
– Det finns mycket som talar för att vi inte kommer att återgå till ”det gamla vanliga” när effekterna av pandemin klingar av. Syftet med årets tema är att stödja projekt som analyserar och diskuterar hur ett bostadsföretag kan möta nya behov och önskemål efter pandemin, säger Lina Öien, chef för enheten för hållbar utveckling samt ansvarig för arbetet med ”Den Goda Staden” på Riksbyggen.
"Ett ovärderligt stöd"
En av tidigare års stipendiater är Helen Runting, Rutger Sjögrim och Karin Matz som är arkitekter och stadsbyggare. De driver arkitektbyrån Secretary samt är knutna till Arkitektskolan vid KTH och har med stöd av bland andra Den Goda Staden genomfört ett projekt som utgår från antagandet att den genomsnittliga bostaden i Stockholm krymper i storlek. Resultatet blev boken ”14 495 lägenheter – en bok om bostadsbristens bostäder”.
– Boken 14495 lägenheter är resultatet av ett tre år långt forskningsarbete där stödet från Riksbyggen och Den Goda Staden har varit ovärderligt. Vi är väldigt tacksamma för förtroendet och uppmuntran som det inneburit, säger Karin Matz.
Nyligen släpptes också en uppföljning av Riksbyggens Brf Viva i Göteborg som byggts med målsättningen att skapa Sveriges mest hållbara och innovativa bostadsprojekt. Projektet stod färdigt 2018 och har fått många priser, men hur är det att bo där? Rapporten har gjorts av Centrum för boendets arkitektur (CBA) på Chalmers tekniska högskola på uppdrag av Riksbyggen och med medel från Riksbyggens jubileumsfond Den goda staden. Läs mer om Uppföljningen av Brf Viva
Fonden har delat ut 175 stipendier
Fondens namn, "Den Goda Staden", betecknar en boendemiljö som tillfredsställer de enskilda människornas önskemål och behov samtidigt som den harmonierar och samverkar med natur och miljö. Fonden bildades i anslutning till Riksbyggens 50-årsjubileum 1990 och kapitalet grundades på gåvor från Riksbyggens bostadsrättsföreningar samt organisationer och företag som Riksbyggen samarbetar med.
Från 1991 till 2021 har fonden delat ut ca 175 stipendier till ett värde av cirka 13,5 miljoner kronor. Fonden har en särskild styrelse som behandlar ansökningarna. Styrelsen består av representanter från både Riksbyggen och forskningsvärlden. Högsta belopp som en stipendiat kan få är 200 000 kronor.
Klicka på länken nedan för mer information om ”Den Goda Staden” och hur ansökan går till:
Sista ansökningsdag är 31 januari 2022
För mer information:
Maria Westling, 08-698 41 13
maria.westling@riksbyggen.se
Ämnen
Kategorier
Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.