Gå direkt till innehåll
Myrna Lagdao i bostadskooperativet Magic Circle i Manila som startades med stöd från We Effect 2018. Foto: Nana Buxani.
Myrna Lagdao i bostadskooperativet Magic Circle i Manila som startades med stöd från We Effect 2018. Foto: Nana Buxani.

Pressmeddelande -

100 familjer får nya bostäder i Riksbyggens och We Effects bostadsprojekt i Filippinerna

Under 2021 samlade Riksbyggen tillsammans med sina medlemmar in 2 042 392 kronor till We Effects globala verksamhet för att stötta människor som lever i fattigdom. Pengarna är ett livsviktigt bidrag till arbetet för alla människors rätt till ett hem.

– Som kooperativt företag har Riksbyggen en stark tradition av att hjälpa människor i en utsatt tillvaro och det är en viktig del av Riksbyggens hållbarhetsarbete. Projektet Från slum till säkerhets syfte är att ge utsatta människor tillgång till trygga bostäder, säger Britta von Schoultz, kommunikationschef på Riksbyggen och ledamot i We Effects styrelse.

Under 2021 kunde 100 familjer flytta in i sina nya hem tack vare Riksbyggens stöd. Målet är att totalt 5000 familjer ska ha fått tillgång till egna, värdiga bostäder med tillgång till el, rinnande vatten och toalett, till 2023.

En trygg och hållbar bostad är också långsiktig investering för att motverka fattigdom och hunger. Projektet med Riksbyggen innebär att människor får möjligheten att organisera sig i bostadskooperativ och på så sätt bygga sina egna hållbara hem, vilket också ger människor förutsättningar att själva kunna trygga sin matförsörjning.

– Riksbyggens stöd är viktigare än någonsin. Som en konsekvens av kriget i Ukraina stiger matpriserna i världen i höjden. Det får förödande konsekvenser för människor som lever i fattigdom, där människor utan trygga bostäder är särskilt utsatta, säger Anna Tibblin, generalsekreterare på We Effect.

Genom stöd till bostadskooperativ kan konsekvenserna av pandemin och de ökande matpriserna mildras. Riksbyggen stöttar bostadskooperativ i Manila, Filippinerna, genom We Effect. Tack vare stödet har medlemmarna kunnat organisera sig för att trygga sin matförsörjning och minska sin utsatthet.

Långt samarbete mellan Riksbyggen och We Effect
We Effect och Riksbyggen har samarbetat sedan 1981. I projektet Från slum till säkerhet jobbar Riksbyggen tillsammans med We Effect för att säkra trygga bostäder i Filippinerna, där nära 3 000 familjer fått tillgång till nya hem sedan projektets start 2018. Myrna Lagdao, är en av de som kunnat ta steget ur fattigdom genom att engagera sig i ett bostadskooperativ som organiserar och bygger trygga hem för sina familjer. I sin bostad kan Myrna odla både grönsaker och prydnadsväxter vilket ger henne en inkomst så att hon klarar sig även i svåra tider.

Läs mer om We Effect på weeffect.se

Riksbyggen är också ett av de kooperativa företag i Sverige som kraftsamlar för att stötta de som drabbas av kriget i Ukraina, ett krig som redan tvingat hundratusentals människor på flykt. Riksbyggens styrelse tog tidigare i år beslut om att skänka en miljon kronor till stöd för Röda Korsets arbete i Ukraina.

För mer information:
Håkan Andersson, presschef Riksbyggen, 072-239 00 66
Hakan.andersson@riksbyggen.se

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31

Relaterat innehåll