Gå direkt till innehåll
Vinnare och hållbarhetshjältar! Amar Rekic, 26, Mickaël Gayet, 18, Inga–Lill Berggren, 67, och Gabriel Johansson, 26. Foto: Aftonbladet
Vinnare och hållbarhetshjältar! Amar Rekic, 26, Mickaël Gayet, 18, Inga–Lill Berggren, 67, och Gabriel Johansson, 26. Foto: Aftonbladet

Pressmeddelande -

Aftonbladet utser Ätbart till Årets hållbarhetshjältar med Riksbyggen som partner

Föreningen Ätbart i Skövde räddar varje vecka fem ton matsvinn från att åka i soporna och hjälper samtidigt pensionärer, ensamstående föräldrar och ensamkommande. På Svenska hjältar-galan den 17 december prisas föreningen som Årets hållbarhetshjältar. Med Riksbyggen som partner lanserar Aftonbladet i år den nya kategorin Årets hållbarhetshjälte.

– Att vi har vunnit det här priset betyder väldigt mycket, för många personer. Inte bara för oss i Ätbart, utan också för alla vi samarbetar med och alla vi hjälper. Och matsvinnet, som vi får sätta på agendan, säger 18-årige Mickaël Gayet som är grundare och ordförande i föreningen.

Läs intervju med Mickaël Gayet

– Hållbarhet är både stort och litet. Hur du bor, vad du handlar och vad du äter – allt påverkar planeten. Föreningen Ätbart gör en fantastisk insats som både leder till ökad social hållbarhet och samtidigt värnar om planeten. De är verkligen sanna hållbarhetshjältar, säger Johanna Frelin, vd för Riksbyggen.

Föreningen Ätbart startades i Skövde 2019 av ungdomar som inte stod ut med vetskapen om all mat som kastas bort helt i onödan. De skrev kontrakt med fyra mataffärer i Skövde om att komma och hämta deras matsvinn två gånger i veckan. Maten som de får från butikerna delas sedan ut till behövande. En vanlig vecka nås ungefär 1 000 personer.

Juryns motivering:
”Ätbart är hjältar för att de gör gott både för miljön och för utsatta människor. De räddar tonvis med mat från att slängas varje vecka, och inspirerar till ett hållbart sätt att leva.”

Förutom äran och utmärkelsen belönades Ätbart av Riksbyggen med en prissumma samt en utvecklingsdag tillsammans med medarbetare på Riksbyggen. Det blir en dag fylld av kunskapsutbyte, rådgivning och nätverkande, där de får bolla idéer kring verksamhetsutveckling och hållbarhetsarbete.

– Rådgivning, vilken grej, det ska bli väldigt roligt och spännande. Att få ta del av Riksbyggens kompetens och erfarenhet när det kommer till organisation och struktur. Riksbyggen finns över hela Sverige, det vill vi också göra, Mickaël Gayet.

Riksbyggen prisar Årets hållbarhetsförningar
Svenska hjältars nya kategori lyfter personer, föreningar och organisationer som med sin drivkraft och ett nytänkande inspirerar andra till en mer hållbar framtid – både miljömässigt och socialt. Parallellt med Svenska hjältar har Riksbyggen arrangerat tävlingen Årets Hållbarhetsförening. I tävlingen har en nationell vinnare utsetts, Brf Trelleborgshus 1, och 22 regionala vinnare.

– Det finns ett stort engagemang för hållbarhetsfrågorna i många bostadsrättsföreningar och tävlingen lockade rekordmånga deltagare. Riksbyggen som organisation har en viktig uppgift att fylla för att sprida kunskap, inspiration och vägleda föreningarna vid större investeringar för ökad hållbarhet, säger Karolina Brick, hållbarhetschef på Riksbyggen.

För mer information:
Karolina Brick, hållbarhetschef på Riksbyggen, 070-291 54 47
karolina.brick@riksbyggen.se
Håkan Andersson, presschef Riksbyggen, 072-239 00 66
hakan.andersson@riksbyggen.se
Angelica Öhagen, redaktör och projektledare Svenska hjältar
angelica.ohagen@aftonbladet.se

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31

Relaterat innehåll