Gå direkt till innehåll
Brf Slå Rot, Göteborg. Bild: Kristian Schling, AdoreAdore
Brf Slå Rot, Göteborg. Bild: Kristian Schling, AdoreAdore

Pressmeddelande -

Riksbyggen deltar i projekt kring standarder för biobaserade produkter

Hur ska man redovisa hållbarhet kopplat till skogsbruk? Utifrån den frågan arbetar BioInnovations projektet ”Hållbarhetskriterier och livscykelanalys för skogsbruk”. Riksbyggen, som har flera nyproduktionsprojekt i trä, välkomnar det nya projektet.

Brf Slå Rot i Göteborg är ett av Riksbyggens planerade nyproduktionsprojekt som kommer att byggas med en stomme av trä. I brf Slå Rot planerar Riksbyggen för 45 bostadsrätter och radhus.

– Att ställa krav vid upphandling är en av nycklarna för att kunna bygga mer hållbara bostäder, oavsett om de byggs av trä eller betong. Från Riksbyggens sida är vi därför mycket glada över BioInnovations projektet som syftar till att få fram trovärdiga och transparenta data vilket är en förutsättning vid kravställan, säger Karolina Brick, miljöchef på Riksbyggen.

– Det viktigt att kraven utarbetas av en så brett sammansatt grupp som möjligt och att perspektiv från olika branscher och delar i värdekedjan representeras. Vi är glada att ha med Riksbyggen som är en stor aktör när det gäller nyproduktion av bostäder, säger Maria Gustafsson, projektledare SIS.

Projektet leds av SIS, Swedish Standards Institute. Målet är att bygga vidare på befintliga standarder för hållbarhetskriterier och livscykelanalyser för biobaserade produkter och anpassa dem till svenskt skogsbruk.

– För att inköpare, upphandlare och konsumenter ska motiveras att satsa på biobaserat och kanske acceptera ett högre pris så behövs tydlig och tillförlitlig hållbarhetsinformation. Det inkluderar trovärdiga och transparenta data samt gemensamt accepterade verktyg. Projektet ska helt enkelt ge en solid bas att stå på när man kommunicerar kring hållbarhetsfrågor, säger Maria Gustafsson.

Nyligen möttes 25 aktörer från skogsnäringen, byggsektorn, forskarsamhället och myndigheter. Mötet var startskottet för arbetet som ska pågå under två år och bygger på en förstudie som satt ramen för projektet.

– Vid byggandet av Brf Viva i Göteborg har Riksbyggen genom kravställan kunnat använda en ny typ av bindemedelskombination i betongen som ger betydligt lägre klimatbelastning än vanlig betong. Genom att delta i Bioinnovations projekt vill vi lära oss mer om träprodukters miljöproblematik för att kunna ställa relevanta miljörelaterade krav även vid byggande av hus med stomme av trä, säger Karolina Brick.

Projektet väcker ett stort intresse inom skogssektorn och ett konsortium är bildat. Frågan är komplex och branschöverskridande samverkan är en förutsättning för att målen ska nås.

Projektet arbetar med redovisning av skogsråvarans hållbarhet kopplat till de båda europeiska standarderna gällande hållbarhetskriterier och livscykelanalys (LCA) för biobaserade produkter. En handbok kommer tas fram som täcker in alla tre aspekterna av hållbarhet; miljömässig, social och ekonomisk.

Projektet pågår 2017-12-11 till 2020-02-29 och leds av Maria Gustafsson från SIS. Projektet finansieras av Vinnova genom BioInnovation, samt de deltagande projektparterna med en total budget på c:a 9 MSEK (varav c:a 4,5 MSEK offentliga medel). I projektet ingår förutom Riksbyggen Bergvik skog, BillerudKorsnäs, Domsjö, Energiföretagen, Essity, Holmen, IVL, LRF, Mondi, Region Örebro, RISE, SCA, Sekab, Setra, SIS, Skogforsk, Sveaskog, Södra skogsägarna och Upphandlingsmyndigheten.

Kontaktpersoner
Karolina Brick, miljöchef på Riksbyggen, 070-291 54 47
karolina.brick@riksbyggen.se
Maria Gustafsson, projektledare, Swedish Standards Institute, 072-280 19 40, 
maria.gustafsson@sis.se

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38