Gå direkt till innehåll
Hållbarhet: Boende ger Guld-nivå till Riksbyggens Brf Sjökortet i Västerås

Pressmeddelande -

Hållbarhet: Boende ger Guld-nivå till Riksbyggens Brf Sjökortet i Västerås

Brf Sjökortet var först ut av Riksbyggens projekt att certifieras enligt Miljöbyggnad Guld vid inflyttningen för ungefär två år sedan. Nu är Guldnivån verifierad vilket bland annat innebär att alla boende fått tycka till om kvalitén i boendemiljön.

Hållbarhet ska genomsyra all Riksbyggens nyproduktion av bostäder och i det arbetet är certifiering enligt kraven för Miljöbyggnad en viktig del. Miljöbyggnad visar på viktiga kvaliteter hos en byggnad när det gäller energi, inomhusmiljö och byggnadsmaterial. Sammanlagt handlar det om 15 olika områden som bedöms för certifieringen.

– Vi som bor här är mycket glada och stolta över huset. Det känns verkligen att vi bor i ett miljövänligt hus, det märks i allt från en mycket bra ventilation till solcellerna som producerar vår egen el, säger Karl-Erik Pettersson, ordförande i Brf Sjökortet.

– Det är jätteroligt att Brf Sjökortet nu är verifierat enligt Miljöbyggnad. Det visar att byggnaderna håller de högt ställda krav som de byggts för och att de boende trivs i sina bostäder, säger Karolina Brick, miljöchef på Riksbyggen.

För att nå betyg Guld i Miljöbyggnad krävs att en enkät besvaras av de boende. Enkäten har besvarats av 26 av de 28 hushållen i Brf Sjökortet. I undersökningen får bland annat ventilation, fuktsäkerhet och ljudmiljö toppbetyg av de boende.

För att nivå nå guld har Brf Sjökortet till exempel:

  • En energianvändning som är maximalt 65 procent av nybyggnadskravet för bostäder.
  • Solceller som täcker elbehovet för hela fastighetsdriften, el till pumpar, hissar, fläktar och allmän belysning.
  • Låg ljudnivå. Ljudklass B enligt Svensk Standard: luftljud, stegljud, installationsljud och ljud utifrån. Brukarenkäten ska visa att minst 80 procent av brukarna är nöjda. Enkäten för Sjökortet visar på 96 procent är nöjda.
  • Dokumentation av byggvaror.  Använda byggvaror finns i en digital loggbok och är kontrollerade så att de inte innehåller några farliga ämnen.

Redan 2012 började Riksbyggen använda sig av miljöcertifieringssystemet Miljöbyggnad i sin nyproduktion av flerbostadshus. Miljöbyggnad är utvecklat för svenska förhållanden och är det mest använda certifieringssystemet i Sverige för byggnader. Miljöbyggnad utgår från svenska miljömål, byggregler samt bygg- och förvaltningspraxis.

Riksbyggens nyproducerade flerbostadshus med tre eller fler våningar certifieras enligt Miljöbyggnad och då uppnå minst nivå silver. Idag är Riksbyggen den aktör som har flest certifierade bostadsprojekt, sammanlagt 163 stycken. Riksbyggen har under 2018 infört solcellsanläggningar som standard i nyproduktionen av flerbostadshus.

För mer information:
Karolina Brick, miljöchef på Riksbyggen, 070-291 54 47
Mikael Pettersson Sjölund, marknadsområdeschef Riksbyggen Bostad Bergslagen, 070-375 02 32

Ämnen

Kategorier

Regioner


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38