Gå direkt till innehåll
Vinst till Riksbyggen och Brf Viva - Årets Miljöbyggnad!
Vinst till Riksbyggen och Brf Viva - Årets Miljöbyggnad!

Pressmeddelande -

Riksbyggens Brf Viva vinnare av titeln Årets Miljöbyggnad

Riksbyggens Brf Viva i Göteborg har utsetts till Årets Miljöbyggnad i Sweden Green Building Awards 2019. Brf Viva har byggts för att bli Sveriges mest hållbara och innovativa bostadsprojekt.

– Det är mycket hedrande att Brf Viva utsetts till Årets Miljöbyggnad i Sweden Green Building Awards. Vinsten är ett kvitto på det arbete som vi på Riksbyggen och alla våra samarbetspartners lagt ner för att skapa ett unikt bostadsprojekt där många nya lösningar inom hållbarhetsområdet testas för första gången, säger Michael Ekberg, regionchef på Riksbyggen Bostad Göteborg.

Bostadsminister Per Bolund besöker Brf Viva, se film!

Några exempel på innovationer i Brf Viva:

  • Brf Viva är preliminärcertifierat enligt Miljöbyggnad Guld. Det innebär till exempel en energianvändning på bara 65 procent av gällande byggregler samt att höga krav på inomhusmiljö och materialval har uppnåtts.


  • Ny, klimatförbättrad betong med 30 procent mindre utsläpp av CO2
  • Ungdomsettor – nya bostadsrätter för 95 000 kr
  • Återanvändning av bussbatterier som energilager för solel
  • Innovativa mobilitetslösningar som möjliggör ett boende utan egen bil
  • Ekosystemtjänstanalys

– Vi är mycket glada för priset. Brf Viva är det första Riksbyggen-projektet som certifieras enligt Miljöbyggnad Guld i Göteborg. I Brf Viva testar Riksbyggen många innovationer inom hållbarhetsområdet och självklart ställer vi höga krav på husens utformning och val av materialval för att skapa boendemiljöer med så låg miljöpåverkan som möjligt, säger Therese Berg, hållbarhetschef på Riksbyggen.

Redan 2012 började Riksbyggen använda sig av miljöcertifieringssystemet Miljöbyggnad i sin nyproduktion av flerbostadshus. Miljöbyggnad är utvecklat för svenska förhållanden och är det mest använda certifieringssystemet i Sverige för byggnader.

Prisutdelningen ägde rum under Sweden Green Building Awards den 11 oktober på Vasateatern i Stockholm.

Om Brf Viva
Namnet Viva betyder att leva och speglar det hållbara livet, som utvecklas i och runt bostadskvarteret. Projektet grundas i det arbete som görs inom ramarna för Riksbyggen Positive Footprint Housing, ett tvärvetenskapligt forskningsarbete med helhetstänkande kring innovativ hållbar bostads- och stadsutveckling som pågått i snart tio år.

Vunna insikter i forskningen får sin första praktiska tillämpning i bostadsrättsföreningen Viva med 132 lägenheter i Guldheden vid Chalmers och Johanneberg Science Park i Göteborg.

Projektet är initierat av Riksbyggen i samverkan med bland andra Johanneberg Science Park, Chalmers, Göteborgs universitet, Göteborg Energi, Göteborgs Stad och RISE - Research Institutes of Sweden.

För mer information:
Mikael Ahlén, marknadsområdeschef för Riksbyggen i Göteborg, 031-704 68 63
Therese Berg, hållbarhetschef på Riksbyggen, 073-908 78 98

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31

Relaterat innehåll

Riksbyggen bygger 60 nya bostäder i Mölndals innerstad

Riksbyggen bygger 60 nya bostäder i Mölndals innerstad

Nu fortsätter Riksbyggen sitt framgångsrika bostadsbyggande i Mölndals innerstad med 60 lägenheter i Brf Lobelia. Brf Lobelia är den första etappen av sammanlagt 180 bostäder i det västra kvarteret i Mölndals innerstad. Entreprenadavtal för byggandet av bostadsrättsföreningen har tecknats med Byggnads AB Tornstaden

Brf Viva, Guldheden, är ett exempel på Riksbyggens arbete på ett långsiktigt och mer hållbart bostadsbyggande i Göteborg.

Riksbyggen ansluter sig till Göteborgs plattform för klimatneutralt byggande

Riksbyggen är ett av de företag som anslutit sig till Göteborgs plattform för ett klimatneutralt byggande. Det är en lokal plattform initierad av Business Region Göteborg. Här samlas hela värdekedjan inom bygg- och fastighetsbranschen för att tillsammans med Göteborgs Stad och akademin hitta nya lösningar som kan ge en snabbare omställning till klimat neutralt byggande.

I Riksbyggens Brf Viva i Göteborg har en ny typ av klimatförbättrad betong använts med ca 30 procent lägre klimatpåverkan.

Samlad bransch i nationell strategi för klimatneutral byggande

Betong är det mest använda byggmaterialet i världen, men också en betydande källa till CO2-utsläpp. RISE samlar nu hela värdekedjan för cement- och betong i en bred aktörssamverkan, där Riksbyggen är en av aktörerna, i en gemensam strategi med gemensamma aktiviteter för att implementera cement- och betongbranschernas färdplaner för klimatneutralt byggande.

Karolina Brick, miljöchef på Riksbyggen och Therese Berg, hållbarhetschef på Riksbyggen

Alla kan påverka när Overshoot Day ska inträffa

​Overshoot Day, eller den ekologiska skuldens dag, inträffar i år den 22 augusti i år. Förra året inträffade Overshoot Day den 29 juli. Overshoot Day innebär att mänskligheten den 22 augusti har gjort av med årets budget av förnybara resurser som jorden kan producera under ett år. Riksbyggen arbetar med hållbarhetsfrågorna i alla nivåer inom företaget.

Masthuggskajen i Göteborg prisas för sin hållbara stadsutveckling

Masthuggskajen i Göteborg prisas för sin hållbara stadsutveckling

​Masthuggskajen vinner första pris inom kategorin ”Årets Citylab-projekt” med motiveringen att projektet är en ””influencer” inom hållbar stadsutveckling och har ett innovativt fokus på social hållbarhet". Riksbyggen kommer bygga drygt 500 bostäder vid Masthuggskajen. Totalt blir det cirka 1 300 bostäder och 5 000 – 6 000 arbetsplatser vid Masthuggskajen med fokus på hållbar statsutveckling.