Gå direkt till innehåll
Politiker, civilsamhälle och Riksbyggen i samtal om social hållbarhet i Göteborg under Frihamnsdagarna

Pressmeddelande -

Politiker, civilsamhälle och Riksbyggen i samtal om social hållbarhet i Göteborg under Frihamnsdagarna

Under årets Frihamnsdagar i Göteborg arrangerade Riksbyggen ett panelsamtal under namnet Hur tar vi tillvara på styrkan i Nordost? Politiker och representanter från civilsamhället enades om att Nordöstra Göteborgs engagemang är dess starkaste styrka som bör tas tillvara.

Nordöstra Göteborg är ett område med mångfald, kreativitet och engagemang. Alltför ofta förs diskussionen med ensidigt fokus på problem utan att de som sitter på lösningarna får vara med. Under Frihamnsdagarna i Göteborg samlade Riksbyggen politiker, engagerade och aktiva i området för att diskutera vad som behöver göras för att bygga social hållbarhet i dessa utsatta områden.

- Det som var tydligt i dagens panelsamtal var att vi måste få bukt med trångboddheten, att det är viktigt att vi bjuder in skolan i utvecklingsprocessen av området men också att vi ska våga att våga, säger Dzejna Wallin, marknadsområdeschef Riksbyggen bostad i Göteborg.

Alla paneldeltagare var överens om att Nordöstra Göteborgs främsta styrkor är det engagemang och den kraft som finns bland de som bor där, och att dessa styrkor behöver tas tillvara.

- Vi vill se att positiva krafter stannar kvar i området. Därför behöver vi se hur är områdena byggda idag och vad behövs det mer eller mindre av? Vi vill ha fler ägandelägenheter och småhus. Vi behöver också fler genomgångar med människor, att vi bygger mer som i centrala Göteborg med gator med genomgångstrafik och folk i rörelse, säger Zagros Hama (M), gruppledare, Exploateringsnämnden, Göteborgs stad.

- Vikten av samverkan mellan civilsamhället, kommunen och fastighetsägare i området är en avgörande faktor för att nå framåt i arbetet med social hållbarhet. Vi behöver ta tillvara den potential som finns hos de som bor i Nordost och att vi ger dem möjlighet att bli sina bästa jag, säger Emmyly Bönfors (C), kommunalpolitiker i Göteborgs stad.

I panelen medverkade:
• Dzejna Wallin, marknadsområdeschef Riksbyggen
• Emil Mattsson, direktor, Räddningsmissionen och Communityskolan
• Ari Amin, Changers Hub
• Jonna Bruce, skolbibliotekarie Hammarkulleskolan
• Staffan Lindström (S), vice ordförande Idrotts- och Föreningsnämnden, Göteborgs stad
• Zagros Hama (M), gruppledare, Exploateringsnämnden, Göteborgs stad
• Emmyly Bönfors (C), kommunalråd
• Alexander Abenius (moderator), A Beautiful Soup

Riksbyggens projekt i Göteborgsområdet
Brf Sydney – Masthuggskajen
Brf New York – Masthuggskajen
Brf Futura Lindholmsallén – Lindholmshamnen
Brf Dunungen – Selma stad
Terrasslunden – kedjehus med äganderätt, Björlanda Ängar
Stensjöparken 1 – radhus med äganderätt, Mölndal
Brf Browallia – Mölndal
Brf Kaprifolen – Kungälv

Om Frihamnsdagarna
Frihamnsdagarna är en demokratisk mötesplats som är öppen för allmänheten att besöka, där samtal och idéer som leder till förändring kan uppstå. Frihamnsdagarna 2023 genomförs på Bananpiren i Göteborg 31 augusti -2 september. Tanken är att Frihamnsdagarna, likt Almedalen, ska vara en årlig mötesarena i syfta att stärka demokratin genom att ge samhällsengagerade möjlighet att mötas, samtala och samskapa, ge plats för ohörda röster och samarbeten som kan bidra till att lösa dagens samhällsproblem. Läs mer om Frihamnsdagarna.

För mer information:
Dzejna Wallin, marknadsområdeschef Riksbyggen i Göteborg, dzejna.wallin@riksbyggen.se

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38

Relaterat innehåll