Gå direkt till innehåll
Helgjutet resultat för Riksbyggens klimatförbättrade betong

Pressmeddelande -

Helgjutet resultat för Riksbyggens klimatförbättrade betong

I Riksbyggens Brf Viva i Göteborg har en ny typ av klimatförbättrad betong, med 30 procent lägre klimatpåverkan, testats för första gången. Brf Viva färdigställdes tidigare i år och under en dag i Göteborg samlades alla inblandade aktörer för att göra en enhetlig summering av betongen. Summeringen visar bland annat att den nya betongen lever upp till klimatkraven som ställts inför byggandet.

– Den klimatförbättrade betongen är ett genombrott för ett mer hållbart bostadsbyggande, inte bara i Brf Viva utan för hela branschen. Med facit i handen kan vi konstatera att den klimatförbättrade betongen hade 30 procent lägre klimatpåverkan, vilket var det vi ville uppnå i upphandlingen, säger Karolina Brick, miljöchef på Riksbyggen.

Med under utvärderingen var bland annat arkitekt, konstruktör, betongtillverkare, cementtillverkare, entreprenör, fuktsakkunnig och företrädare för Riksbyggen. Inför byggandet gjorde RISE en livscykelanalys som visade att det finns stor potential att minska den klimatpåverkan som uppstår under betongens tillverkningsprocess. Livscykelanalysen, som gjorts inom ramarna för Positive Footprint Housing, presenteras i rapporten ”Miljövärdering av olika stomalternativ”. Riksbyggen har använt resultaten från Livscykelanalyserna och utifrån det ställt krav på hur betongen ska produceras.

– Det är många olika expertområden som har varit involverade i projektet och det är tydligt att samverkan har varit en nyckel till framgång. En annan viktig aspekt är att Riksbyggen prioriterat klimatfrågan i ett mycket tidigt skede i projektet, säger Anders Johansson, projektutvecklare för Brf Viva och biträdande marknadsområdeschef på Riksbyggen i Göteborg.

Den klimatförbättrade betongen kommer inte bara att användas i Brf Viva, till exempel ska den nya betongen användas Riksbyggens kommande bostadsprojekt i Varberg.

– Genom att ställa krav på betongen vid upphandlingen har Riksbyggen knuffat utvecklingen framåt mot ett mer hållbarbyggande på ett väldigt konkret sätt och vi ser nu att andra i branschen följer efter. Det är oerhört glädjande och framför allt viktigt för vår planet, säger Karolina Brick.

För mer information:
Karolina Brick, miljöchef på Riksbyggen, 070-291 54 47
Karolina.brick@riksbyggen.se
Anders Johansson, projektutvecklare Riksbyggen, 070-288 41 02
anders.c.johansson@riksbyggen.se

Om Brf Viva
Namnet Viva betyder att leva och speglar det hållbara livet, som utvecklas i och runt bostadskvarteret. Projektet grundas i det arbete som görs inom ramarna för Riksbyggen Positive Footprint Housing, ett tvärvetenskapligt forskningsarbete med helhetstänkande kring innovativ hållbar bostads- och stadsutveckling som pågått i snart tio år.

Vunna insikter i forskningen får sin första praktiska tillämpning i bostadsrättsföreningen Viva med 132 lägenheter i Guldheden vid Chalmers och Johanneberg Science Park i Göteborg.

Projektet är initierat av Riksbyggen i samverkan med bland andra Johanneberg Science Park, Chalmers, Göteborgs universitet, Göteborg Energi, Göteborgs Stad och RISE - Research Institutes of Sweden.

Det unika med Brf Viva är att vi vågar införa framtidens bostadslösningar både när det gäller social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet i full skala, även det som aldrig tidigare testats i bostadsprojekt i Sverige. Riksbyggen tar nu tillsammans med våra partners inom Positive Footprint Housing ett stort steg framåt för att skapa framtidens hållbara och attraktiva boende!

Ämnen

Kategorier

Regioner


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38

Relaterat innehåll