Gå direkt till innehåll
Riksbyggen inför Hyrköp för unga i Brf Dunungen i Göteborg

Pressmeddelande -

Riksbyggen inför Hyrköp för unga i Brf Dunungen i Göteborg

Brf Dunungen vid Selma Lagerlöfs Torg i Backa blir Riksbyggens första projekt i Göteborg att införa Hyrköp av bostadsrätt för unga vuxna. Åtta av de 86 bostadsrätterna i Brf Dunungen kommer att kunna ”Hyrköpas”. Säljstarten sker i januari 2021 och över hälften av lägenheterna i Brf Dunungen kommer att vara 1 – 2 rum och kök.

– Intresset för Brf Dunungen är stort, redan nu finns cirka 1 700 personer i intressekön. Det blir ett projekt med mycket hållbarhet, till exempel blir det solceller på taken, laddstolpar för elbilar och en grönskande gård, berättar Martin Lundblad, sälj- och marknadsansvarig för Riksbyggen i Göteborg.

Vid Selma Lagerlöfs Torg i Backa utvecklas en ny stadsdel med bostäder samt handel, kultur och idrott. I den här första etappen uppförs omkring 1 000 nya bostäder och på sikt kommer det totalt att tillföras totalt ca 3 000 bostäder. I Brf Dunungen kommer Riksbyggen att bygga ljusa och välplanerade lägenheter om 1-4 rok.

– Det flesta lägenheterna har fönster åt två håll och alla kommer att ha antingen inglasad balkong eller uteplats i bästa möjliga solläge. Riksbyggen erbjuder därmed ett funktionellt, prisvärt och långsiktigt boende i ett perfekt läge som innebär närhet till det mesta - lokal handel, grönområden och innerstaden i Göteborg, säger Martin Lundblad,

Först i Göteborg med Hyrköp
I Göteborg kan bara 10 procent av ensamboende 20-30 åringar köpa en etta i den egna kommunen, enligt en rapport om ungdomsbostadsbrist som Riksbyggen tagit fram.

– Unga vuxna har en väldigt svår situation på bostadsmarknaden. Det är därför väldigt roligt att vi nu kan gå ut med nyheten att Hyrköp för unga vuxna kommer att införas i Brf Dunungen. Riksbyggen testar Hyrköp i ett antal projekt som ett led i arbetet att underlätta för unga att skaffa en bostad, säger Martin Lundblad.

Hyrköps-modellen i korthet:

  • Den boende får hyra lägenheten med option att köpa den som bostadsrätt inom fem år.
  • Vänder sig till unga vuxna upp till 35 år.
  • Hyran ska motsvara nyproduktionshyra på aktuell ort.
  • Överlåtelsepriset från Riksbyggen till den boende motsvarar ursprunglig insats, med en årlig uppräkning motsvarande konsumentprisindex.
  • Hyrköp kommer i första hand att erbjudas medlemmar i Riksbyggen Förtur, därefter andra intressenter.
  • Max tio procent av lägenheterna i en bostadsrättsförening kommer att erbjudas med Hyrköp.


Hyrköp har införts i Brf Brandstationen i Järfälla och har visat sig fungera i praktiken. Hyrköp kommer även att införas i Brf Branddammen i Stockholm, Brf Körsbärslunden i Helsingborg och Brf Korseberg Fjärd i Vänersborg.

För mer information:
Mikael Ahlén, marknadsområdeschef för Riksbyggen i Göteborg, 031-704 68 63
Martin Lundblad, sälj- och marknadsansvarig för Riksbyggen i Göteborg, 031-704 56 12

Ämnen

Kategorier

Regioner


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38

Relaterat innehåll