Pressmeddelande -
Brf Siktet i Västervik är årets lokala vinnare i tävlingen Årets hållbarhetsförening
Brf Siktet, med 120 bostäder uppförda 1970-1971, har gjort mycket för att bli mer hållbara. Till exempel har föreningen i samband med takbyte valt en takpapp som reducerar mängden NOx-partiklar (kväveoxider) i luften, en investering i framtiden ur både miljö- och hälsoperspektiv. Nu har Brf Siktet utsetts till lokal vinnare i Årets Hållbarhetsförening, inom marknadsområde Norrköping av Riksbyggen.
– Det känns väldigt roligt och hedrande att vi i Brf Siktet i Västervik återigen blivit Årets Hållbarhetsförening. Det är ett kvitto på att det arbete vi genomfört gör skillnad och är viktigt. Vi är väldigt stolta över utnämningen, det ger lite extra energi till att fortsätta vårt arbete med hållbarhet framåt, säger Lennart Nilsson, ordförande i Brf Siktet.
Intresset för hållbarhet är stort hos många av landets bostadsrättsföreningar – det vittnar de 307 nomineringar i årets upplaga av Riksbyggens tävling Årets hållbarhetsförening 2023.
- De senaste åren har vi till vår stora glädje sett att hållbarhetsinitiativen vuxit i bostadsrättsföreningar och blivit en allt mer självklar och integrerad del av bostadsrättsföreningarnas arbete. Därför är vi glada att gratulera Brf Siktet som har visat enastående engagemang och prestationer inom området, säger Tobias Nordström, marknadsområdeschef på Riksbyggens Fastighetsförvaltning i marknadsområde Norrköping.
Juryns motivering:
Brf Siktet följer upp förra årets nominering med att återigen se möjligheter genom långsiktiga och hållbara investeringar för framtiden.
Under året har föreningen genomfört takbyte och i samband med detta valt en takpapp som reducerar mängden NOx-partiklar (kväveoxider) i luften samt installation av solceller.
Tidigare års hållbarhetsarbete har bland annat resulterat i 25% minskad förbrukning av fjärrvärme(feb-sept) med hjälp av Riksbyggens AI tjänst för värmeoptimering.
En vattenbesparing på ca 3000 kbm under samma period med hjälp av sparstrålsamlare utan inverkan på boendekomfort. Utöver detta har även bikupor som satts på föreningens anlagda ängsmark producerat ca 40 kg honung.
Nästa steg i föreningens hållbarhetsarbete är redan i planeringsstadiet och innefattar installation av IMD (individuell mätning och debitering) el för att förbättra möjlighet till individuell påverkan.
En förebild i framkant i både det lilla och stora!
Förutom äran, blommor och diplom så har föreningen vunnit en plats på ett spännande hållbarhetsseminarium i Stockholm.
Årets hållbarhetsförening 2023
Årets hållbarhetsförening anordnas av Riksbyggen och i år är det tredje gången som tävlingen hålls. Intresset för tävlingen Årets Hållbarhetsförening har varit rekordstort, 307 nomineringar totalt från hela landet.
För mer information:
Tobias Nordström, marknadsområdeschef på Riksbyggens Fastighetsförvaltning i Norrköping 011- 21 95 47 tobias.nordstrom@riksbyggen.se
Ämnen
Kategorier
Regioner
Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.