Gå direkt till innehåll
Fr v Johanna Frelin, vd Riksbyggen och Håkan Trulsson och Anki Nilsson från Brf Trelleborgshus 1.
Fr v Johanna Frelin, vd Riksbyggen och Håkan Trulsson och Anki Nilsson från Brf Trelleborgshus 1.

Pressmeddelande -

Årets mest hållbara bostadsrättsförening finns i Trelleborg

Brf Trelleborgshus 1 är bostadsrättsföreningen som gjort massor för ökad hållbarhet, till exempel installation  av solcellsanläggningar, byte av all gammal belysning och en rad olika aktiviteter för ökad social hållbarhet. Nu har Brf Trelleborgshus 1 utsetts till vinnare i tävlingen Årets Hållbarhetsförening inom Riksbyggen, som i år haft rekordmånga deltagare, och kammar hem förstapriset om 15 000 kronor.

– Det känns fantastiskt roligt och hedrande att vi i Brf Trelleborgshus 1 blivit Årets Hållbarhetsförening och vunnit första priset. Det är ett kvitto på allt arbetet vi lagt ner lönat sig och vi är väldigt stolta över utnämningen, säger Per-Gunnar Hansson, ordförande i Brf Trelleborgshus 1.

Cirka 350 bostadsrättsföreningar över hela landet är i år med i tävlingen, vilket är rekord.

– Det är både roligt och viktigt att intresset för hållbarhet ökar i bostadsrättsföreningarna. Ungefär en miljon lägenheter i Sverige är bostadsrätter och det finns en enorm potential i att göra det här bostadsbeståndet mer hållbart. Stort grattis till Brf Trelleborgshus 1 som gjort ett fantastiskt arbete, säger Helena Fremle, marknadsområdeschef på Riksbyggens Fastighetsförvaltning i Malmö, Marknadsområde Södra Skåne.

Några exempel på hållbarhetsåtgärder som Brf Trelleborgshus 1 gjort:

  • Installation av solcellsanläggning med batteribackup.
  • Styrelsen har genom informationskvällar, informationsblad och årsstämmor informerat och diskuterat hållbarhetsarbetet och fått ett gott samarbete med medlemmarna som också har kommit med många fina synpunkter.
  • Hållbarhetsarbetet har hela tiden drivits i takt med ekonomiskt tänkande!
  • Föreningens flitiga bin har samlat in nektar och pollen så att vi fått 114 kg honung. Honungen bereds och tappas upp på burkar som lottas ut bland våra 175 medlemmar!
  • Trelleborgshus 1 har på 20-hundratalet under varje år vidtagit hållbarhetsarbetet i takt med ny teknik, kurser, information, tips och idéer.
  • Föreningen har veckovis träffar för canasta, sömnad, boule, lättare gympa och en grupp som promenerar dagligen.
  • En grupp för samtal träffas utomhus i någon av våra pergolas eller inomhus i vår lokal där vi också har en bibliotekshörna för byte av böcker och tidningar.

Brf Trelleborgshus 1 består av fyra bostadshus med 136 lägenheter och fyra garage och miljöhus. Föreningen bildades 1962 och byggnaderna är uppförda 1962 -1964. En drivande kraft i hållbarhetsarbetet har genom åren varit tidigare ordförande Urban Nilsson.

Juryns motivering:

”Trelleborgshus 1 har på ett konsekvent och långsiktigt sätt arbetat med Hållbarhetsfrågor på bred front där samtliga perspektiv har varit viktiga för föreningen. Genom att ha delaktighet för ögonen har föreningen skapat förutsättningar för en god boendemiljö, där delaktighet och social samvaro varit viktiga. Föreningen har bedrivit ett kontinuerlig arbete med att informera om vad som kan uppnås genom att arbeta med hållbarhetsfrågor.

Att skapa en bättre miljön samt vilken effekt det får för föreningens ekonomi. Genom detta idoga arbete finns det en bred förståelse hos föreningens medlemmar om värdet av att arbeta hållbart.

En enig jury menar att Trelleborgshus 1 hållbarhetsarbete är en klass för sig som kommer att kunna inspirera många andra i framtiden.

Förutom äran, blommor och diplom så vinner föreningen en biljett Svenska Hjältargalan där Riksbyggen och Aftonbladet utser Årets hållbarhetshjälte.

Riksbyggen har cirka 4 400 bostadsrättsföreningar som medlemmar och kunder.

– Omställningen till ett hållbart samhälle är en av vår tids främsta utmaningar och hur vi bor och lever har stor betydelse. Riksbyggen som organisation en viktig uppgift att fylla för att sprida kunskap, inspiration och vägleda föreningarna vid större investeringar för ökad hållbarhet, säger Karolina Brick, hållbarhetschef på Riksbyggen.

För första gången i år har Riksbyggen publicerat sin Hållbarhetsbarometer som tar temperaturen på hållbarhetsfrågorna i landets bostadsrättsföreningar.

För mer information:
Helena Fremle , marknadsområdeschef på Riksbyggens Fastighetsförvaltning i Malmö, 040-109428
helena.fremle @riksbyggen.se
Karolina Brick, hållbarhetschef, Riksbyggen, 070-291 54 47
Karolina.brick@riksbyggen.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31

Relaterat innehåll

Fr v Karolina Brick, hållbarhetschef, Johanna Frelin, vd, och Lina Öien, chef Enheten för Hållbar Utveckling.

Riksbyggens Hållbarhetsbarometer: 6 av 10 oroliga eller mycket oroliga över tillståndet på planeten

För första gången publiceras Riksbyggens Hållbarhetsbarometer som tar temperaturen på hållbarhetsfrågorna i landets bostadsrättsföreningar. 60 procent av de tillfrågade svarar att de känner oro för planeten kopplat till hållbarhetsfrågorna. På listan över åtgärder som man vill se i sin bostadsrättsförening finns bland annat solceller, energieffektiviseringar och åtgärder för ökad trygghet.