Gå direkt till innehåll
Riksbyggen fortsätter minska klimatavtrycket från nyproducerade bostäder 

Pressmeddelande -

Riksbyggen fortsätter minska klimatavtrycket från nyproducerade bostäder 

Sedan årsskiftet har Riksbyggen nya krav för att minska klimatavtrycket från nyproduktion av bostäder. Det är ett viktigt steg i Riksbyggens arbete med att halvera klimatpåverkan till 2030.  

- Riksbyggens nya klimatkrav sätter fokus på att minska användningen av fossila bränslen på byggarbetsplatsen och för transporter. Vår strävan är att nå en helt utsläppsfri byggproduktion och utsläppsfria transporter. Med de nya kraven gör vi en förflyttning i rätt riktning, säger Johanna Bjurskog, hållbarhetschef på Riksbyggen.

Riksbyggens nya krav är: 

  • Transporter av de fem viktmässigt tyngsta byggmaterialen från fabrik till byggarbetsplats ska ske med förnybara bränslen eller el från förnybara energikällor.  
  • Endast förnybara bränslen, miljömärkt el och fjärrvärme får användas på byggarbetsplatserna. Kravet avser både markarbeten och all övrig energianvändning för maskiner, byggvärme, bodar, uttorkning etc.

- Med de nya kraven tar vi viktiga steg för att nå Riksbyggens klimatmål. Riksbyggens strategi för att nå målet innebär att 25 procents minskning ska uppnås genom gemensamma krav i hela Riksbyggens nyproduktion och 25 procent utreds och väljs i respektive projekt. Nu har vi de gemensamma kraven på plats, säger Ulrika Nyström, affärsområdeschef Bostad på Riksbyggen. 

Riksbyggens klimatmål
Riksbyggens klimatmål för nyproduktion innebär en halvering av klimatavtrycket per kvadratmeter i de bostadsprojekt som färdigställs 2030 jämfört med 2020. Klimatmålen är godkända enligt Science Based Targets Initiative (SBTi) och Riksbyggen har skrivit under Bygg- och fastighetssektorns klimatfärdplan. Sedan tidigare har krav införts på bland annat klimatförbättrad betong och armering samt minst 20 procent lägre energianvändning under driftskedet, jämfört med lagkrav. Riksbyggen har också SBT-mål för egna fordon och fastigheter samt energianvändning kontor och för kunders energianvändning.

Riksbyggens definition av förnybara bränslen
Med förnybart drivmedel avser Riksbyggen här Etanol, Biodiesel/RME/FAME, HVO100, DME (dimetyleter) producerad av bioråvara, fordonsgas om minst 50 procent biogas, samt el och vätgas som är producerad med vatten-, vind-, sol- eller vågkraft eller med biobränslen. I tillägg får inte HVO-dieseln vara producerad av palmolja eller PFAD.

De nya kraven gäller för Riksbyggens nybyggnadsprojekt från 1 januari 2025. 

Mer om Riksbyggens hållbarhetsarbete

För mer information:
Johanna Bjurskog, hållbarhetschef på Riksbyggen, 08 - 698 41 62, johanna.bjurskog@riksbyggen.se

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31

Relaterat innehåll

Riksbyggen branschledare i hållbarhetsarbete enligt ny rapport

Riksbyggen branschledare i hållbarhetsarbete enligt ny rapport

Riksbyggen utmärker sig med en stark position i årets PUSH-rapport från Differ, som kartlägger svenska konsumenters syn varumärkens hållbarhetsarbete. Rapporten visar att Riksbyggen toppar hållbarhetsrankingen bland bostadsaktörer.

Prisutdelning Di Tech Excellence Awards 2024. Fotograf Pax Engström

Riksbyggen utsedd till Årets hållbara brobyggare

Riksbyggen har vunnit priset för Årets hållbara brobyggare vid Di Tech Excellence Awards 2024 för sin innovativa och automatiserade hållbarhetsredovisning för bostadsrättsföreningar.