Gå direkt till innehåll
Bokrelease: Uppföljning av Riksbyggens mångprisade Brf Viva i Göteborg

Pressmeddelande -

Bokrelease: Uppföljning av Riksbyggens mångprisade Brf Viva i Göteborg

Riksbyggen och Centrum för boendets arkitektur, CBA, har gjort en uppföljning av Brf Viva, som byggts med målsättningen att skapa Sveriges mest hållbara och innovativa bostadsprojekt. Projektet stod färdigt 2018 och har fått många priser, men hur är det att bo där? Svaret finns i uppföljningen som presenteras den 10 november.

– Riksbyggen är en långsiktig samhällsutvecklare och stannar kvar när husen är byggda och sköter förvaltningen. Så förstås även i det unika bostadsprojektet Brf Viva där uppföljningen av all innovation är lika viktigt som själva införandet. Det är nu vi ska lära oss av projektet och föra de goda exemplen vidare i Riksbyggens omfattande bostadsproduktion, säger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef för Riksbyggen i Göteborg.

Brf Viva har utvecklats som ett demonstrationsprojekt inom Positive Footprint Housing, Riksbyggens tvärvetenskapliga plattform för forskning och utveckling. Projektet har en inriktning mot hållbara lösningar både för byggnad och teknik så väl som för sociala dimensioner för de boende.

– Uppföljningen av Brf Viva ger en intressant läsning av de hållbarhetssatsningar som gjorts. Och det blir tydligt att projektet utgör en levande kunskapsbank för forskning och designpraktik många år framöver. De hållbara designlösningarna kan utvärderas och utvecklas vidare i kommande arbeten inom både bostadsbyggande och forskning, säger Anna Braide, tekniklektor på Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik på Chalmers, och en av författarna bakom rapporten.

Rapporten visar att många är nöjda med sitt boende, och lägenheter och gemensamma rum tycker man har en hög kvalitet. Man är stolt över de vackra gårdarna och tycker att mobilitetstjänsterna med elcyklar och bilpool bidrar till att kunna leva mer hållbart.

– Det är spännande att se allt som vi jobbat med så länge inom Brf Viva/Positive Footprint Housing implementerat i verkligheten och framför allt höra mer om de boendes upplevelser. För oss har Brf Viva inneburit stora lärdomar som vi nu tar med oss in i andra projekt för att vidare utveckla ett än mer hållbart samhällsbygge, säger Mats Bergh, vd på Johanneberg Science Park.

Riksbyggens Brf Viva har tidigare bland annat vunnit Kasper Salin-priset samt utsetts till "Årets bostadsutvecklare" på Guldhemmet-galan. Under 2019 utsågs Brf Viva till Årets Miljöbyggnad samt till ”Årets bästa byggnad i Göteborg”.

Bokreleasen sker på onsdag 10/11, kl 16-18 på restaurang Ooto på Chalmers. Anmälan kan göras här. 

Rapporten har gjorts av Centrum för boendets arkitektur (CBA) på Chalmers tekniska högskola på uppdrag av Riksbyggen och med medel från Riksbyggens jubileumsfond Den goda staden.

Rapporten finns i sin helhet att ladda ner som pdf-fil nedan.

För mer information:
Mikael Ahlén, marknadsområdeschef för Riksbyggen i Göteborg, 070- 587 24 04

Ämnen

Kategorier

Regioner


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31

Relaterat innehåll

Foto: Ulf Celander

Riksbyggens Brf Viva vinnare av Västra Götalands Arkitekturpris 2021

Brf Viva på Guldheden i Göteborg har tilldelats Sveriges Arkitekter Västra Götalands (SAVG) Arkitekturpris 2021. Brf Viva har uppförts av Riksbyggen och består av 132 bostäder. Projektet har ritats av Malmström Edström Arkitekter och landskapsarkitekterna 02 Landskap. Hållbarhet ur ett ekonomiskt, socialt och miljömässigt perspektiv genomsyrar hela projektet. Brf Viva har tidigare bland annat til