Gå direkt till innehåll
Riksbyggens samtal Hyresrätt, bostadsrätt – ungdomsrätt? under Frihamnsdagarna i Göteborg.
Riksbyggens samtal Hyresrätt, bostadsrätt – ungdomsrätt? under Frihamnsdagarna i Göteborg.

Pressmeddelande -

Riksbyggens samtal under Frihamnsdagarna – hur kan vi hjälpas åt för att få in unga på dagens bostadsmarknad

Under seminariet Hyresrätt, bostadsrätt – ungdomsrätt? under Frihamnsdagarna som ägde rum i Göteborg förra veckan samlade Riksbyggen lokalpolitiker, civilsamhället och representanter för unga för att diskutera hur unga vuxna ska få en chans att komma in på bostadsmarknaden.

Det är inte lätt för unga på dagens bostadsmarknad. Många unga vuxna har svårt att hitta ett eget boende. Trösklarna är höga oavsett om det gäller hyresrätt eller bostadsrätt. Under panelsamtalet Hyresrätt, bostadsrätt – ungdomsrätt bjöd Riksbyggen in lokalpolitiker och representanter från ungdomsförbunden för att prata om hur unga vuxna ska få in en fot på bostadsmarknaden.

- Idag har vi många unga som ofrivilligt bor kvar hemma och Göteborg är en av de städer där ungdomsbostadsbristen är som högst. Tillsammans med politiker, allmänheten och andra samhällsbyggare måste hitta vägar för att möjliggöra boende för våra unga vuxna, säger Dzejna Wallin, marknadsområdeschef för Riksbyggen bostad i Göteborg.

Alla i paneldeltagare var överens om att en viktig del för att råda bot på bostadsbristen bland unga vuxna i Göteborg var samverkan och kommunikation mellan både privata och offentliga aktörer. I båda panelerna nämndes även vikten av nya boendeformer och att politiken behöver ta in förslag från privata aktörer kring hur man kan bygga fler boenden för unga vuxna och minska kostnaderna.

- Det behövs regelförenklingar för att det ska vara lättare att bygga och det ska gå snabbare. På nationell nivå har vi många bra saker att se framemot. Bland annat lägenheter för unga vuxna som Riksbyggen med flera jobbar med, säger Max Rittberger (M), riksdagsledamot Moderata Studenter.

- Det var roligt att få höra många kloka idéer och förslag från ungdomsförbunden. Vi måste se till att unga kommer in på bostadsmarknaden så att de kan flytta hemifrån och inte behöver till exempel tacka nej till jobb på grund av bostadssituationen, säger Johannes Hulter (S), kommunalråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden, Göteborgs stad.

  Medverkande:

  • Dzejna Wallin, marknadsområdeschef, Riksbyggen
  • Hilda Andersson (S), distriktsordförande, SSU Göteborg
  • Max Rittberger (M), riksdagsledamot, Moderata Studenters Riksstyrelse
  • Jonathan Ahlström (L), vice ordförande, LUF Väst
  • Emil Björkqvist (MP), styrelsemedlem, Grön Ungdom Storgöteborg
  • Johannes Hulter (S), kommunalråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden, Göteborgs stad
  • Hans Arby (C), ledamot exploateringsnämnden, Göteborgs stad
  • Ann Catrin Fogelgren (L), vikarierande kommunalråd, Göteborgs stad
  • Alexander Abenius (moderator), A Beautiful Soup

  Rapport från Riksbyggen: Allvarlig ungdomsbostadsbrist i 67 av landets kommuner

  Läs mer om Riksbyggens förslag om Ungbolån

  Riksbyggens Hyrköp – hjälper unga till bostad

  Riksbyggens projekt i Göteborgsområdet
  Brf Sydney – Masthuggskajen
  Brf New York – Masthuggskajen
  Brf Futura Lindholmsallén – Lindholmshamnen
  Brf Dunungen – Selma stad
  Terrasslunden – kedjehus med äganderätt, Björlanda Ängar
  Stensjöparken 1 – radhus med äganderätt, Mölndal
  Brf Browallia – Mölndal
  Brf Kaprifolen – Kungälv

  Om Frihamnsdagarna
  Frihamnsdagarna är en demokratisk mötesplats som är öppen för allmänheten att besöka, där samtal och idéer som leder till förändring kan uppstå. Frihamnsdagarna 2023 genomförs på Bananpiren i Göteborg 31 augusti -2 september. Tanken är att Frihamnsdagarna, likt Almedalen, ska vara en årlig mötesarena i syfta att stärka demokratin genom att ge samhällsengagerade möjlighet att mötas, samtala och samskapa, ge plats för ohörda röster och samarbeten som kan bidra till att lösa dagens samhällsproblem. Läs mer om Frihamnsdagarna.

  För mer information:
  Dzejna Wallin, marknadsområdeschef Riksbyggen i Göteborg, dzejna.wallin@riksbyggen.se

  Ämnen

  Kategorier


  Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

  Kontakter

  Mira Lindahl

  Mira Lindahl

  Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38

  Relaterat innehåll