Gå direkt till innehåll
Fossilfri gräsklippning med robotklippare blir standard på Riksbyggen

Pressmeddelande -

Fossilfri gräsklippning med robotklippare blir standard på Riksbyggen

Gräsklippning med eldrivna robotgräsklippare blir en ny standard när Riksbyggen omförhandlar eller tecknar avtal med nya kunder inom fastighetsförvaltningen. År 2025 ska Riksbyggen ha en fossilfri fordonsflotta och jobbar ständigt med förflyttningen till en eldriven, mer hållbar maskinpark.

– Riksbyggen är en av Sveriges största fastighetsförvaltare och vi tar nu ett stort steg för att fasa ut gamla gräsklippare och övergå till en eldriven maskinpark för en mer hållbar fastighetsförvaltning. Det gör skillnad, säger Anna Rosén affärsutvecklare inom fastighetsförvaltningRiksbyggen.

Fördelarna med att gå över till robotklippare är många, inte ”bara” en minskad påverkan på klimatet.

– Kvaliteten på gräsmattan blir högre, tack vare den frekventa klippningen blir gräset alltid välklippt och tätare. Inga mekaniska skador uppstår vid ogynnsam väderlek och för de boende blir det minskat buller, berättar Anna Rosén.

Stor skillnad i minskade utsläpp
Ett viktigt uppdrag för Riksbyggen är att underlätta för sina kunder att bli mer hållbara.

– Vi hjälper våra kunder att bli mer hållbara. En robotklippare släpper endast ut en hundradel CO2 av vad en bensindriven åkgräsklippare gör, säger Mari-Louise Persson miljö- och energichef på Riksbyggen.

Riksbyggen har i dagsläget över 200 robotgräsklippare runtom i landet.

– Antalet växer hela tiden. Flesta robotklippare finns på våra marknadsområden i Skaraborg, Göteborg och i Halland, säger Anna Rosén affärsutvecklare inom fastighetsförvaltning.

Riksbyggens bostadsrättsförening Skövdehus 12 är en av de föreningar där Riksbyggen använder robotgräsklippare.

– Gräsmattan blir flera hundra procent bättre, tät och alltid fin som en golf-green. Ljudmässigt är det stor skillnad, vi har boende i föreningen som jobbar natt och kommer hem tidigt på morgonen. Nu kan de sova och störs inte av ljudet av åkgräsklippare. Det känns också bra miljömässigt eftersom robotgräsklipparna inte avger några avgaser, säger Bo Björk, ordförande RB Brf Skövdehus 12.

Robotklippare på bred front i Skaraborg
I Skaraborg har Riksbyggen cirka 80 robotgräsklippare i drift.

– Vi styr gräsklipparna digitalt från en plattform på våra datorer medan våra fastighetsskötare på plats ser till att de fungerar. Robotarna frigör mycket tid som kan ägnas åt kvalitetshöjande åtgärder, säger Mikael Günthner, leveranschef för fastighetsförvaltning i Skaraborg.

För mer information:
Anna Rosén, affärsutvecklare, Affärsområde Fastighetsförvaltning, 08-69 84 199
anna.rosen@riksbyggen.se
Mikael Günthner, leveranschef för fastighetsförvaltning i Skaraborg, 0500-47 26 47
mikael.gunthner@riksbyggen.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38

Relaterat innehåll