Gå direkt till innehåll
Natangamwaki Nuru - Arusha. Foto George Kamau
Natangamwaki Nuru - Arusha. Foto George Kamau

Pressmeddelande -

Riksbyggen stödjer We Effect – möjliggör nya bostäder för 3 000 familjer

I samband med Riksbyggens fullmäktige 25 maj fastställdes att en del av vinsten skänks till We Effect. 1,7 miljoner kronor ges för att stötta organisationens bostadsprojekt i länder som Filippinerna, El Salvador och Uganda.

- Omkring 1,8 miljarder människor har inte tillgång till ett adekvat boende, enligt FN - detta vill vi som kooperativ bidra till att göra något åt ” säger Christan Bengtzelius, föreningschef på Riksbyggen.

Tillsammans med sina medlemmar samlade Riksbyggen förra året in 2 412 859 kronor till We Effects globala verksamhet för att stötta människor som lever i fattigdom. Pengarna är ett livsviktigt bidrag till arbetet för alla människors rätt till ett hem.

Över 40 år långt samarbete
We Effect och Riksbyggen har samarbetat sedan 1981 och under 2022 fick närmare 16 000 personer förbättrade bostadsförhållande tack vare Riksbyggens stöd – hem med tillgång till el, rinnande vatten och toalett.

Samarbetet med Riksbyggen innebär att människor får möjligheten att organisera sig i bostadskooperativ och på så sätt bygga sina egna hållbara hem, vilket också ger dem förutsättningar att själva kunna trygga sin matförsörjning.

- En trygg och hållbar bostad är också långsiktig investering för att motverka fattigdom och hunger. Tillsammans med We Effect har vi bidragit till byggandet av bostadskooperativ som styrs av medlemmarna själva. Den enda vägen framåt är att stärka människors inflytande över sina egna liv, säger Lina Öien, chef hållbar utveckling på Riksbyggen och ledamot i We Effects styrelse.

Från slum till säkerhet
Riksbyggen har genom åren bland annat stöttat We Effects bostadskooperativ i Filippinerna, ett land som är hårt drabbat av naturkatastrofer, klimatförändringar och konflikter. I projektet Från slum till säkerhet har över 3 000 familjer fått tillgång till nya hem sedan projektets start 2018.

Under 2022 har medlemmarna i projektet bland annat fått utbildning i hållbart jordbruk och att utveckla köksträdgårdar, vilket har stärkt livsmedelssäkerheten och bidragit till att fler människor är tryggare och står på egna ben.

– Genom vårt samarbete med Riksbyggen har kvinnor och barn som levt i stor utsatthet fått bättre och tryggare liv. Vi är otroligt stolta över att kunna göra skillnad, särskilt nu när klimatkrisen förvärrar fattigdomen och där kriget mot Ukraina bidrar till dyrare mat och svårare livsvillkor i hela världen. Vi är stolta, men vi är långtifrån nöjda och vi ser fram emot att kunna bidra till trygga bostäder för fler, säger Anna Tibblin, generalsekreterare på We Effect.

Läs mer om We Effect på weeffect.se

För mer information kontakta Lina Öien, chef för enheten Hållbar utveckling på Riksbyggen lina.oien@riksbyggen.se 070-698 41 36

Ämnen


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38

Relaterat innehåll